ПОЛОЖЕННЯ

про обласний конкурс молодих літераторів Луганщини

«Молоді голоси»

 

     ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ управління культури, національностей  та  релігій Луганської обласної державної  адміністрації

     «11» березня 2013  № 66

 

 

Зареєстровний  у Головному управлінні юстиції у

Луганській області 01 квітня 2013 року за № 29/1337

 

 

 

 

ПОЛОЖЕННЯ

про обласний конкурс молодих літераторів Луганщини

«Молоді голоси»

 

І. Загальні положення

 

1.1. Обласний конкурс молодих літераторів Луганщини «Молоді  голоси» (далі - Конкурс) проводиться щорічно з метою виявлення, підтримки та заохочення літературної творчості молодих авторів Луганської  області, що пишуть російською і українською мовами, створення умов для розвитку та реалізації творчого потенціалу молодих літераторів області.

 

  1.2. Підведення підсумків Конкурсу відбувається у березні - квітні року, наступного за роком проведення Конкурсу в рамках Всеукраїнського тижня  дитячої і  юнацької  книги на базі Луганської обласної бібліотеки для юнацтва.

 

1.3. Організаторами Конкурсу виступають:

 

  управління культури, національностей та релігій Луганської  обласної державної адміністрації;

 

 Луганська обласна бібліотека для юнацтва;

 

 Луганська обласна організація Національної спілки письменників України;

 

 Міжрегіональна спілка письменників України.

 

 

 

 

1.4. Адреса організаторів Конкурсу:  91055 м. Луганськ,   вул. Т.Шевченка, 4,  Луганська  обласна  бібліотека  для юнацтва,   тел. (0642)53-44-82;  тел./факс: (0642)53-52-33;

 e-mail: biblio2001@mail.ru

 

1.5. У рік проведення Конкурсу наказом управління культури, національностей  та  релігій Луганської обласної державної адміністрації затверджується склад організаційного комітету та журі Конкурсу.

 

ІІ. Учасники Конкурсу  

 

2.1. До участі у Конкурсі запрошуються молоді літератори, які проживають на території Луганської області наступних вікових категорій:

від 12 до 16 років;

від 17 до 25 років.

 

2.2. Організаторами також запрошуються  молоді літератори - мешканці різних областей України та громадяни інших країн зазначених вікових категорій.

 

2.3. Для участі у Конкурсі учасники не пізніше як за тиждень до його початку подають на адресу організаторів анкету-заявку встановленого зразка (додається).

 

2.4. Під час проведення Конкурсу обробка персональних даних учасників здійснюється з урахуванням вимог Закону України «Про захист персональних даних».

 

ІII. Порядок проведення Конкурсу

 

3.1. Конкурс проводиться у два етапи:

 

3.1.1. Перший етап проводиться протягом поточного року з дати  оголошення  Конкурсу.

 

3.1.2.   Другий  етап проводиться у січні - лютому наступного року та включає у себе: оцінювання наданих літературних творів членами журі, визначення переможців  та  проведення  підсумкового літературного заходу за  результатами Конкурсу (свята) у  березні – квітні наступного року .

 

 

 

3.2.   Організаційний комітет Конкурсу залишає за собою право у рамках  проведення Конкурсу заявляти культурні міні-проекти «Тема року» з актуальної тематики.

 

IV. Умови участі у Конкурсі

 

4.1. На Конкурс надаються роботи українською та російською мовами, що відповідають його тематиці (як нові, так і раніше надруковані) у чотирьох номінаціях:

 

      «Поезія»;

 

      «Проза»;

 

      «Фентезі»;

 

      «Літературна критика».

 

4.2. У номінації «Поезія» від кожного з учасників приймається  від  трьох  до десяти віршів, або одна велика поетична форма (поема, поетичний цикл).

 

4.3. У номінаціях «Проза», «Фентезі» від кожного з учасників приймається від двох до п’яти оповідань (казок) загальним обсягом не більше 120000 знаків (3 авторських аркуша), або одна - дві повісті загальним обсягом не більше 160000 знаків (4 авторських аркуша). Літературні твори у вигляді роману не розглядаються.

 

4.4. У номінації «Літературна критика» від кожного учасника приймається  від двох до п’яти творчих робіт (рецензії, ессе на прочитані книги улюблених авторів) загальним обсягом не більше 120000 знаків                      (3 авторських листа).

