10 листопада 2015, 08:47

Цінова ситуація на споживчому ринку області станом на 30.10.2015

Департамент економічного розвитку, торгівлі, зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності Луганської облдержадміністрації інформує, що за даними оприлюдненого Державною службою статистики України моніторингу середніх роздрібних цін на основні продовольчі товари за третю декаду жовтня знизилися ціни на свинину (на 8,2%), яловичину (на 3,4%), на макаронні вироби (на 2,7%), на борошно пшеничне вищого сорту (на 1,9%).

Незмінними залишились ціни на хліб житній, житньо-пшеничний, хліб пшеничний з борошна першого сорту, сало, сметану, масло вершкове, олію.

Найбільше подорожчали буряк (на 25,2%), морква (на 23,7%), картопля (на 20,5%), цибуля ріпчаста (на 15,1%), проте, така тенденція в осінні місяці спостерігається щороку.

Також спостерігається незначне подорожчання цін на цукор (на 6,7%),капусту (на 5,6%), яйця курячі (на 3,3%), м’ясо птиці (на 2,7%), молоко (на 1,5%), сир м’який (на 1,2%), крупу гречану (на 1,0%), ковбаси варені 1 сорту (на 0,6%) та рис (на 0,1%).

Середні роздрібні ціни на рис, крупу гречану, цукор та буряк в області входять до трійки найвищих серед інших регіонів України.

Разом з цим, на Луганщині зафіксовані одні з найдешевших в Україні  ціни на яловичину, свинину, м’ясо птиці (курей) та молоко.

Крім того, в області нижчі за середньоукраїнські ціни на ковбасу варену 1 сорту (на 15,8%),  яловичину (на 11,7%), свинину (на 12,1%), сало (на 10,5%), м’ясо птиці (на 12,1%), масло вершкове (на 7,8%), капусту (на 5,1%), молоко (на 20,8%), олію (на 3,4%), борошно пшеничне вищого сорту (на 0,2%), сметану (на 1,2%), яйця курячі (на 0,3%), сир м’який (на 0,1%).

Така динаміка споживчих цін протягом третьої декади жовтня 2015 року свідчить про відносну стабільність споживчих цін на основні продовольчі товари, окрім овочів. Підвищення цін на які склалося під дією сезонного фактору.