07 листопада 2016, 11:31

Східноукраїнський форум «Відновлення через діалог» відбувся 01-02 листопада 2016 року у м. Сєвєродонецьк

Представники Департаменту економічного розвитку, торгівлі та туризму облдержадміністрації взяли участь у роботі Східноукраїнського форуму «Відновлення через діалог», який проходив під егідою Організації з безпеки та співробітництва в Європі (далі – ОБСЄ) та за підтримки Луганської обласної державної адміністрації01-02 листопада 2016 року у м. Сєвєродонецьку.

         У роботі Форуму взяли участь представники органів центральної влади (Міністерств: регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства; соціальної політики; економічного розвитку і торгівлі; з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб; юстиції;освіти і науки; охорони здоров’я, також Національної Ради Реформ, Ради бізнес-омбудсмена, Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини), регіональної влади, місцевого самоврядування, донорських організацій та громадських об’єднань.

На Форумі були присутні: Генеральний консул Федеративної Республіки Німеччина в м. Донецьку (м. Дніпро) Вольфганг Мьоссінгер, Перший секретар Посольства Королівства Швеції в Україні Девід Емтестам, Спеціальний представник Головування федерального уряду Німеччини в ОБСЄ Гернот Ерлер, представник Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні (м. Сєвєродонецьк) Мартін Шмід.

         Мета заходу -спілкування, діалог з метою розгляду шляхів створення сприятливих суспільних, соціальних та економічних умов розвитку регіону.

         Було утворено п’ять тематичних груп: «Розвиток громадського суспільства», «Внутрішньо переміщені особи, соціальна допомога», «Режим лінії розмежування», «Децентралізація» та «Економічна відбудова Луганської області».Учасники Форуму під час роботи в тематичних групах визначили основні проблеми, що стосуються вищезазначених напрямків та спробували знайтишляхи їх вирішення.

         У рамках напрямку «Розвиток громадського суспільства» розглядалося питання партнерських взаємовідносин між суб’єктами громадського суспільства, бізнесу та владою для обговорення та вирішення суспільних проблем.

Учасниками тематичної групи «Внутрішньо переміщені особи, соціальна допомога» були розглянуті питання щодо фінансування на адаптацію внутрішньо переміщених осіб, у тому числі медичного та освітнього забезпечення.

Дискусія учасників групи «Режим лінії розмежування» сфокусувалася на пошуку спільних шляхів вирішення питань, пов’язаних з чергами під час перетину лінії розмежування, дотриманням прав людини та безпеки. Було відзначено необхідність відкриття ще одного пункту пропуску.

По темі «Децентралізація» було визначено три основних напрямки: нормативно-правова база забезпечення об’єднаних територіальних громад; побудова ефективної комунікації на горизонтальному та вертикальному рівнях; підтримка об’єднаних територіальних громад.

Учасники тематичної групи «Економічна відбудова Луганської області» зосередились на проблемах, пов’язаних зі стабілізацією економічної ситуації, та способах залучення місцевих або іноземних інвестицій для підтримки місцевої економіки, що сприятиме розвитку регіону, створенню нових робочих місць та отриманню прибутків.

         За результатами Форуму відбулась презентація напрацювань тематичних груп представникам ОБСЄ з метою спільного пошуку шляхів вирішення піднятих проблем.