25 лютого 2014, 16:02

Почалась виборча кампанія з виборів Президента України 2014 року

В суботу 22 лютого 2014 року Верховна Рада України призначила дострокові вибори Президента України на 25 травня 2014 року.
Закон, за яким українці обиратимуть нового президента, практично не змінювався з виборів 2010 року, тож містить ті ж самі недоліки та переваги, про які вказували ще на минулих виборах.

Президентська виборча кампанія, як строкова, так і дострокова триває 90 днів. Реєстрація кандидатів починається за 89 днів до голосування і закінчується за 55 днів до виборів. Офіційна агітація на дострокових виборах розпочинається всього за 35 днів до дня голосування, а остаточний вигляд виборчого бюлетеня формується за тридцять днів до виборів.

Балотуватися на виборах мають право від імені партій, блоків та самовисуванці. Застава для участі у виборах складає 2,5 мільйона гривень з людини. Вона повертається кандидату тільки у випадку виходу до другого туру виборів.

Центральна виборча комісія має десять днів для встановлення результату голосування, а у разі, якщо жоден кандидат не набрав більше половини голосів виборців, то другий тур за участі двох найрейтинговіших кандидатів має відбутись за три тижні – 15 червня.

Склад окружних територіальних комісій формує ЦВК з числа претендентів, яких подають зареєстровані кандидати в президенти. Кожен кандидат має право на два члена в кожному окружкомі. Чисельність членів ОВК законом не обмежена, але мінімальна їх кількість – 20 людей. Такий самий принцип застосовується й до формування дільничних комісій – по два члени від кожного кандидата. Голова, заступник та секретар комісії не може представляти одного кандидата.