25 жовтня 2010, 21:05

Федір ЯРОШЕНКО: "Віртуальний університет забезпечить впровадження інноваційного підходу в управлінні державними фінансами"

25 жовтня Міністерство фінансів презентувало новий інструмент удосконалення практики управління державними фінансами - Віртуальний університет Міністерства фінансів України.
Презентація університету відбулася під головуванням Міністра фінансів України Федора Ярошенка.

 

У своїй доповіді Міністр фінансів Федір Ярошенко наголосив, що побудова сучасної інноваційної системи управління державними фінансами, спроможної забезпечити виконання стратегії розвитку, визначеної керівництвом нашої держави – це стратегічна місія Міністерства фінансів України.
«Сьогодні ми маємо усі підстави сказати, що обраний нами шлях розвитку системи державних фінансів України ґрунтується на стратегічних програмних документах Президента України Віктора Януковича та відповідає світовим тенденціям в управлінні державними фінансами», - зазначив Федір Ярошенко.
Зокрема Міністр фінансів зауважив, що керуючись Програмою Президента було розроблено стратегію державного бюджету та визначено основні цінності - стабілізація системи державних фінансів, розв’язання проблеми відшкодування ПДВ, швидке надолуження відставання у підготовці до ЄВРО – 2012 та загальне зростання доходів громадян.
Розпочаті в Україні економічні реформи, серед яких бюджетна та податкова, дають усі можливості для побудови якісно нової системи державних фінансів, яка відповідає вимогам часу та очікуванням українського народу.
За словами Міністра, стрімкі зміни у фінансовій системі потребують і концептуально нових підходів для надання фінансових знань.
«У таких умовах недостатньо традиційних систем освіти та підвищення кваліфікації – необхідним є застосування нових підходів, які забезпечують оперативний доступ до актуальних знань. Інструментом, який дозволить Міністерству фінансів задовольнити потребу суспільства та апарату державного управління в інформації щодо оновленої системи державних фінансів, є Віртуальний університет», - зауважив Федір Ярошенко.
Функціонування Університету включає такі компоненти:
• підготовка навчально-методичної інформації щодо інноваційної практики управління державними фінансами, рекомендацій з її впровадження у практичну діяльність;
• інтерактивний доступ до навчального матеріалу Університету;
• незалежне інтерактивне оцінювання результатів навчання;
• консультативно-дискусійна підтримка фахівців через Інтернет-форум Університету.
Результатом роботи Віртуального університету стане поява державних фінансових менеджерів. Кожен державний службовець, який працює у сфері державних фінансів, оволодіє інноваційними технологіями управління, стане експертом у сфері ефективного формування та використання державних фінансових ресурсів.
Окрім того, підвищиться обізнаність підприємців, яка дозволить їм ефективно працювати та захищати свої законні права та інтереси.
«Завдяки наявності Віртуального університету, комплексне удосконалення системи державних фінансів буде ґрунтуватися на потужній навчально-науковій базі, яка забезпечить впровадження інноваційного підходу в управлінні державними фінансами», - підсумував Міністр фінансів України Федір Ярошенко.
Підтримав Міністра і його заступник Олександр Шнипко, зауваживши, що за допомогою Віртуального університету буде формуватися нова комунікаційна культура, яка дозволить не лише динамічно пришвидшити рух інформації та інновацій, але й ефективно використовувати їх при розробці проектів і програм. Система університету передбачає всі складові віртуального навчання – повністю відпрацьовані комп’ютерні технології, сформований склад фахівців, зацікавлений у навчанні та, як результат, запровадження інструменту оцінювання знань.
Також висловила свою думку щодо запровадження Віртуального університету і заступник Міністра Тетяна Єфименко: «Університет стане продовженням позитивних зрушень у розвитку системи державних фінансів та впровадження податкової реформи в економіку держави».
Про ключові цілі та завдання Віртуального університету розповів радник Міністра Сергій Бушуєв, зауваживши, що формування технологічної зрілості бюджетної системи є однією з головних цілей Університету.
«Нам потрібно змінити ставлення до компетенції фахівців, які працюють у бюджетній сфері – це один із ключових факторів успіху. Новації, сучасні інформаційні технології та інформаційне середовище – є архітектурою Віртуального університету. До кінця року за цією системою навчання планується підготувати близько 40 000 осіб», - підкреслив доктор технічних наук Сергій Бушуєв.
Робота Віртуального університету Міністерства фінансів України буде спрямована на перепідготовку фахівців, що працюють в системі державних фінансів, а також усіх зацікавлених сторін у вивченні питань організації бюджетного процесу за новими Бюджетним і Податковим кодексами України.