16 травня 2017, 16:17

На Луганщині проведено навчання фахівців, відповідальних за попередження ґендерного та домашнього насильства

15 травня 2017 року в місті Сєвєродонецьку проведено семінар за темою: «Ґендерно обумовлене насильство: що потрібно знати організаціям, які працюють із ВПО та громадами в Луганській області». Захід відбувся з ініціативи Фонду народонаселення ООН та Ради Європи спільно із Департаментом соціального захисту населення облдержадміністрації.

 

У заході взяли участь заступник голови обласної держадміністрації Ольга Лішик, директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Елеонора Поліщук, позаштатний радник голови Луганської облдержадміністрації з питань ґендерної політики Людмила Харченко, старший координатор з питань гуманітарного реагування у східних областях України ФН ООН Олена Кочемировська, керівник проекту Ради Європи «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб» Ганна Христова, фахівці райдержадміністрацій та міських рад, відповідальні за попередження насильства, суб’єкти міжвідомчого реагування на випадки ґендерного та домашнього насильства і представники громадських та міжнародних організацій.

 

Відкриваючи захід, Ольга Лішик наголосила, що дуже важливо постійно поповнювати свої знання щодо інструментів допомоги постраждалим від насильства. Вона підкреслила, що на сьогодні Луганщина взяла курс на відновлення діяльності центру, де жінки, які стали жертвами цього явища, зможуть отримати кваліфіковану допомогу.

 

Елеонора Поліщук зазначила, що тема зустрічі є вкрай специфічною, однак, про неї необхідно говорити вголос, особливо в умовах конфлікту, в якому наразі перебуває Луганщина. Вона розповіла про роботу, що ведеться Департаментом соціального захисту населення ОДА у напрямку попередження домашнього та ґендерного насильства. Директор Департаменту розповіла про збільшенні кількості звернень з питань домашнього насильства. Так, у 2015 році було зафіксовано 622 звернення, у 2016 – вже 930 звернень. У I кварталі 2017 року зафіксовано 338 звернень. За аналогічний період 2015 року надійшло 129 звернень, а в 2016 році – 245. Елеонора Поліщук підкреслила важливість закріплення тенденції до збільшення звернень, що буде говорити про певне зростання довіри до органів влади та поступове руйнування існуючих у суспільстві стереотипів.

 

Протягом семінару учасники розглянули поняття ґендерно обумовленого насильства, обговорили положення Стамбульської конвенції та проекту Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Співробітник управління Верховного комісара ООН по правам людини Наталія Пилипів розповіла про результати дослідження щодо сексуального насильства, пов’язаного із конфліктом.

 

Фахівцям райдержадміністрацій та міських рад була донесена інформація, отримана під час семінару, що відбувся 11-12 травня в місті Києві щодо запобігання домашньому насильству за участю заступниці Міністра соціальної політики України Наталії Федорович.

 

Крім того, учасники працювали у групах, де розглядали процеси профілактики та підвищення обізнаності, переадресацію та перенаправлення, а також надання послуг.

 

Яна Соловйова