25 листопада 2008, 11:15

ПРЕЗИДЕНТ ВЗЯВ УЧАСТЬ У ПАМ'ЯТНИХ ЗАХОДАХ, ЩО ВІДБУЛИСЯ У РАМКАХ ВШАНУВАННЯ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРУ 1932-1933 РОКІВ

Президент України Віктор Ющенко разом з дружиною Катериною Ющенко взяв участь у церемоніальних заходах біля Меморіального знаку «Свічка пам'яті», що відбулися у рамках вшанування пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років.
 
У пам'ятних заходах взяли участь Президент Латвії Валдіс Затлерс, Президент Литви Валдас Адамкус, керівники іноземних парламентів та міжнародних організацій, урядовці з різних країн, дипломати тощо.
 
Пам'ять жертв Голодомору прийшли вшанувати представники центральних органів виконавчої влади України, Верховної Ради, громадські та культурні діячі, представники релігійних конфесій, регіональні делегації, свідки Великого Голоду.
 
Після освячення Меморіального знаку, яке провів Митрополит Київський і всієї України Володимир, Президент та інші учасники церемонії поставили свічки до монументу.
 
Віктор Ющенко виступив зі зверненням до Українського народу, після чого було оголошено загальнонаціональну «хвилину мовчання».
 
У Залі пам'яті Меморіалу Президент запалив «Незгасиму свічку» - власне цим розпочалася цьогорічна Всеукраїнська акція «Засвіти свічку!» «Свічки пам'яті» біля меморіалу запалили інші учасники пам'ятних заходів.
 
У Залі пам'яті В. Ющенко та інші глави держав переглянули документальну відеоінсталяцію про Голодомор 1932-1933 років.
 
Також Президент України разом із главами іноземних держав висадили біля Меморіального знаку кущі калини.
Біля Меморіального знаку відбувся завершальний етап Всеукраїнської акції «33 хвилини», метою якої також є увічнення пам'яті жертв Голодоморів. У рамках акції з 6 вересня щовихідні в кожному населеному пункті України впродовж 33 хвилин зачитувалися імена померлих від голоду українців та назви сіл, занесених на «чорні дошки».
 
Довідка. Всеукраїнська акція «Засвіти свічку!» вперше відбулася у 2006 році. Після «хвилини мовчання» всі, хто хоче вшанувати пам'ять невинних жертв Голодомору, мають засвітити і поставити на підвіконня свічу - символ скорботи і пам'яті про мільйони наших загиблих співвітчизників. Увечері 22 листопада поминальні свічі були запалені в Києві на Михайлівській площі та біля Меморіального знаку «Свічка пам'яті», по всій Україні та на всіх континентах світу.
 
22 листопада завершилася міжнародна акція «Незгасима свічка», яка розпочалася 1 квітня в Австралії і протягом року успішно пройшла у 33 країнах світу, в тому числі у шести країнах СНД - Білорусії, Казахстані, Молдові, Росії, Вірменії та Грузії. Метою акції було залучення світового українства до заходів з відзначення 75-х роковин Голодомору 1932-1933 років. Упродовж 2008 року символічна свічка передавалася як естафета з країни в країну, де закордонні дипломатичні установи України разом з місцевими українськими громадами проводили заходи з вшанування пам'яті жертв Голодомору (поминальні богослужіння, скорботна хода, вечори-реквієми тощо). З 26 жовтня акція відбувалася в обласних центрах України.