20 січня 2016, 10:33

Зміни до Податкового кодексу України розглянули під час селекторної наради Мінагрополітики

 19 січня цього року відбулася селекторна нарада Мінагрополітики України, на якій обговорили питання внесених 24.12.2015 змін до Податкового кодексу України в частині спецрежиму ПДВ, які почали діяти з 1 січня 2016 року.

     Нараду проводив перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Ярослав Краснопольський.

 Ярослав Краснопольський озвучив зміни до Податкового кодексу України. Зокрема, згідно з документом, у 2016 році виробники молока та яловичини акумулюватимуть 80 відсотків ПДВ, а решту вони перераховуватимуть до бюджету: агровиробники, які спеціалізуються в землеробстві(зернові та технічні культури),будуть відраховувати до бюджету 85 відсотків ПДВ, а 15 – залишаться підприємству. Для інших сільгоспвиробників (які займаютьсясвинарством, птаховиробництвом) – 50%на 50%. Ярослав Краснопольський підкреслив, що Міністерство пропонує компромісне рішення у вирішенні даного питання – 90 відсотків ПДВ акумулюватиметься в агрогосподарствах, а 10 відсотків - до спеціального фонду державного бюджету.

     Директор департаменту фінансово-кредитної політики Мінагрополітики Баграт Ахіджанов інформував, що продовжують надходити пропозиції щодо змін до податкового кодексу. Відтак, уже надійшло 32 звернення до Президента України, 67 – до Прем’єр-міністра України та 103 – до Мінагрополітики України. Аграрії вимагають збереження пільгової системи оподаткування, яка діяла у 2015 році.

     Баграт Ахіджанов зауважив, що Міністерством фінансів розроблено звіт про податкову декларацію, термін подачі якого до 20 лютого. Детальна інформація щодо звіту знаходиться на сайті Державної фіскальної служби України. «Щоб сформувати вихідний податок, необхідно вести аналітичний облік вхідного-вихідного податку», - підкреслив директор департаменту фінансово-кредитної політики.

     Президент Української аграрної конфедерації, народний депутат України Леонід Козаченко наголосив, що зміни до Податкового кодексу України не будуть стимулювати розвиток агропромислового комплексу, а навпаки, будуть створювати перешкоди. Однак, зі слів Леоніда Козаченка, аграрії змушені дотримуватися нового законодавства, оскільки таких змін вимагав меморандум, укладений з Міжнародним валютним фондом.

За результатами наради буде підготовлено доручення Мінагрополітики. Ярослав Краснопольський рекомендував представникам обласних департаментів організувати зустрічі з народними депутатами, на яких проаналізувати зміни до податкового законодавства на прикладі конкретних агрогосподарств та подавати пропозиції можливих змін.

     Сергій Кошарук доручив провести інформаційно-роз’яснювальну роботу серед бухгалтерських служб агропідприємств області.