28 липня 2016, 16:00

В першому півріччі 2016 року місцеві бюджети Луганської області отримали 171,7 млн грн додаткових доходів

Підсумки виконання бюджетів міст і районів Луганської області на території, підконтрольній українській владі, дають можливість оцінити на практиці застосування нової моделі фінансового забезпечення місцевих бюджетів та міжбюджетних відносин, що передбачає децентралізацію повноважень та суттєве зміцнення фінансової основи місцевого самоврядування.

За наслідками першого півріччя 2016 року виконання затверджених показників по мобілізації податків і зборів до загального фонду місцевих бюджетів міст і районів області забезпечено місцевими органами влади на 137,0 відсотка, зведеними бюджетами міст і районів додатково отримано 171.762,1 тис. грн доходів (аналітичні матеріали додаються).

Виконання міських і районних бюджетів (без урахуванням сільських та селищних бюджетів) забезпечено на 138,5 відсотка, обсяг додатково отриманих доходів загального фонду складає 142,7 млн грн.

За рівнем виконання лідируючі позиції займають районні бюджети Троїцького (рівень виконання затверджених показників по доходах – 196,1 відсотка), Білокуракинського (159,4 відсотка), Сватівського (156,6 відсотка) районів.

За обсягом додатково отриманих доходів у числі лідерів міські бюджети міст Сєвєродонецька (61.812,4 тис. грн.), Лисичанська (24.860,7 тис.грн) та районний бюджет Попаснянського району (12.239,5 тис. грн). Відповідно до частини 7 статті 78 Бюджетного кодексу України перевищення доходів загального фонду місцевого бюджету (без урахування міжбюджетних трансфертів), врахованих у розписі місцевого бюджету на відповідний період, більш ніж на 5 відсотків, надає право органу місцевого самоврядування для внесення змін до затвердженого обсягу видатків відповідного бюджету та виділення додаткових асигнувань на фінансування об’єктів та заходів, які не були передбачені під час затвердження відповідного бюджету.

Таким чином, місцеві органи державної виконавчої влади та місцевого самоврядування населених пунктів, що знаходяться на підконтрольній території, у першому півріччі поточного року отримали реальні фінансові ресурси для самостійного вирішення найбільш проблемних питань соціально-економічного розвитку відповідних територіальних громад Луганської області.