26 листопада 2012, 14:59

Зміни законодавства у сфері містобудування

          18 листопада 2012 року набув чинності Закон України від 16.10.2012 № 5459-VI "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства надзвичайних ситуацій України, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, інших центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується через відповідних міністрів".

        Відповідно до вказаного Закону, внесено зміни до законодавчих актів різних сфер життєдіяльності, в тому числі в містобудівній сфері - до законів України "Про основи містобудування", "Про регулювання містобудівної діяльності","Про відповідальність за правопорушення у сфері містобудівної діяльності", "Про Генеральну схему планування території України" та інших.

      Суть змін найбільш наглядно видно з нової редакції статті 13 Закону України “Про архітектурну діяльність”, відповідно до якої визначені уповноважені органи містобудування та архітектури.

          Так, до уповноважених органів містобудування та архітектури відносяться:

- центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері архітектури;

- центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері архітектури;

- орган державного архітектурно-будівельного контролю;

- орган виконавчої влади Автономної Республіки Крим з питань архітектури;

- структурні підрозділи обласних, районних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій;

- виконавчі органи сільських, селищних, міських рад.

       Тобто, законодавець визначив необхідність розподілу повноважень єдиного центрального органу виконавчої влади з питань будівництва, містобудування та архітектури, як це було до 18.11.2012 між двома новими - центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері архітектури та центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері архітектури.

      Також, до переліку уповноважених органів містобудування та архітектури  включено орган державного архітектурно-будівельного контролю.

        Зміни до інших законодавчих актів у сфері містобудування містять норми, які  пов’язані з практичним застосуванням статті 13 Закону України “Про архітектурну діяльність”.