АНАЛІТИЧНА ІНФОРМАЦІЯ за II півріччя 2008 року про виконання вимог Закону України "Про боротьбу з корупцією" відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 27.09.1999 № 1785 із змінами, внесеними постановою КМУ від 28.10.2004 № 1461 управлінням культури і туризму облдержадміністрації.
У відповідності до вимог Законів України "Про державну службу" та "Про боротьбу з корупцією", Указу Президента України від 16.11.2000 № 1242 «Про додаткові заходи щодо посилення боротьби з корупцією, іншими противоправними діями в соціально-економічній сфері та забезпечення економічного витрачення державних коштів», постанов Кабінету Міністрів України і вимог Головдержслужби України управління культури і туризму облдержадміністрації надає інформацію щодо дотримання працівниками управління вимог законодавчих актів з зазначених питань.
За здійснення заходів щодо посилення боротьби з корупцією в управлінні відповідальною призначено заступника начальника управління Валюкевич Л.В. (наказ від 27.03.2007 № 51).
8 січня 2008 року в управлінні затверджено План заходів, спрямованих на попередження, виявлення та припинення корупційних діянь з боку осіб, уповноважених на виконання функцій держави в 2008 році.
У відповідності до Плану заходів, спрямованих на попередження, виявлення та припинення корупційних діянь з боку осіб, уповноважених на виконання функцій держави в II півріччі 2008 році проводилася робота щодо протидії корупції. З метою підвищення рівня правової підготовки працівників, а також попередження протиправних діянь з боку зазначених осіб, на апаратних нарадах управління культури і туризму систематично розглядалися питання про актуальність дотримання законодавства про державну службу та боротьбу з корупцією, зверталася особлива увага на активізацію роботи щодо запобігання посадовим зловживанням 22.09.2008 була проведена апаратна нарада у начальника управління за темою: „Дотримання антикорупційного законодавства”.
Особлива увага на апаратних нарадах управління культури і туризму облдержадміністрації приділялася питанням відкритості прийняття рішень, прозорості діяльності управління, підвищенню відповідальності державних службовців, в роботі яких існує ймовірність прояву корупції. В управлінні оновлено Перелік посад державних службовців управління культури і туризму облдержадміністрації, де існує ймовірність прояву корупції та розроблені заходи, спрямовані на її запобігання).
На виконання Плану заходів, спрямованих на попередження, виявлення та припинення корупційних діянь з боку осіб, уповноважених на виконання функцій держави. управління 5 серпня 2008 року провело розширену нараду з запрошенням керівників обласних закладів культури і мистецтв та начальників відділів культури і туризму райдержадміністрацій та міськвиконкомів за темою: „Дотримання законодавства про боротьбу з корупцією, здійснення скоординованих дій усіх організацій і установ щодо усунення причин й умов, які заважають запобіганню корумпованості серед осіб, уповноважених на виконання функцій держави". У нараді взяли участь начальник Управління державної служби Головдержслужби України в Луганській області Щучкін В М. та завідувач сектором-юрисконсульт Управління державної служби Головдержслужби України в Луганській області Журов В .В.
З метою підвищення рівня правової та професійної підготовки працівників в управлінні культури і туризму облдержадміністрації особлива увага приділяється навчанню та підвищенню кваліфікації державних службовців. План підвищення кваліфікації державних службовців на 2008 рік виконано в повному обсязі.
Наказом начальника управління від 08.01.2008 № 1 „Про заходи щодо посилення контролю за виконавською дисципліною та протидії корупції" державних службовців управління та керівників обласних закладів культури і мистецтва попереджено про персональну та кримінальну відповідальність за нездійснення заходів, спрямованих на попередження, виявлення та припинення корупційних діянь, інших протиправних діянь, порушень ф фінансової і виконавської дисципліни.
Відповідно до наказу начальника управління культури і туризму облдержадміністрації від 27 березня 2007 року № 51 постійно здійснювався контроль за доцільністю та обов'язковим погодженням відряджень за межі області керівників обласних закладів культури і мистецтв
З метою вдосконалення діяльності відділів культури і туризму райдержадміністрацій та міськвиконкомів щодо дотримання особами, уповноваженими на виконання функцій держави, вимог антикорупційного законодавства, підвищення якості роботи по попередженню, виявленню й припиненню правопорушень з боку зазначених осіб, протягом року управлінням надавалася методична та практична допомога. При цьому особливу увагу приділялася питанням:
-       організації виконання нормативних актів, регламентуючих протидію корупції, у тому числі, плануванню цієї роботи, здійсненню контролю за реалізацією запланованих заходів;
-       додержання процедури прийняття на посади в державні органи;
-       реагування керівників на факти порушення їх підлеглим и антикорупційного законодавства, його своєчасність та відповідність вимогам діючих1 нормативних актів;
-       ефективності роботи відповідальних працівників з питань запобігання корупційним проявам.
У II півріччі 2008 року управлінням відкрито проводилися процедури:
-       конкурсного відбору на вакантну посаду державного службовця;
-       висунення кандидатур до присвоєння почесних звань та нагородження державними нагородами України (розгляд подань на колегіях управління культури і туризму облдержадміністрації 24.09.2008, 19.11.2008)
-       реєстрації та видання дозволів на здійснення гастрольної діяльності; занесення до Державного реєстру виробників, розповсюджувачів і демонстраторів фільмів як суб'єкта кінематографії, що проводять професійну кінематографічну діяльність;
-       погодження проектів відведення земельних ділянок згідно ст. 6 Закону України „Про охорону культурної спадщини”.
У відповідності до п.9 Плану заходів, спрямованих на попередження, виявлення та припинення корупційних діянь з боку осіб, уповноважених на виконання функцій держави, в управлінні культури і туризму облдержадміністрації у 2008 році розроблено відповідний План заходів на 2009 рік.
Фактів протиправних діянь з боку державних службовців управління культури і туризму облдержадміністрації й керівників обласних закладів культури і м мистецтв протягом II півріччя 2008 року не виявлено.