24 листопада 2008, 17:45

СЬОГОДНІ МИ МАЄМО ГАРАНТУВАТИ НАШИМ ДІТЯМ МАЙБУТНЄ БЕЗ ГОРЯ І СТРАЖДАНЬ. – ОЛЕКСАНДР АНТІПОВ

«Сьогодні ми – ті, хто пам’ятає Голодомор, ті, хто чув про нього від близьких, зібралися тут, не просто щоб оплакати минуле, а щоб гарантувати нашим дітям майбутнє – без горя і страждань. Нехай пам'ять про всіх невинно убієнних згуртує нас, живих, додасть нам сил та волі, мудрості й наснаги для зміцнення власної держави на власній землі, розвитку демократії, вільного життя кожної людини!» – заявив голова Луганської облдержадміністрації Олександр Антіпов під час скорботних заходів до Дня пам’яті жертв голодоморів, що пройшли у Луганську цієї суботи, 22 листопада 2008 року.
 
Звертаючись до жителів Луганщини, губернатор закликав їх не допустити, аби в їх серцях згасли вогники пам’яті за жертвами Голодомору. «Лихоліття 33-го і досі болить невигойною раною в душі кожного українця, бо не було селянської родини в тодішній Україні, яку б обійшла ця біда. Ми, нащадки, багато за що відповідальні перед ними. І ми робимо все, щоб їхні душі нарешті знайшли спокій», – відзначив Олександр Антіпов.
 
Як відзначив голова облдержадміністрації, дослідниками Голодомору на Луганщині здійснена величезна робота із збору спогадів очевидців та документів, які доповнять сторінки літопису жахливої трагедії. Також в листопаді поточного року було видано обласну Книгу Пам’яті та створено фільм-реквієм про події Голодомору на Луганщині «Жива пам’ять». В пам'ять про загиблих від Голодомору на території області було встановлено близько 300 пам’ятних знаків.
 
Обласні заходи до Дня пам’яті жертв Голодоморів проходили у сквері Пам’яті Луганська в суботу, 22 листопада 2008 року. В них взяло участь керівництво області, представники громадських організацій, молодь Луганщини, духовенство, а також усі небайдужі до національної трагедії 1932-1933 років. Під час заходів було проведено скорботну ходу та панахиду за загиблими в роки Голодомору 1932-1933 років в Україні.
 
Також в цей день пройшов заключний етап Всеукраїнської акції «33 хвилини», яка проходила в Україні за сприяння Президента Віктора Ющенко.
 
Під час траурних заходів у Луганську була організована пряма трансляція з Києва виступу Президента України до Дня пам’яті жертв Голодомору.
 
В 16:00 було оголошено загальнонаціональну хвилину мовчання в пам’ять про жертв Голодомору. Після цього розпочалася Всеукраїнська акція «Засвіти свічку!». У Луганській обласній філармонії відбувся концерт-реквієм, присвячений жертвам Голодомору 1932-1933 років в Україні.