14 грудня 2015, 15:56

2016 рік стане проривним у реформі децентралізації

Мінрегіон має чіткий план роботи на 2016 рік і продовжить іти шляхом реформ. Зокрема, максимальних обертів має набрати реалізація реформи децентралізації. Про це завив Віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко під час публічного звіту щодо виконання Програми діяльності Уряду.

«2016 рік має стати проривним у реформі децентралізації – треба внести зміни до Конституції України, остаточно закріпивши нові повноваження за місцевими громадами. Це дозолить  завершити і повноцінно запустити цю реформу по всій країні та отримати від неї максимальний ефект», - сказав він.

Урядовець додав, що необхідно отримати 300 голосів депутатів, аби остаточно закріпити на місцях нові повноваження, а з ними - нові можливості розвитку територіальних громад.

«Ті повноваження, які зараз готовий віддавати Президент місцевому самоврядуванню через зміни до Конституції, треба підтримати у парламенті. Це відкриє шлях до розбудови місцевого самоврядування, впровадження нової системи префіектів, дозволить перейти від системи державного управління до місцевого самоврядування. В результаті громада зможе самостійно управляти своєю територією, а не тільки за рахунок програм, які ухвалюються в Києві», - наголосив Геннадій Зубко.

Крім того, протягом двох років необхідно змінити приблизно 500 законів, які чітко розподілять повноваження між органами влади на всіх рівнях.

Наступного року планується збільшити розмір фонду регіонального розвитку і закласти у Держбюджеті 2016 року 5,7 млрд грн на його фінансування. Із них 1,2 млрд грн - для підтримки 159 об'єднаних територіальних громад; 3,7 млрд грн - для проектів регіонального розвитку; 0,8 млрд грн - для проектів з енергоефективності.

 

«60% населення країни вірять у позитивні результати реформи децентралізації та підтримують її. Тому зупинятися не можна. Шлях є лише вперед», - наголосив Віце-прем’єр-міністр.

                                                                                                                                                         За матеріалами прес-служби Віце-прем`єр-міністра України