09 лютого 2016, 16:28

ОБГОВОРЕНО ПИТАННЯ ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ, ЗАСНОВАНИХ НА ПРИНЦИПАХ ХАССП

Сьогодні, директор Департаменту агропромислового розвитку ОДА Григорій Кравченко взяв участь у селекторній нараді Міністерства аграрної політики та продовольства України під головуванням заступника Міністра Інни Гребенюк.

Питання впровадження на підприємствах харчової та переробної промисловості системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) на сьогоднішній день дуже актуальне. В сучасних умовах - це розширення експортних можливостей, так як в багатьох країнах світу ХАССП є обов’язковою вимогою, - зазначила заступник Міністра.

В ході наради учасниками наголошено, що підприємства зацікавлені у виробництві та реалізації безпечних продуктів харчування як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках. Проте якщо більшість великих підприємств не перший рік експортують продукцію і впевнились у тих перевагах, що дає їм сертифікація продукції по системі ХАССП, то середні та малі стикаються з проблемами невідповідності вимогам для впровадження подібних систем, а то і взагалі непоінформованості.

З метою підвищення конкурентоспроможності агробізнесу та його адаптації до міжнародних стандартів Міністерством ініційовано проведення серії семінарів по всіх регіонах країни щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) чи інших систем, принципи яких базуються на безпечності та якості продукції.