05 жовтня 2009, 15:19

ПРЕЗИДЕНТ ВИДАВ УКАЗ ПРО ВІДЗНАЧЕННЯ ДНЯ ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРІВ У 2009 РОЦІ

Віктор Ющенко доручив Кабінету Міністрів України забезпечити проведення 28 листопада 2009 року заходів до Дня пам'яті жертв голодоморів. Про це йдеться в Указі Глави держави від 2 жовтня цього року.
Відповідно до нього уряд має утворити в десятиденний строк організаційний комітет з підготовки та проведення у 2009 році заходів у зв'язку з Днем пам'яті жертв голодоморів. Цей комітет має затвердити у двотижневий строк план заходів на жовтень-листопад 2009 року із вшанування пам'яті жертв голодоморів. Зокрема, передбачивши проведення жалобних заходів у місті Києві на території Державного музею «Меморіал пам'яті жертв голодоморів в Україні», Загальноукраїнської акції «Засвіти свічку», тематичних виставок по Україні, проведення в навчальних закладах України «Уроку пам'яті» та додаткові заходи з виявлення та дослідження фактів голодоморів в Україні.
Відповідно до Указу 28 листопада 2009 року в Україні пройдуть покладання траурних вінків і композицій із житніх та пшеничних колосків до пам'ятних знаків, місць поховань жертв голодоморів, панахиди за жертвами голодоморів, вечори-реквієми та інші скорботні заходи. О 16.00 буде оголошено хвилину мовчання на знак вшанування пам'яті жертв голодоморів, на цей час зупиниться робота в органах державної влади та органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях, рух громадського та приватного транспорту з подаванням відповідних звукових сигналів.
У цей день на території України буде приспущено Державний Прапор України, обмежено проведення розважальних заходів, а також будуть внесені відповідні зміни до програм радіо і телебачення.