Департамент економічного розвитку, торгівлі та туризму облдержадміністрації інформує, що за даними оприлюдненого Державною службою статистики України моніторингу цін на соціально значущі товари за першу декаду квітня 2016 року в порівнянні з третьою декадою березня 2016 року, на контрольованій українською владою території Луганської області, склалась наступна цінова ситуація.
Знизилися ціни на:
- яйця курячі (на 7,3 % - з 11,22 грн до 10,40 грн);
- цибулю ріпчасту (на 6,9 % - з 8,31 грн до 7,74 грн);
- цукор (на 3,1 % - з 15,08 грн до 14,62 грн);
- картоплю (на 3,1 % - з 5,50 грн до 5,33 грн);
- рис (на 1,3 % - з 17,85 грн до 18,08 грн);
- м’ясо птиці (тушки курячі) (на 0,5%- з 37,08 грн до 36,88 грн);
- макаронні вироби (на 0,1% - з 9,74 грн до 9,73 грн).
Незмінними залишились ціни на :
хліб житній, житньо-пшеничний (10,56 грн), хліб пшеничний з борошна першого ґатунку (11,24 грн), яловичину (74,65 грн), сало (36,80 грн), ковбаси варені першого ґатунку (45,00 грн), молоко (9,25 грн), масло вершкове (99,44 грн), олію соняшникову (29,51 грн).
Поряд з цим спостерігається подорожчання цін на:
- буряк (на 7,5 % - з 9,88 грн до 10,62 грн);
- свинину (на 4,9 % - з 58,73 грн до 61,60 грн);
- борошно пшеничне (на 2,5 % - з 7,98 грн до 8,18 грн);
- капусту ( на 2,1 % - з 10,03 грн до 10,24 грн);
- сир м’який (на 1,2 % - з 70,00 грн до 70,81 грн);
- сметану (на 1,0% - з 30,43 грн до 30,74 грн);
- крупу гречану (на 0,5 % - з 31,78 грн до 31,95 грн);
- моркву (на 0,5 % - з 11,86 грн до 11,92 грн).
Середні роздрібні ціни на рис, буряк, моркву та цукор по області входять до трійки найвищих серед інших регіонів України.
Разом із тим, на Луганщині зафіксовані одні з найнижчих в Україні ціни на молоко, ковбаси варені першого ґатунку, свинину, олію соняшникову та яловичину, борошно пшеничне.
Крім того, в області нижчі за середньоукраїнські ціни на: молоко (на 25,8 %), ковбаси варені першого ґатунку (на 19,6 %), сало (на 9,3 %), яловичину (на 9,0 %), масло вершкове (на 6,1 %), борошно пшеничне (на 5,3 %), свинину (на 5,2 %), сметану (на 4,4 %), цибулю ріпчасту (на 4,2 %), олію соняшникову (на 3,6 %), м’ясо птиці (на 2,3 %), яйця курячі (на 1,6 %), макаронні вироби (на 0,9 %), сир м’який (на 0,7 %).
Загалом темпи зміни цін на основні продовольчі товари протягом першої декади квітня 2016 року на споживчому ринку області не перевищують темпів, що спостереджуються в цілому по Україні.
|