11 жовтня 2016, 11:22

Стан та перспективи реформування системи надання адміністративних послуг. Децентралізація повноважень у сфері надання адміністративних послуг

Мета конференції  –  обмін досвідом та кращими практиками реформування системи надання адміністративних послуг.

Організаторами конференції виступили Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України за підтримки проекту «Реформа управління на сході України», що виконується компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням Федерального Уряду Німеччини.

 У роботі конференції взяли  участь: Міністр Кабінету Міністрів України Саєнко О.С., перший секретар-референт з питань економічного співробітництва та розвитку Посольства ФРН в Україні Даніела Бергельт, заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України                          Нефьодов М.Є., заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Малашкін М.А., голова Державної міграційної служби України Соколюк М.Ю., народний депутат Верховної Ради України Дехтячук О.В., представники  інших міністерств, центральних органів виконавчої влади та експерти.

Учасниками конференції були представники облдержадміністрацій, керівники центрів надання адміністративних послуг та громадськості всіх областей України. Від Луганської області участь у роботі заходу взяли представники Департаменту економічного розвитку, торгівлі та туризму облдержадміністрації, Сєвєродонецького та Лисичанського центрів надання адміністративних послуг.

Під час конференції розглядалися питання: функціонування системи надання адміністративних послуг; запровадження надання найпопулярніших адміністративних послуг через центри надання адміністративних послуг; електронне врядування в системі надання адміністративних послуг; міжнародна технічна допомога у сфері реформування системи надання адміністративних послуг.

В Україні діє 681 центр надання адміністративних послуг, із них: 475 створено райдержадміністраціями, 185 центрів та 21 територіальний підрозділ – органами місцевого самоврядування.

На сьогодні одним із пріоритетів розвитку держави є створення об’єднаних територіальних громад, а на їх базі – центрів надання адміністративних послуг.

Завдяки проекту «Реформа управління на сході України» розробляється методичний посібник з вимогами для створення таких центрів, проводиться навчання адміністраторів, створюються центри, які забезпечуються необхідною оргтехнікою, меблями тощо.

В результаті децентралізації влади найбільш популярні послуги з реєстрації бізнесу, громадських об’єднань, речових прав, місця проживання, у сфері архітектурно-будівельного контролю передані на місцевий рівень.

У перспективі – передача на місцевий рівень послуг з реєстрації актів цивільного стану, посвідчення водія.

Державним агентством з питань електронного урядування України розроблена Концепція надання електронних послуг. Проводиться робота з переведення адміністративних послуг в електронну форму їх надання.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України працює над удосконаленням структури Єдиного державного порталу адміністративних послуг. Створено особистий кабінет, 12 послуг міністерства переведено в електронну форму.

У перспективі всі адміністративні послуги будуть надаватися через Єдиний державний портал.

Учасники конференції ознайомилися з можливостями надання міжнародної технічної допомоги у сфері реформування системи надання адміністративних послуг.

Було зазначено, що в Україні, у зазначеній сфері, реалізується низка міжнародних програм та проектів. Серед них: Програма «Електронне врядування задля підзвітності влади та участі громади» (EGAP), що фінансується Швейцарською Конфедерацією; проект Європейського Союзу «Центр надання адміністративних послуг як інноваційний інструмент взаємодії влади та громади»; проект «Місцеве самоврядування і верховенство права  в Україні», що впроваджується урядовою організацією «Академія Фольке Бернадотте» за дорученням Шведського агентства з міжнародного розвитку (SIDA) тощо.

Під час роботи конференції обговорювалися проблемні питання: недосконалість нормативно-правової бази, підключення до державних реєстрів, взаємодія з Державною міграційною службою, Держгеокадастром, створення та відкриття центрів в об’єднаних територіальних громадах, забезпечення центрів штатними одиницями,  низької заробітної плати адміністраторів центрів тощо.

За результатами роботи конференції її учасниками прийнято відповідну резолюцію.