24 листопада 2008, 17:44

В УКРАЇНІ ВПЕРШЕ ВИДАНО ЗІБРАННЯ ПРАЦЬ АМЕРИКАНСЬКОГО ДОСЛІДНИКА ГОЛОДОМОРУ ДЖЕЙМСА МЕЙСА

Зібрання праць відомого американського дослідника Голодомору 1932-33 років Джеймса Мейса "Ваші мертві вибрали мене..." вперше опубліковано в Україні. Презентація книги, виданої під загальною редакцією головного редактора газети "День" Лариси Івшиної, відбулася в Міжнародному Прес-центрі «Голодомор.75-ті роковини Пам’яті».
 
Назву цій книзі дала одна з найемоційніших статей історика і журналіста, який першим серед західних дослідників довів і публічно заявив, що Голодомор 1932-33 років був актом геноциду українського народу. У виданні вперше зібрано маловідомі праці Д.Мейса, де аналізуються причини і тенденції, що призвели до цієї трагедії. Статті "Політичні причини Голодомору в Україні (1932-1933 років)", "Україна як постгеноцидна держава", "Буремний дух розстріляного відродження", "Великий експеримент (до історії національного комунізму в Україні)" та інші розкривають політичні причини Голодомору, містять відповіді, чому це сталося.
 
Крім того, в книзі представлені публікації Д.Мейса в газеті "День" та деяких інших вітчизняних виданнях, присвячені питанням політики, економіки, культури, соціальним проблемам.
 
Лейтмотивом інтелектуальних пошуків Д.Мейса була тема побудови суспільства вільної людини, а його історичні пошуки спрямовані не в минуле, а в майбутнє. Він шукав відповіді в історії - звідси аналіз політичних причин Голодомору, розвиток його концепції про постгеноцидне суспільство.
 
Довідка. Джеймс Мейс - історик, політолог, дослідник Голодомору в Україні. У 1982 році на міжнародній конференції він заявив, що Голодомор був організований Сталіним для знищення українців як нації і України як держави, а отже є геноцидом українського народу.
 
У 1986-1987 роках Д.Мейс очолював комісію дослідників при Конгресі США, які вивчали архівні документи і збирали свідчення людей про Голодомор.
 
У 1993 Д.Мейс переїхав із США в Україну, жив і працював у Києві, викладав у Києво-Могилянській академії, був одружений на українці. Помер 3 травня 2004 року, похований у Києві.