01 червня 2013, 15:19

Виїзне засідання колегії Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства у Вінниці

30 травня 2013 року в м. Вінниця під головуванням Віце-прем’єр-міністра України Олександра Вілкула відбулось виїзне засідання колегії Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. У роботі колегії прийняв участь Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Темник, представники Мінрегіону, облдержадміністрацій, міські голови, керівники галузевих підприємств.

Від Луганської області у засіданні прийняли участь заступник голови облдержадміністрації Міхєєв С.О., начальник управління містобудування та архітектури облдержадміністрації, головний архітектор області Єрьоменко О.І., директор Департаменту житлово-комунального господарства та будівництва облдержадміністрації Голуб О.І.

Учасники засідання підвели підсумки виконання завдання з розробки містобудівної документації і актуалізації генеральних планів населених пунктів, а також розвитку житлового будівництва у першому кварталі 2013 року. Крім того, були опрацьовані питання з модернізації місцевого самоврядування та соціально-економічного розвитку територій та визначені завдання з підготовки житлово-комунального господарства до стабільної роботи в осінньо-зимовий період 2013/2014 роки.

«Містобудівна документація є підґрунтям гармонійного розвитку територій та створення сприятливого інвестиційного клімату. В умовах, коли  забезпеченість генеральними планами населених пунктів складала  для обласних центрів, міст Києва, Севастополя, Сімферополя - 85%,  міст обласного значення – 62%, міст районного значення – 42%, селищ міського типу – 21%,  а сільських населених пунктів всього - 14%,  Міністерство було вимушено разом з регіонами прийняти рішення про необхідність, в першу чергу, забезпечити актуалізацію наявних генеральних планів», - сказав Геннадій Темник.

«Правильні планувальні рішення територій є сприятливою основою для розвитку інвестиційної діяльності в регіонах. Хто сьогодні дбає про забезпечення своїх територій належною планувальною документацією, той дбає про створення нових робочих місць на перспективу, про зростання якості життя людей і про формування сприятливого середовища для їх самореалізації», - наголосив Геннадій Темник.

Нагадаємо, актуалізацію генеральних планів органи місцевого самоврядування мали б провести ще до 1 січня 2013 року, як це передбачено Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності». Мінрегіон створив належну нормативну базу для вирішення цього питання на місцях: суттєво скорочено перелік  видів планувальної документації, максимально спрощено процес її погодження, впроваджено безстроковість дії генеральних планів, удосконалено порядок проведення громадських слухань щодо врахування громадських інтересів, значно розширено перелік об’єктів, для проектування яких не потрібно отримувати містобудівні умови і обмеження. Удосконалено Порядок проведення експертизи містобудівної документації. Все це дало змогу місцевим органам виконавчої влади та органами місцевого самоврядування в повній мірі вирішувати питання планування територій на регіональному та місцевому рівнях. Однак, за його словами, за час дії Закону, протягом майже двох років, органи місцевого самоврядування не спромоглися у повній мірі забезпечити відповідною містобудівною документацією території.

Тому ситуацію під особистий контроль взяв Віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул. Він доручив завершити актуалізацію генеральних планів до червня 2013 року.

Також у програмі проведення виїзного засідання колегії Мінрегіону України у м. Вінниці Олександр Вілкул вручив свідоцтва на квартири 24 вінницьким родинам у новому будинку мікрорайону «Академічний», який збудовано за Державною програмою «Доступне житло».