Sub_Class with id 258 does not exist
Луганська обласна військово-цивільна адміністрація (стара версія) Календар подій Голодомор 1932-33. До 75-х роковин Голодомору в Україні Художні матеріали Художні твори Художні твори
Луганська обласна державна адміністрація
| |


ГоловнаЛист адміністратору Веб-сервераКарта сайту

Гаряча лінія
Гаряча лінія
Довідник посадовців
Телефонний довідник
ОпитуванняОпитування

Сьогодні: середа, 08 травня 2024

Луганська обласна військово-цивільна адміністрація (стара версія)Календар подійГолодомор 1932-33. До 75-х роковин Голодомору в УкраїніХудожні матеріалиХудожні твори

Художні твори

17 11 2008,17:30 | «Страшні картини Голодомору», Тетяна Сізой

робота учениці 11 класу
Підгорівської ЗОШ І-ІІІ ст.
Старобільського району
Сізой Тетяни
 
 
Голод  33 року… Це геноцид, унаслідок якого український народ зазнав мільйонних жертв.
 
Вимирали сім’ями, кутками, хуторами. Люди часто падали прямо на вулиці, попід тинами. Інколи селом проїжджала підвода, і тих, кого вже не було кому ховати, їздові звозили в братську могилу. Нема такого села в Україні, в якому б на цвинтарі не зяяли западинами, порослими багатолітнім бур’яном, ці довгі могили, часто біля чепурних братських могил, де покояться загиблі на війні. Здається мені, що зяють в цих забутих могилах не провали – наша вічна ганьба неокупної вини і пекучий сором безпам’ятства.
 
Мої друзі не знають, що таке голод. А от наші дідусі й  бабусі пережили це лихо в 1930 – 33-ті роки.
 
Одного разу я зайшла на кухню і побачила там свою бабусю, яка збиралася пекти хліб. Вона дістала ящик, відкрила його, вийняла звідти фартух і вдягла його. Готувала тісто вона неквапливо, з великою радістю і натхненням, обережно перекладала з місця на місце шматок тіста. Торкалася бабуся до нього, як до маленької дитини, ніжно та лагідно дивилася на нього, немов боялася, що більше не побачить його. Я не розуміла, чому? Чому таке відношення до хліба, до цієї роботи? І тільки тоді, коли мати розповіла про те, що прийшлося пережити їй, я зрозуміла, які страждання лягли на плечі моєї рідної бабусі. 
 
Голод у них розпочався ще з 1930р., після колективізації все перевернулося догори ногами. За рік її сім’я втратила братика Федора і сестричку Надійку, а батька Миколу забрали куркулі, бо він сперечався з ними за останні кілограми хліба. Де він? Що з ним трапилося? Невідомо! А добитися правди, якщо на питання ніхто не відповідає – неможливо. А мати Наталка покинула Катрусю, коли вже ні з чого було пекти випічки і зовсім не було їжі, відвела її на базар. Там, посадивши її на стіл, мати сказала :
 
- Зараз куплю необхідне і повернуся…
 
Але цього не трапилось! Вона не повернулась! Катруся, моя бабуся, розплакалася , і люди почали кричати, що дитина – покинута. Одна жінка подзвонила в міліцію. Вони приїхали ,забрали дівчинку у відділок, де сиділи вже двоє маленьких циган. У кімнаті чекання була прибиральниця, і вона сказала:
 
- Кажіть, що батьки померли від голоду, що у вас нікого не залишилося. Але Катруся, всупереч, промовила:
 
- У мене є матуся.
 
А прибиральниця похмуро:
 
- Якщо ви не будете казати, як я вам кажу, вас не заберуть у дитячий будинок.
 
Так Катруся ,сказавши неправду, потрапила до дитячого будинку, але й там вона бачила страшні картини голоду.
 
Помивши і постригши всіх дітей, наглядачі повели їх до їдальні. Там, навмисне чи ненавмисне, понакладали дуже багато хліба. Кожному дали по тарілочці похльобки, де плавали шматочки картоплі та буряка. А їсти  хотілося, тому на хліб налетіли всі, як один. Наглядачка, ходивши біля них, постійно повторяла:
 
- Не їжте багато хліба! Ви ж голодні скільки були?! Поїжте ріденького і трішки хліба!
 
