ЗМІНИ, що вносяться до Програми забезпечення молоді житлом у Луганській області на 2013-2017 роки

Додаток

до рішення обласної ради

________________№_______

 

 

ЗМІНИ,

що вносяться до Програми забезпечення молоді житлом

у Луганській області на 2013-2017 роки

 

У додатку 1 «Порядок надання молоді довгострокових пільгових кредитів на будівництво (реконструкцію) та придбання житла»:

1. У пункті 7:

абзац 6 викласти у такій редакції:

«Луганське регіональне управління Фонду, у разі народження дітей (дитини), одруження, смерті одного із членів сім`ї позичальника або у разі порушення терміну прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта не менше ніж на дев’ять місяців, має право, за згодою позичальника, визначити у кредитному договорі пільговий період для сплати основної суми боргу, крім відсотків за користування кредитом, що оформлюється відповідною додатковою угодою на термін до одного року або до прийняття в експлуатацію такого об'єкта.

У випадку, коли будівництво, в порушення умов укладених договорів, не розпочато або порушено строки прийняття об'єкта в експлуатацію не менше ніж на дев'ять місяців, можлива перекредитація позичальника (за його згодою) шляхом надання кредиту за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті на затверджені об’єкти.

За заявою позичальника виконання своїх зобов'язань перед Луганським регіональним управлінням Фонду за попереднім кредитом зупиняється на період до стягнення у встановленому законодавством порядку коштів із забудовника. Повернення коштів до відповідного бюджету в рахунок погашення зобов'язань позичальника за кредитом відбувається після закінчення зазначеної процедури.

Механізм вищезазначеної перекредитації передбачається Порядком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2011
№ 1231.

Процедура надання пільгового періоду для сплати основної суми боргу, крім відсотків за користування кредитом у разі порушення терміну прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта, поширюється на позичальників Фонду, які уклали договори про будівництво житла із забудовниками до 1 липня 2011 р. та отримали кредити за Програмою розвитку молодіжного житлового кредитування в Луганській області
на 2002 – 2012 роки»;

абзац 8 викласти у такій редакції:

«Добровільне страхування позичальника від нещасних випадків на період виконання позичальником зобов’язань за кредитним договором та обов’язкове страхування вже збудованого (реконструйованого) і придбаного житла, що є предметом іпотеки, здійснюються відповідно до законодавства, умов кредитного договору та договорів страхування, укладених між позичальником та страховою компанією за рахунок власних коштів позичальника.
Кошти на страхування фінансових ризиків у період будівництва (реконструкції) житла надаються позичальнику за рахунок кредитних коштів та повертаються ним при погашенні кредиту згідно з умовами цього Порядку та кредитного договору».

2. У пункті 8:

абзац 8 викласти у такій редакції:

«Під час укладання кредитного договору на будівництво (реконструкцію) житла на період виконання позичальником зобов’язань за кредитним договором здійснюється добровільне страхування позичальника від нещасних випадків. Строки внесення страхових внесків за зазначеним видом страхування встановлюються кредитним договором»;
доповнити абзацом 10 такого змісту:
«У термін, визначений у кредитному договорі після перерахування коштів кредиту з особистого рахунку позичальника на рахунок відчужувача, у строки, вказані у кредитному договорі, між Луганським регіональним управлінням Фонду та позичальником укладається нотаріально посвідчений іпотечний договір, за умовами якого позичальник передає Луганському регіональному управлінню в іпотеку майнові права на житло»;
абзац 13 виключити.
3. Абзац 19 пункту 8 та абзац 6 пункту 9 після слова «іпотеки» доповнити словами «та зі страхування позичальника від нещасних випадків».
4. Пункт 13 доповнити абзацом 6 такого змісту:
«- у разі надання кредиту на будівництво (реконструкцію) і придбання житла на період виконання позичальником зобов’язань за кредитним договором стосовно погашення суми кредиту та відсотків за користування ним, позичальником, за рахунок власних коштів, здійснюється добровільне страхування останнього від нещасних випадків».
5. Абзаци 1, 2, 3 пункту 14 викласти у такій редакції:
«Позичальник протягом місяця після введення житлового будинку в експлуатацію та підписання ним акта приймання-передачі збудованого (реконструйованого) або придбаного житла у відповідному органі державної реєстрації прав оформлює та реєструє документи про право власності на збудоване (реконструйоване) або придбане житло та здійснює оформлення технічного паспорта на житло у бюро технічної інвентаризації або у суб’єктів господарювання, які мають право на проведення технічної інвентаризації об’єктів нерухомого майна, згідно з чинним законодавством України (самостійно або повіреною особою).
Після отримання позичальником свідоцтва про право власності на житло та витягу з відповідного державного реєстру щодо реєстрації права власності на житло позичальник у строки, зазначені кредитним договором, вживає заходів щодо проведення експертної оцінки житла та отримує звіт про оцінку нерухомого майна щодо збудованого (реконструйованого) або придбаного житла.
Копії свідоцтва про право власності та технічного паспорта на збудоване (реконструйоване) або придбане житло обов’язково надаються позичальником до Луганського регіонального управління Фонду для здійснення розрахунку остаточного внеску позичальника за уточненими показниками площі житла та укладання іпотечного договору або внесення змін до чинного договору».

 

Керівник секретаріату виконавчого апарату обласної ради                                                                             О.Г.Пашенцев