30 вересня 2011, 15:37

Державному реєстру виборців - 2 роки

Два роки тому, 29 вересня 2009 року Центральна виборча комісія ухвалила рішення про введення у постійну (промислову) експлуатацію автоматизованої інформаційно-телекомунікаційної системи (далі - АІТС) "Державний реєстр виборців". Передумовою запровадження в Україні Державного реєстру виборців стала суспільна потреба забезпечення обліку виборців на державному рівні. 

Сьогодні без перебільшення можна констатувати, що успішно реалізовані всі заходи, необхідні для запровадження в Україні безпрецедентної за масштабами та складністю АІТС "Державний реєстр виборців". Застосовані в АІТС "Державний реєстр виборців" технології дозволяють обмін даними в режимі реального часу.

Введення АІТС "Державний реєстр виборців" в постійну (промислову) експлуатацію є завершальним етапом її створення. Виходячи із специфіки Державного реєстру виборців, його функціонування відбувається в постійному режимі, як під час виборчих процесів, так і між ними. Таким чином, він є постійно діючим.

Основними його завданнями є забезпечення державного обліку громадян України, які мають право голосу, а також складання списків виборців для проведення виборів Президента України, народних депутатів України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад, сільських, селищних, міських голів, всеукраїнських та місцевих референдумів.

З часу запровадження Державного реєстру виборців з використанням його персональних даних було забезпечено виготовлення списків виборців для проведення виборів Президента України 2010 року та чергових виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів 2010 року, а також цілої низки позачергових, повторних, проміжних місцевих виборів.

Державний реєстр виборців функціонує незалежно від строків проведення виборів чи референдумів. Цей принцип ведення Державного реєстру виборців є надзвичайно важливим. Лише після проведення чергових місцевих виборів 2010 року органами ведення Реєстру виготовлено понад 2900 попередніх і стільки ж уточнених списків виборців для підготовки та проведення позачергових, повторних, проміжних місцевих виборів.

АІТС "Державний реєстр виборців" отримала міжнародне визнання в галузі інформаційних технологій. Вже на початку свого існування, в 2009 році, АІТС "Державний реєстр виборців" була нагороджена як найкращий телекомунікаційний проект року в категорії "Проект загальнодержавного рівня. Телекомунікаційна інфраструктура". Того ж року Центральна виборча комісія була відзначена за створення і розвиток ІТ-інфраструктури Реєстру.