А наступного дня - повна машина мертвих дітей. Водій цієї машини, коли кидав тіла , сказав малим діточкам:
 
- Самі винні! Їм кажуть одне робіть, а вони по-іншому! Самі себе занапастили! Подальша ваша доля - спочивати разом, в одній ямі.
 
В чому винні діти? В тому, що не було чого їсти! Або в тому, що вони жили в ці часи, в ці страшні роки! А в очах підлітків обов’язково залишилися надії на краще! Мрії наїстися досхочу виповнилися, але ціною їхнього життя! Невже  це справедливо?
 
Проживши до весни 1933 року в дитячому будинку, дітям прийшлось піти, бо  закінчили постачати продукти, а запаси були вичерпані. А їсти ж хочеться! Старші взяли менших за руки, так і Катруся причаїлася.
 
Йдучи наосліп по дорозі, вони їли все, що бачили їстівне: травичку, квіточки, комах. Днів сім чи вісім вони спали на вулиці, просто неба, погода була різною: йшов дощ і вітер дня зо три, а потім розвиднилося.
 
Нас залишилося п’ять з двадцяти одного. Потім ми дійшли до якогось села, але лише тоді, коли ми позазирали до хат, зрозуміли, що жителі цього села, або повиїжджали, або зазнали жахливих тортур голоду. Оселившись в одному будиночку з глини, ми згадали, що це таке тепло.
 
За весною йшло літо.  На полі, за височенькою травою виднілися і колоски, життя налагоджувалося.
 
Вже не поставало питання: «Де шукати їжу?»…
 
Бабуся до останніх літ свого життя зі слізьми на очах казала:  «Найкраща робота – це пекти хліб і ніколи не залишатися без нього».
 
Не було такої хати, такої сім’ї, яку б не зачепила остання війна. Але важко знайти в Україні таку родину, принаймні селянську, в якій би не загинув хтось від голоду в 1933 році.
 
Ми повинні пам’ятати: не золото, не найкращий одяг та взуття, а хліб – найсвятіший для кожної людини. Тож цінуйте і бережіть хліб, який робить нас найбагатшими у світі.

04.12.2008,11:20 | «Пам’ятаємо минуле заради майбутнього», Сергій Танцюра
21.11.2008,14:01 | Плач Ісуса, Антоніна Листопад
20.11.2008,17:32 | «Гіркий спомин минулого», Гороховацька Юлія
19.11.2008,17:31 | «Роман-хроніка Василя Барки «Жовтий князь»- широке полотно відтворень трагедії Голодомору», Юрій Сокол
18.11.2008,11:45 | Українська нестерпна сюїта…, Антоніна Листопад
17.11.2008,17:30 | «Страшні картини Голодомору», Тетяна Сізой
14.11.2008,14:02 | Ні труни, ні хрестів, Антоніна Листопад
13.11.2008,17:29 | Ваня, Антоніна Листопад
12.11.2008,14:17 | «І з серця котиться сльоза…», Т.Паніна
11.11.2008,17:28 | Лихоліття 33-го…, Ганна Родченко
11.11.2008,14:04 | «І з серця котиться сльоза…», Т.Паніна
07.11.2008,14:00 | Вже пам`ятник є, Антоніна Листопад
23.09.2008,09:08 | Ни могил, ни крестов. Прямо в яму…, Наталья Нечай
23.09.2008,09:01 | Сумна усмішка (зі спогадів бабусі Марії), Олександра Єрмолаєва
22.09.2008,17:26 | «Пам’ятаймо скорботний 1933…», Юлія Іванова

|| Наступна сторінка
Сторінки:
12

Sub_Class with id 0 does not exist
У разі використання матеріалів сайту посилання на www.loga.gov.ua є обов'язковим.
Технічна підтримка: Відділ інформаційно-комп'ютерного забезпечення апарату
Лист адміністратору Веб-сервера