16 жовтня 2013, 16:00

Міністерство фінансів продовжує роботу над розвитком ринку державних цінних паперів

Міністерство фінансів продовжує роботу над розвитком ринку державних цінних паперів та створенням умов для участі фізичних осіб в процесах інвестування, про це повідомила директор Департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Галина Пахачук під час прес-конференції на тему: «Казначейські зобов’язання – сучасний інвестиційний інструмент».

Світова практика свідчить, що населення більшості країн вкладає гроші у державні цінні папери. Поряд з тим, що вони забезпечують стабільний прибуток, це – найнадійніший та найменш ризикований спосіб заощадити гроші.

Нагадаємо, що 10 жовтня виповнився рік з того часу, як Міністерством фінансів України розпочато розміщення казначейських зобов’язань на пред’явника в документарній формі серії «А» обсягом 100 млн. доларів США із строком обігу 24 місяці, номінальною вартістю 500 доларів США, відсотковою ставкою 9,2% річних та сплатою купонів кожні шість місяців.

Необхідно зазначити, що казначейські зобов’язання серії «А» було повністю розміщено за півтора місяці з моменту продажу.

З огляду на високу популярність даного фінансового інструменту серед населення, 30 листопада 2012 року розпочато продаж казначейських зобов’язань серії «Б», що відрізняються від попереднього випуску відсотковою ставкою – 8% річних. Казначейські зобов’язання серії «Б» розміщено на 95,38%.

Галина Пахачук також підкреслила, що казначейські зобов’язання мають достатній попит серед населення України, адже це інструмент, надійність якого гарантується державою.

Тому Міністерство фінансів продовжує роботу над розвитком даного інструменту. Наразі Мінфін працює над випуском у 2014 році казначейських зобов’язань у національній валюті, номіналом 5 і 10 тис. гривень. Дані цінні папери матимуть оновлений дизайн та стимулюючу відсоткову ставку. Випуск планується провести двома серіями, загальним обсягом для початку 500 і 500 млн. грн. відповідно.

Окрім того, у 2014 році буде продовжено випуск казначейських зобов’язань у іноземній валюті, який також планується здійснити двома серіями, загальним обсягом 200 млн. дол. США.

При цьому, для продажу казначейських зобов’язань буде створено розгалужену мережу банків-дистриб’юторів, а до процесу інформування населення про переваги даного інструменту буде залучено Державне казначейство України.

Джерело: Міністерство фінансів України