Департамент економічного розвитку, торгівлі та туризму облдержадміністрації інформує, що за даними оприлюдненого Державною службою статистики України моніторингу цін на соціально значущі товари за другу декаду січня 2016 року в порівнянні з першою декадою січня 2016 року на контрольованій українською владою частині Луганської області склалась наступна цінова ситуація.
Знизилися ціни на:
- яйця курячі (на 3,9 % - з 23,97 грн до 23,03 грн);
- свинину (на 3,7 % - з 62,19 грн до 59,86 грн);
- буряк (на 2,6 % - з 8,98 грн до 8,75 грн);
- картоплю (на 2,5 % - з 6,90 грн до 6,73 грн);
- крупи гречані (на 1,5 % - з 27,17 грн до 26,75 грн);
- цукор (на 1,0 % - з 15,64 грн до 15,48 грн);
- м’ясо птиці (на 0,7 % - з 34,96 грн до 34,70 грн);
- борошно пшеничне вищого ґатунку ( на 0,4 % - з 8,20 грн до 8,17 грн);
- цибулю ріпчасту (на 0,2 % - з 11,16 грн до 11,14 грн);
- сир м’який (на 0,1 % - з 71,24 грн до 71,18 грн).
Незмінними залишились ціни на :
- рис, хліб житній, житньо-пшеничний, хліб пшеничний з борошна першого ґатунку, борошно пшеничне, яловичину, сало та ковбаси варені першого ґатунку, сметану, масло вершкове, олію соняшникову.
Також спостерігається подорожчання цін на:
- капусту (на 14,8 %), моркву (на 5,4 %), макаронні вироби (на 1,1 %) та молоко ( на 0,2 %).
Середні роздрібні ціни на цукор, крупу гречану, рис, капусту, моркву та цибулю ріпчасту по області входять до трійки найвищих серед інших регіонів України.
Разом із цим, на Луганщині залишаються одними з найдешевших в Україні ціни на молоко, м’ясо птиці (тушки курячі), свинину та яловичину.
Крім того, в області нижчі за середньоукраїнські ціни на молоко (на 23,5%), ковбаси варені першого ґатунку (на 15,3 %), свинину (на 12,5 %), яловичину (на 11,1 %),м’ясо птиці (на 10,5 %), олію соняшникову (на 6,6 %), борошно пшеничне вищого ґатунку (на 6,1%), макаронні вироби (на 5,8 %), масло вершкове (на 3,3 %), сметану (на 3,1 %), сало (на 2,4 %), яйця курячі (на 2,3 %).
Така динаміка споживчих цін протягом другої декади січня 2016 року свідчить про відносну стабільність споживчих цін на основні продовольчі товари.
|