25 вересня 2015, 14:04

Мінрегіон працює над залученням бюджетних коштів та коштів від Міжнародних фінансових організації, які спрямовуються на відновлення інфраструктури Донбасу

На відбудову об’єктів комунальної та соціальної інфраструктури на сході України спрямовуються як кошти з державного бюджету, так і залучені кошти від міжнародних фінансових організацій.

Про це сказав Заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Роман Чуприненко в ході Конференції «Перспективи відновлення Сходу України на засадах  збалансованого розвитку», що відбувається 24 та 25 вересня у м. Слов’янськ.

«В наслідок бойових дій на сході України значна кількість об’єктів соціальної та комунальної інфраструктури потребують ремонту, реконструкції, переобладнання тощо і, відповідно, значного фінансового ресурсу на вказані заходи. Саме тому Уряд докладає максимум зусиль для залучення коштів на відновлення постраждалих регіонів», - зазначив Роман Чуприненко.

Серед основних джерел фінансування відбудови східних регіонів України у 2015 році заступник Міністра назвав субвенції з державного бюджету у розмірі 292 млн грн. (по 145,8 млн грн. на кожну з областей) та кошти Державного фонду регіонального розвитку у розмірі 355 млн грн.

Крім того, 17 вересня на розгляд профільному Комітету Верховної Ради України передано Проект Закону про внесення зміни до пункту 24 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України (щодо перерозподілу видатків місцевих бюджетів тимчасово окупованих територій), в разі прийняття якого на відновлення східних регіонів буде виділено ще 2 510 млн грн.

«Цей законопроект підготовлено з метою можливості залучення коштів з рахунків відповідних місцевих бюджетів (у населених пунктах, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження), для спрямування на відновлення пошкоджених (зруйнованих) під час проведення антитерористичної операції об’єктів соціальної і транспортної інфраструктури, житлового фонду та систем забезпечення життєдіяльності на території Донецької та Луганської областей, а також на соціально-економічний розвиток таких областей», - розповів урядовець.

Для відновлення східних регіонів Україна також залучає кошти від міжнародних фінансових організацій. Зокрема, 300 млн євро кредитних коштів на потреби сходу України отримано від KfW. З цих коштів планується спрямувати 91,6 млн євро на інфраструктуру, 67,2 млн євро на постачання товарів та 150 млн євро на енергетику.

«За ці кошти будуть реалізовані інфраструктурі проекти не тільки на території Луганської та Донецької областей, а й у Дніпропетровській, Запорізькій та Харківській областях», - наголосив Роман Чуприненко.

Ще 200 млн євро Україна залучила від Європейського інвестиційного банку в рамках реалізації Проекту «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України».

«В рамках цієї Програми вже підготовлено пропозиції щодо реалізації 133 проектів у Донецькій області на загальну суму 78,7 млн євро та 40 проектів у Луганській області на загальну суму 7,6 млн євро», - розповів заступник Міністра.

                                                                                                    За матеріалами прес-служби Мінрегіону України