12 грудня 2016, 11:54

Про стан забезпечення містобудівною документацією територій та населених пунктів

На виконання доручень Віце-прем’єр-міністра України – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Зубка Г.Г. від 16.01.2016 № 24352/159/1-13 щодо продовження роботи з розроблення та оновлення містобудівної документації та від 04.05.2016 № 48804/3/1-15 щодо забезпечення планами зонування території міст – обласних центрів та інших населених пунктів Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України у першому півріччі 2016 року проведено відповідні моніторинги.

За інформацією, що надійшла від обласних державних адміністрацій схемами планування території забезпечені всі області. Разом з тим, у деяких з них схеми планування є застарілими – розробленими  в період 80-х – 90-х років. З урахуванням затвердження у звітній період схеми планування території Хмельницької області таких областей залишається три:

  • Івано-Франківська,
  • Київська,
  • Тернопільська.

Майже всі райони, окрім семи у Запорізькій та Хмельницькій областях, мають схеми планування території. Однак, 81 % з них розроблено ще за радянських часів. Роботи у цьому сегменті містобудівної документації наразі не форсуються       в зв’язку з невизначеністю статусу районів у перспективному адміністративно-територіальному устрої країни.  За звітній період розроблено лише три нові схеми планування території районів.

Чинними генеральними планами міст забезпечені всі обласні центри, міста обласного значення та міста районного значення.

При цьому, нових генеральних міст-обласних центрів за звітній період не затверджено, а для міст обласного та районного значення зберігається незначна позитивна динаміка в частині оновлення містобудівної документації, зокрема відсоток генеральних планів, розроблених після 2011 року, становить для:

  • міст обласного значення – 27,5 % (+ 0,7 % у звітній період),
  • міст районного значення – 10,7 % (+ 2,6 % у звітній період).

За рахунок розроблення у першому півріччі поточного року семи нових генеральних планів на 1 % (з 5,9 % до 6,9 %) збільшилась кількість актуальних генеральних планів селищ міського типу, розроблених після 2011 року. При цьому, загальний відсоток забезпечення селищ міського типу генеральними планами становить 95,6 %.

Критична ситуація складається із оновленням містобудівної документації сільських населених пунктів. Лише у 71 % сільських населених пунктів є генеральні плани. При цьому, тільки  6,3 %  таких генеральних планів, розроблених після 1991 року, слід вважати актуальними.

Застарілість і неактуальність наявних генеральних планів, розроблених ще за радянських часів, є ключовою проблемою у сфері забезпечення населених пунктів містобудівною документацією. Наразі потребують оновлення, внесення змін  або нового розроблення генеральні плани:

  • міст-обласних центрів – 1 (м. Івано-Франківськ);
  • міст обласного значення – 34 (26,0 % від загальної кількості);
  • міст районного значення – 108 (44,3 % від загальної кількості);
  • селищ міського типу – 444 (65,2 % від загальної кількості);
  • сільських населених пунктів – 17272, (93,7 % від загальної кількості).

Також, протягом січня-червня 2016 року Мінрегіоном проведено моніторинг забезпечення планами зонування територій міст — обласних центрів та інших міських населених пунктів, за результатами якого встановлено, що наразі плани зонування території розроблено та затверджено в 14-ти містах-обласних центрах: м. Вінниця, м. Дніпропетровськ, м. Кіровоград, м. Луцьк, м. Рівне, м. Суми, м. Тернопіль, м. Ужгород, м. Харків, м. Херсон, м. Хмельницький, м. Чернівці, м. Черкаси, м. Чернігів, що складає 63,6 % від можливої необхідності.

Крім того, затверджено 42 плани зонування території міст обласного значення, з них 5 у І-му півріччі цього року, та 9 планів зонування території міст районного значення, з них 3 у І-му півріччі цього року.

На стадії розроблення перебувають плани зонування території м. Києва, 5-ти міст обласних центрів: м. Житомир, м. Івано-Франківськ, м. Миколаїв, м. Полтава, м. Одеса, 31 міста обласного значення та 32 міст районного значення.

Примітка: Відсотки надаються без урахування населених пунктів, що знаходяться на непідконтрольній українській владі території.

                    За матеріалами Мінрегіону