08 листопада 2010, 17:06

Вийшла книга "Керівництво з управління інноваційними проектами і програмами організацій" під редакцією Міністра фінансів Федора Ярошенка

Передмова
 
Сьогодні у посткризовий період постає багато питань чому ми очікували, що криза нас не торкнеться, економіка буде стабільно розвиватися при негативному впливі світових викликів, ми будемо конкурентоспроможними на світових ринках, особливо після вступу до СОТ і таке інше. Відповідь на всі ці питання одна - система управління державою потребує «перезавантаження». Таке «перезавантаження» є одним із пріоритетів програми економічного розвитку Президента України та Уряду.
Поведінка системи державних фінансів України у кризовий період красномовно продемонструвала її нестійкість та неможливість протистояти глобальним кризовим явищам на фінансових ринках. Для запобігання подібних явищ  в Україні сьогодні постає першочергове завдання  щодо «перезавантаження» системи державних фінансів. Ми особливо наголошуємо на застосуванні інноваційного підходу, який притаманний не тільки оновленому Бюджетному кодексу та новому Податковому кодексу, але й цілісній системі формування технологічної зрілості системи за рахунок швидкої підготовки фахівців для їх практичного застосування. «Перезавантаження» системи державних фінансів будується на основі інноваційних механізмів та є важливою складовою - фундаментом сталого розвитку України, локомотивом реформ.
Прикладом інноваційного підходу до «перезавантаження» системи державних фінансів  є створення та діяльність Віртуального університету Міністерства фінансів України. Новації Бюджетного та Податкового кодексів потребують дуже швидкої реакції на зміни великої кількості фахівців бюджетної сфери. Всі вони мають пройти навчання і перепідготовку за спеціальними програмами у дуже стислі терміни. Це стосується тисяч і тисяч державних службовців, у першу чергу, та мільйонів фахівців, що працюють у бюджетній сфері, муніципальному та приватному бізнесі. Знання оновленої бюджетної та податкової законодавчої бази, вміння їх застосовувати є ключовим фактором успіху «перезавантаженої» системи державних фінансів. Для забезпечення успіху в межах Віртуального університету Міністерства фінансів розроблена система дистанційного навчання, яка пройшла апробацію у Міністерстві фінансів і незабаром ми відкриємо доступ до неї всіх заінтересованим сторонам. Система розміщена на WEB сайті Міністерства фінансів для Інтернет користувачів. Вона також надається заінтересованим особам на CD-дисках і може бути налаштована на будь-який комп'ютер у разі відсутності доступу до Інтернету. Для забезпечення контролю знань оновлених Бюджетного та Податкового кодексів Міністерством фінансів впроваджується система незалежного тестування знань та вмінь їх практичного застосування.
При створенні Віртуального університету Міністерства фінансів нами вивчена та використана краща практика багатьох країн та провідних університетів світу. Ця практика підтверджує, що альтернативи застосуванню інноваційного підходу та системи знань Р2М немає.
Структура Віртуального університету має канали ефективного спілкування провідних фахівців Міністерства фінансів України, вчених, які брали участь в розробці  Коментарів до оновленого кодексу та фахівців, які щоденно працюють в бюджетній та податковій сферах системи державних фінансів на основі Інтернет - форуму.
Динаміка реформ системи державних фінансів потребує інновацій в сфері формування професійного середовища (ментального простору за системою знань Р2М).
Значну увагу Міністерство фінансів приділяє формуванню ментального простору, орієнтованого на успіх та досягнення стратегічних цілей розвитку, визначених програмою Президента України. Інструменти розвитку професійного середовища опрацьовані разом з провідними японськими фахівцями та адаптовані до української практики.
В межах Віртуального університету ми продовжуємо практику залучення провідних фахівців світу для формування інноваційних механізмів розвитку професіонального середовища системи державних фінансів України.
Українська версія Р2M підготовлена до видання відповідно до планів кооперації Міністерства фінансів України з Японською, Українською асоціаціями управління проектами. Така кооперація була ініційована влітку 2005 р. під час візиту до України японської делегації під керівництвом професора Шигенобу Охара для проведення першого в Україні майстер-класу з нової системи знань Р2M. Після цього українська делегація співпрацювала з японськими фахівцями в школі менеджменту в м. Лілль (Франція). У 2008 році, завдяки участі професора Бушуєва C.Д. у Всесвітньому конгресі в Токіо, і відвідуванням України професором Хіроші Танака – президентом Японської асоціації управління проектами, з проведеними у 2008-2010 роках більш ніж десятьма майстер-класами в Києві, Харкові, Миколаєві, Дніпропетровську, Львові та Одесі, було висловлено заінтересованість у професійному середовищі щодо використання системи знань Р2M в українській практиці. Тоді було вирішено про офіційний переклад і видання «Керівництва з управління інноваційними проектами і програмами організацій» Р2M в Україні. Особливий інтерес до впровадження знань з управління інноваційними проектами та програмами було висловлено у Міністерстві фінансів України при розробці та впровадженні програми реформ фінансового сектору України, яка започаткована Президентом України у 2010 році.
Ще в 2000 р. Україна оголосила про інноваційний шлях розвитку. Були створені національні програми і інфраструктура, яка повинна була підтримувати інновації. Очевидно, що реалізація стратегії інноваційного розвитку вимагає перенесення кращого досвіду країн-лідерів в даній галузі і застосування відповідних систем знань, накопичених в Японії і інших країнах, що реалізовують подібні стратегії. Міністерство фінансів України та Українська асоціація управління проектами, вирішили про впровадження системи знань Р2M, разом із стандартом ICB Міжнародної асоціації управління проектами, в практику управління проектами, підготовку і сертифікацію професійних проектних менеджерів. Це рішення і було відправним пунктом в проекті просування системи знань Р2M на ринку України і інших країн співдружності. На сьогодні система знань Р2М використовується в Міністерстві фінансів України в якості стандарту з управління інноваційними проектами та програмами.
Автори перекладу і адаптації японської системи знань вдячні професорові Хіроші Танака за підтримку в реалізації проекту і його зусилля щодо впровадження системи знань Р2M і сертифікації проектних і програмних менеджерів на ринку України. Міністерство фінансів України  вдячне команді проекту – професорам з сертифікації за системою знань Р2М д.т.н., професору Бушуєву С.Д., д.т.н., професору Бушуєвій Н.С. та директору центру сертифікації Української асоціації управління проектами Харитонову Д.А., які здійснили переклад і адаптацію стандарту Р2M до українських умов. Особливу вдячність висловлюємо Українсько-японському центру та його керівнику Осаму Мізутані за технічну підтримку проекту.
 
 
Міністр фінансів України
д.е.н., професор
 
 
Ярошенко Ф.О.