22 травня 2017, 11:51

У місті Сєвєродонецьку презентовано інсталяцію «Грані» щодо попередження торгівлі людьми

Протидіяти фактам торгівлі людьми легше, аніж боротися з їх наслідками. Будь-хто може стати жертвою незалежно від віку, статі, соціального статусу. Проте, завжди є люди, які допоможуть і не залишать у біді. «Знай», «Розумій», «Дій» – основні тези інсталяції «ГРАНІ», що відкрилася 18 травня у Сєвєродонецьку на Майдані перемоги.

 

Основне завдання акції – привернути увагу до проблеми торгівлі людьми, а також залучити громадськість до попередження й боротьби із сучасним рабством. Ця національна інформаційна кампанія проводиться Представництвом Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні спільно з Міністерством соціальної політики України за підтримки Міністерства закордонних справ Королівства Норвегія та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Інсталяція «ГРАНІ» вперше встановлена 2 грудня 2016 року в місті Києві.

 

На Луганщині до організації інсталяції приєдналися Департамент соціального захисту населення обласної держадміністрації та громадська організація «Регіональний правозахисний соціолого-освітній центр «Жінки Донбасу».

 

Участь у заході взяли директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Елеонора Поліщук, представник Департаменту боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми Головного управління Національної поліції в Луганській області Євген Парпуланський, координатор Програми протидії торгівлі людьми Представництва МОМ в Україні Катерина Арданьян, члени обласної Координаційної ради з питань сім’ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку та протидії торгівлі людьми й мешканці міста.

 

Елеонора Поліщук зазначила, що, на жаль, сьогодні в цивілізованому світі все ще трапляються випадки торгівлі людьми та сучасного рабства. Так, згідно зі статистикою за 2016 рік, Представництво Міжнародної організації з міграції надало допомогу 1151 людині, які постраждали від торгівлі людьми, із яких 60% є чоловіками, а 40% - жінками. У 94% випадків особи стали жертвами трудової експлуатації.

 

За минулий рік на Луганщині було присвоєно статус постраждалих від торгівлі людьми 6 особам, у поточному році статус встановлено 2 особам. Загалом, починаючи з 2012 року 13 осіб отримали такий статус в Луганській області. Директор Департаменту соціального захисту населення ОДА наголосила на важливості роботи щодо легалізації праці, адже заробітна плата «в конвертах» також є елементом експлуатації.

 

У рамках інсталяції на площі міста встановлено куби, на кожній грані яких зображено правила із застереженням населення від потрапляння у ситуацію торгівлі людьми, контакти, де можна отримати допомогу, а також реальні розповіді людей, які стали жертвами цього явища.

 

Усі охочі можуть ознайомитися з інсталяцією «ГРАНІ», яка буде перебувати у Сєвєродонецьку з 18 травня по 7 червня 2017 року.

 

Яна Соловйова