28 липня 2015, 15:36

Децентралізація та дерегуляція спрощує процес будівництва на всіх його етапах

Спрощення дозвільних та погоджувальних процедур у будівництві, децентралізація повноважень у цій сфері, створення сприятливих умов для ведення бізнесу – пріоритетні завдання Мінрегіону.

У цьому році прийнято розроблений Мінрегіоном Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень у сфері архітектурно-будівельного контролю та удосконалення містобудівного законодавства», який спрямований саме на вирішення вказаних питань.

Також для децентралізації повноважень в ДАБІ треба прийняти ще 11 нормативно-правових актів, які вже розроблені та погоджені з центральними органами виконавчої влади і будуть представлені Уряду.

У Мінрегіоні відзначають, що надлишкова зарегульованість відносин між державою і бізнесом, надмірний адміністративний тиск на учасників будівельного ринку вимагають рішучих, але зважених кроків від Міністерства, спрямованих на їх усунення. З цією метою Міністерством вже зроблено практичні дії щодо розвитку саморегулювання у сфері будівництва.

Одночасно, останніми роками відбулося формування системи професійної атестації виконавців робіт у архітертурній діяльності, а також професійних об’єднань, утворених сертифікованими виконавцями.

Триває робота із спрощення умов ведення бізнесу і Мінрегіоном розроблена низка законодавчіх актів, які сприяють цьому процесу. Це, в першу чергу, законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення містобудівного законодавства.

Основними цілями цього законопроекту є зменшення кількості погоджувальних процедур, удосконалення процедури отримання вихідних даних, впорядкування питань забудови земельної ділянки за будівельним паспортом, надання доступу громадськості до матеріалів містобудівної документації шляхом зняття грифу ДСК та встановлення на законодавчому рівні процедури надання поштової адреси.

 

                                                                                                                                                                                                  За матеріалами прес-служби Мінрегіону України