26 листопада 2008, 10:40

ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ВРУЧИВ ДЕРЖАВНІ НАГОРОДИ ЗА ВНЕСОК У ДОСЛІДЖЕННЯ ГОЛОДОМОРУ 1932-1933 РОКІВ В УКРАЇНІ

25 листопада Президент України Віктор Ющенко вручив державні нагороди дослідникам Голодомору 1932-1933 років, працівникам архівних установ, що зробили вагомий внесок у справу дослідження теми Голодомору, діячам культури та мистецтва – за донесення до суспільства правди про Голодомор художніми засобами.
 
Зокрема, за вагомий особистий внесок у вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні, подвижницьку діяльність, спрямовану на висвітлення правди про Голодомор орденом «За заслуги» III ступеня нагороджений Анатолій КЛИМОВ – завідувач кафедри історії України Луганського національного університету імені Тараса Шевченка. Його досягнення Президент України особисто відзначив у своєму виступі.
 
За мужні вчинки, спрямовані на порятунок життя селян від голодної смерті посмертно нагороджені орденом «За мужність» III ступеня Іван Пантелійович ЗЕМЛЯНСЬКИЙ – колишній бригадир колгоспу імені Молотова (с. Стрільцівка Міловського району) та Семен Никонович СІРИК – колишній бригадир колгоспу імені Комінтерну (с. Проїждже Старобільського району). Вони всіляко допомагали людям виживати в ті страшні часи. Потай від властей, ризикуючи роботою і життям, давали вказівки на організацію харчування колгоспників та жителів сіл.
 
Також орденом «За мужність» III ступеня посмертно нагороджена Марія Петрівна МИХАЙЛОВСЬКА-МЯГКОВА – колишній працівник Старобільського ЗАГСу. 27 квітня 1933 року нею був складений запис про смерть 38 дітей-утриманців дитячого будинку м. Старобільська. Незважаючи на закриту директиву ЦК ВКП(б) не зазначати причину смерті, Михайловська вказала діагнози: «голодна смерть», «голодна хвороба». Вона була репресована двічі. 15 червня 1937 року арештована за звинуваченням у шпигунстві. 11 липня 1937 року справу припинено за недоведеністю звинувачення, з-під варти звільнена. 16 червня 1943 року Військовим трибуналом військ НКВС Донецької області засуджена до 10 років позбавлення волі. Реабілітована відповідно у 1994 та 1991 роках.
 
Виступаючи під час вручення державних нагород, Глава держави вкотре підкреслив, що Голод 1932-1933 років носив штучний характер. «Це була боротьба за нашу свободу, боротьба за нашу незалежність. Це убивство голодом, і звідси поступають уроки, які треба виносити сьогоднішньому поколінню і передавати далі, щоб це не повторилося», – констатував Президент.