Департамент економічного розвитку, торгівлі та туризму облдержадміністрації інформує, що за даними оприлюдненого Державною службою статистики України моніторингу цін на соціально значущі товари за третю декаду лютого 2016 року в порівнянні здругою декадою січня 2016 року на контрольованій українською владою частині Луганської області склалась наступна цінова ситуація.
Знизилися ціни на:
- капусту ( на 11,0 %- з 11,69 грн до 10,40 грн);
- цибулю ріпчасту (на 10,6 % - з 10,25 грн до 9,16 грн);
- яйця курячі (на 6,9 % - з 14,50грн до13,50 грн);
- сало (на 6,0 % - з 41,46 грн до 38,98 грн);
- моркву (на 2,8 % - з 12,36 грн до 12,01 грн);
- свинину (на 2,4 % - з 58,29 грн до 56,90 грн);
- сметану (на 2,01 % - з 30,13 грн до 29,50 грн);
- цукор (на 1,0 % - з 15,31 грн до 15,15 грн);
- рис (на 0,7 % - з 18,01 грн до 17,88 грн);
- картоплю (на 0,3 % - з 6,09 грн до 6,07 грн);
- буряк (на 0,3 % - з 8,85 грн до 8,82 грн);
- борошно пшеничне (на 0,2% - з 8,12 грн до 8,10 грн).
Незмінними залишились ціни на :
хліб житній, житньо-пшеничний, яловичину, ковбаси варені першого ґатунку, молоко, олію соняшникову.
Також спостерігається подорожчання цін на:
- сир м’який (на 2,5 %);
- макаронні вироби ( на 1,9 %);
- крупа гречана (на 1,3 %);
- м’ясо птиці (тушки курячі) ( на 0,7 %);
- масло вершкове (на 0,7 %);
- хліб пшеничний з борошна першого ґатунку (на 0,2 %).
Середні роздрібні ціни на крупу гречану та рис по області входять до трійки найвищих серед інших регіонів України.
Разом із тим, на Луганщині зафіксовані одні з найдешевших в Україні ціни на свинину, молоко, ковбаси варені першого ґатунку, олію соняшникову та яловичину.
Крім того, в області нижчі за середньоукраїнські ціни на молоко (на 25,4 %), ковбаси варені першого ґатунку (на 19,1 %), яловичину (на 11,0 %), свинину (на 10,5 %), сало (на 8,3 %), сметану (на 6,2 %),борошно пшеничне вищого ґатунку (на 6,0 %), олію соняшникову (на 5,6 %), масло вершкове (на 4,6 %), капусту (на 3,5 %), м’ясо птиці (на 2,5 %), сир м’який (на 1,3 %); яйця курячі (на 1,0 %), макаронні вироби (на 0,7 %), цибулю ріпчасту (на 0,3 %).
Загалом темпи зміни цін на основні продовольчі товари протягом третьої декади лютого 2016 року на споживчому ринку області не перевищують темпів, що відслідковуються в цілому по Україні.
|