04 грудня 2008, 14:55

ЮНІ КРАЄЗНАВЦІ АЛЧЕВСЬКА ДОСЛІДЖУЮТЬ ПОДІЇ 30-Х РОКІВ В УКРАЇНІ

Група юних істориків і краєзнавців «Свічадо» під керівництвом директо­ра АССШ № 1 ім.X.Алчевської та учи­теля історії Н.В.Тарасової, учителя історії С.М.Коротун брали участь в конкурсах, присвячених 75-м рокови­нам Голодомору 1932-1933 років на Україні, - «Слідами історії» (Всеукраї­нський конкурс учнівських пошукових робіт на тему «Голодомор в Україні 1932-1933»), «Голодомор 1932-1933 рр. Україна пам'ятає» (Всеукраїнсь­кий конкурс науково-творчих учнівсь­ких робіт за дорученням Президента України В.А.Ющенка).
 
На ці конкурси були представлені книга-альманах «Голодомор в історії моєї родини», комп'ютерна презента­ція «Голод 1922-1933 років в Ук­раїні». Як переможці конкурсу «Голо­домор 1932-1933 рр. Україна пам'я­тає» гуртківці були запрошені у листопаді 2008 р. у місто Київ на зустріч з Пре­зидентом України В.Ющенком.
 
- Учнями нашого гурту опрацьовано до­сить велику кількість історичної літератури за досліджуваною темою, - розповідають свічадівці. - Дуже цікавою була робота з науковими монографіями, статтями, полемічними та публіцистичними матеріалами, з документами, фотографіями, аудіо- та відеозаписами. Усе це викликало бажання ство­рити відеофільм за темою «Великі твої жер­тви, Україно».
 
Велике значення мала і робота, зв'я­зана зі збиранням спогадів очевидців тих трагічних подій. Люди досить емоційно пригадували жахливі сторінки історії. Ми намагалися пережити все заново з на­шими співбесідниками. Під час співпраці з ними народжувалися вірші, малюнки. Кожен з нас по-різному відтворював причини і наслідки голодомору. Хто вип­леснув свої почуття через символічний малюнок, хто - через абстрактний або сюжетний, але всі вони щирі і відверті.
 
Відкриттям також стало те, що про події голодомору розповідали наші близькі і рідні. На жаль, багато з них у страшні 30-і роки пішли з життя. Треба сказати, що гурту поталанило: свідчення очевидців наші гуртківці збирали ще з 1996 року. Результатом такої діяльності була рукописна книга «Голод».
 
Ми вдячні своїм рідним і близьким за істо­ричну пам'ять. Завдяки бережливому ставленню до минулого наші уявлення про нього стало ще яскравим і прав­дивім. Ми зрозуміли, що об'єктивну кар­тину тих подій можуть відтворити лише їх учасники.
За інформацією алчевської
міської газети "Огни" № 48