  

4.5. Участь твору у Конкурсі означає згоду його автора на подальшу можливу публікацію твору на безгонорарній основі у збірці, що друкується за підсумками Конкурсу. При цьому за авторами зберігаються авторські права на опубліковані у збірці твори.

 

4.6. До участі у Конкурсі не допускаються твори, які містять ненормативну лексику, а також ті, що носять образливий характер та принижують людську гідність.

 

 

 

4.7. Роботи, надані на Конкурс, не рецензуються та не повертаються автору.

 

V. Порядок оформлення та надання робіт на Конкурс

 

5.1. Літературні твори на Конкурс приймаються з дня його оголошення.

 

5.2. Письмовий (машинописний) текст робіт, що надаються на Конкурс, повинен відповідати наступним вимогам:

 

     текст розміщується з однієї сторони аркуша, шрифт – Times New Roman, звичайний (не жирний, не курсив), кегль (розмір букв) – 12; міжрядковий  інтервал 1,5;  параметри  сторінки: верхнє, нижнє та праве поля - 2 см,  ліве поле - 3 см.

  

 на титульній сторінці роботи обов’язково повинні бути вказані: назва Конкурсу, для участі у якому надається твір; назва твору та його жанр; прізвище, ім'я та по батькові, вік автора, домашня адреса, контактний телефон (обов’язково).

 

5.3. Электронна версія літературних творів є обов’язковою і надсилається на електронну адресу:  biblio2001@mail.ru

 

5.4. Версія літературного твору  на паперовому носії приймається за умови наявності електронного варіанту.

 

5.5. Літературні  твори без належного оформлення до участі у Конкурсі не допускаються.

 

5.6. Літературні  твори на паперових носіях  для участі  у  Конкурсі надсилаються або подаються особисто на адресу: 91055 м. Луганськ,          вул. Т. Шевченка, 4,  Луганська обласна бібліотека для юнацтва (відділ дозвілля та творчості молоді).

 

VІ. Журі Конкурсу

 

  6.1. До складу журі Конкурсу входять відомі поети, прозаїки, філологи Луганської області, фахівці управління культури, національностей та релігій Луганської обласної державної адміністрації та Луганської обласної бібліотеки для  юнацтва.

 

        6.2. Журі  оцінює надані на Конкурс твори та визначає його переможців.

 

 

 

VІІ. Підведення підсумків та визначення переможців Конкурсу

 

  7.1. Оцінювання поданих на Конкурс творчих робіт здійснюється кожним з членів журі за п’ятибальною шкалою за такими критеріями:

      оригінальність твору,

      стиль твору,

      грамотність,

      технічність.

 

7.2. Переможці Конкурсу у кожній номінації визначаються за сумарною  кількістю набраних балів.

 

7.3. Авторам, що зайняли I, II та III місце у кожній номінації,  присвоюється звання «Переможець обласного конкурсу молодих  літераторів «Молоді голоси» відповідного року та вручаються дипломи і цінні подарунки.

 

  1. Автори, що отримали заохочення від журі, нагороджуються грамотами та пам’ятними подарунками.

 7.5. Автори з інших областей України та інших країн, які не посіли призових місць, нагороджуються пам’ятними дипломами та грамотами за участь у Конкурсі.

 

 7.6. Журі залишає за собою право на визначення додаткових номінацій, виходячи з тематики наданих творів. У разі відсутності високих конкурсних оцінок у якійсь з номінацій, журі залишає за собою право відмовитись від присудження окремих або усіх призових місць у даній номінації.

 

  7.7. Підведення підсумків Конкурсу відбувається в ході літературного заходу (свята) у рамках відзначення Всеукраїнського тижня дитячої книги у березні місяці року, наступного за роком проведення Конкурсу.

 

   7.8. Після підведення підсумків Конкурсу кращі літературні твори видаються окремою збіркою та розміщуються на сайті Луганської обласної бібліотеки для юнацтва (www.lyl.lg.ua), а також друкуються у періодичних виданнях Луганської області.

 

 

 

VІII. Фінансові умови проведення Конкурсу

 

         8.1. Фінансування Конкурсу здійснюється за рахунок коштів обласного бюджету, передбачених пунктом 2.3 Регіональної цільової програми «Молодь Луганщини» на 2011-2015 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 27 травня 2011 року № 5/30.

 

         8.2. Витрати на відрядження учасників підсумкового літературного  заходу (свята) Конкурсу здійснюються за власний рахунок його учасників.

 

 

 

 

Заступник начальника управління -

начальник відділу охорони культурної

спадщини управління                                                             В.Ю.ВИБОРНИЙ