03 квітня 2017, 16:50

"Урочисте відкриття обласного огляду-конкурсу майстрів мистецтв та аматорів народної творчості «Луганщина - світанок України»".

Луганщина! Світанок України!

Земля життя мого й моїх батьків.

Державо юності,

У світі ти єдина

У плахті із лісів, полів і нив.

Озвучена козацькими піснями

І підперезана, мов поясом, Дінцем,

Як мати добра, ти завжди над нами

Схиляєшся стривоженим лицем.

 

Ганна Гайворонська


 

1 квітня 2017 року в Троїцькому районі урочисто відкрився обласний огляд-конкурс майстрів мистецтв та аматорів народної творчості «Луганщина - світанок України». Він проходить в оновленому форматі, який дозволить залучити найбільшу кількість, як учасників заходу, так і його глядачів.

Огляд-конкурс проводиться з метою розвитку і популяризації української народної культури і культури рідного краю, збереження самобутності українського народу, його культурної спадщини. Також, ми сподіваємося, що цей захід дозволить виявити творчий потенціал колективів і окремих артистів, поліпшити взаємодію між районними закладами культури і клубними закладами окремих сіл і селищ.

Дуже символічно, що в цьому році конкурс проходить під гаслом «Квітуча Україна - мій рідний край», адже всі ми прикладаємо чимало зусиль для того, щоб наша країна росла, розвивалася і приносила плоди. Культурний розвиток будь-якої держави - це невід'ємна частина розвитку в цілому, це те, що робить нас людьми, змушує нас співпереживати і допомагає усвідомити середу, в якій ми живемо.

Тому даний захід не залишився без уваги керівника обласної військово- цивільної адміністрації Юрій Гарбуза, який відвідав огляд-конкурс і привітав всіх присутніх з чудовим святом народної творчості.

Виступи учасників конкурсу пройшли на високому рівні. Всі вони ще раз довели, що Луганщина багата на пісенне розмаїття, дзвінке багатоголосся, самобутні обряди і неповторну народну та сценічну культуру. Слід зазначити, що 60 % представленої концертної програми склали номери учасників саме із сільської місцевості.

Розвиток і збереження фольклору на сьогоднішній день є одним з головних напрямків культурної політики України, тому велика увага з боку журі приділялася фольклорним колективам Троїцького району.

Вони широко розкрили тему українських народних традицій, велика доля їх виступів була виконана в автентичній, притаманній лише Троїцькому краю, манері виконання, був показаний уривок з весільний обряду «Гуляй, гуляночка».