Sub_Class with id 258 does not exist
Луганська обласна військово-цивільна адміністрація (стара версія)Діяльність ОДАВійськово-цивільна адміністраціяДепартаменти та управлінняДепартамент соціального захисту населенняІнформація для громадянРоз'яснення фахівцівРоз'яснення фахівців
Луганська обласна державна адміністрація
| |


ГоловнаЛист адміністратору Веб-сервераКарта сайту

ОпитуванняОпитування
Дитяча гаряча лінія

Сьогодні: вівторок, 30 квітня 2024
Луганська обласна військово-цивільна адміністрація (стара версія)Діяльність ОДАВійськово-цивільна адміністраціяДепартаменти та управлінняДепартамент соціального захисту населенняІнформація для громадянРоз'яснення фахівців

 
Роз'яснення фахівців

13 07 2015,15:53 | Питання та відповіді, поставлені слухачами тренінгів щодо запровадження спрощеного порядку надання населенню житлових субсидій: дходи та витрати

1

Як враховується дохід особи, яка навчається заочно і не працює?

Для  працездатних осіб (крім осіб, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, вищих навчальних закладах; осіб, призваних на строкову військову службу), середньомісячний дохід  яких протягом періоду, за який визначається сукупний дохід, менший  від  прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб  на  такий  період,  у  розрахунок  субсидії за кожний місяць зазначеного   періоду   включається   місячний   дохід   на  рівні прожиткового  мінімуму,  встановленого  для  працездатних  осіб  у відповідному періоді.

 

2

Як декларуються і враховуються доходи, отримані в іноземній валюті?

Громадянка Росії має посвідку на постійне проживання в Україні, пенсію отримує в рублях. Як має бути задекларована сума пенсії? За яким курсом переводяться у гривні доходи, отримані в іноземній валюті?

Доходи, отримані в іноземній валюті, мають декларуватися в гривнях. На яку дату за курсом НБУ вони переводяться у гривні?

Для декларування і врахування доходів, отриманих в іноземній валюті, слід застосовувати той же порядок, який діяв раніше, а саме: доходи, отримані в іноземній валюті, перераховуються в грошову одиницю, що діє в Україні, за курсом Національного банку України на дату їх отримання, у разі затримки у виплаті доходу - на дату звернення за призначенням соціальної допомоги.

В декларації мають бути вказані суми доходів у національній валюті – гривнях.

3

Як обраховувати доходи студентів-контрактників денної форми навчання, які не мають доходів?

Як обчислити дохід студента денної форми навчання, який не отримує стипендії або навчається за контрактом і не має інших доходів, а проживає сам у житловому приміщенні?

Пунктом 12 Положення визначено, що для  працездатних осіб (крім осіб, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, вищих навчальних закладах; осіб, призваних на строкову військову службу), середньомісячний дохід  яких протягом періоду, за який визначається сукупний дохід, менший  від  прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб  на  такий  період,  у  розрахунок  субсидії за кожний місяць зазначеного   періоду   включається   місячний   дохід   на  рівні прожиткового  мінімуму,  встановленого  для  працездатних  осіб  у відповідному періоді.

Для громадян, які одержують (одержували) стипендію, і мають право  на  отримання  субсидії,  у  тому  числі на підставі рішень комісій,  під час визначення сукупного доходу осіб, зареєстрованих у  житловому приміщенні (будинку) (осіб, які фактично проживають), враховуються фактичні розміри стипендій.

Враховуючи зазначене, місячний дохід студента денної форми навчання враховується у його фактичному розмірі.

 

4

Якщо д/г здійснило купівлю в кредит, які витрати враховувати – всю суму кредиту чи лише перший внесок?

 

Якщо д/г здійснило купівлю в кредит, при визначення його права на субсидію ураховується сума першого внеску.

5

Які саме податки з доходів фізичних осіб не враховуються до сукупного доходу?

Для  призначення  субсидії  сукупний  дохід  обчислюється виходячи  з  отриманих  особами  доходів  без урахування податку з доходів  фізичних  осіб.

Податок на доходи фізичних осіб — загальнодержавний податок, що стягується з доходів фізичних осіб (громадян — резидентів) і нерезидентів, які отримують доходи з джерел їх походження в Україні.

Податковий кодекс України містить окремий розділ (Розділ IV) під назвою «Податок на доходи фізичних осіб» (статті 162–179).

Ставки податку визначено статтею 167 Податкового кодексу. Зокрема, відповідно до частини 167.1 ставка податку становить 15 відсотків бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих) (крім випадків, визначених у пунктах 167.2 - 167.6 цієї статті) у тому числі, але не виключно у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв'язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами, якщо база оподаткування для місячного оподатковуваного доходу не перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (далі у цьому пункті мінімальна заробітна плата).

Якщо база оподаткування, яка визначена з урахуванням норм пункту 164.6 статті 164 цього розділу щодо доходів, зазначених в абзаці першому цього пункту, в календарному місяці перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, до суми такого перевищення застосовується ставка 20 відсотків.

 

6

Якщо особа перебуває на обліку в службі зайнятості без виплати допомоги по безробіттю, чи підвищується її дохід до прожиткового мінімуму?

Для  працездатних  осіб  (крім осіб, які навчаються за денною формою  навчання  у  загальноосвітніх,  вищих навчальних закладах; осіб,  призваних  на  строкову військову службу), середньомісячний дохід  яких протягом періоду, за який визначається сукупний дохід, менший  від  прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб  на  такий  період,  у  розрахунок  субсидії за кожний місяць зазначеного   періоду   включається   місячний   дохід   на  рівні прожиткового  мінімуму,  встановленого  для  працездатних  осіб  у відповідному періоді.

Для громадян, які одержують (одержували) стипендію, соціальні виплати   (допомоги   при   народженні  (усиновленні)  дитини,  до досягнення  дитиною  трирічного  віку,  по  догляду за інвалідом I групи    або    особою,    яка   досягла   80-річного   віку,   за дитиною-інвалідом  віком  до  18  років,  інвалідом  I чи II групи внаслідок  психічного  розладу,  допомоги  по  безробіттю, а також компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги і мають право  на  отримання  субсидії,  у  тому  числі на підставі рішень комісій,  під час визначення сукупного доходу осіб, зареєстрованих у  житловому приміщенні (будинку) (осіб, які фактично проживають), враховуються фактичні розміри стипендій та соціальних виплат.

Ураховуючи зазначене, якщо особа перебуває на обліку в службі зайнятості без виплати допомоги по безробіттю і не має інших доходів, за кожний місяць періоду, за який визначається сукупний дохід,  включається   місячний   дохід   на  рівні прожиткового  мінімуму,  встановленого  для  працездатних  осіб  у відповідному періоді.

 

7

Чи враховується добровільно задекларовані доходи, що не оподатковуються (аліменти за домовленістю, офіційні аліменти тощо)?

В декларацію включаються всі види доходів, чи лише доходи, які підлягають оподаткуванню?

Слід зазначити, що до сукупного доходу для призначення житлової субсидії враховуються як доходи, які підлягають оподаткуванню, так і доходи, які не оподатковуються.

Для  призначення  субсидії за новим порядком сукупний дохід обчислюється виходячи з задекларованих  доходів осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії. 

 

 

8

Якщо особа проходить строкову військову службу, і доходи її менші за прожитковий мінімум, чи підвищувати до прожиткового мінімуму?

 

Якщо особа проходить строкову військову службу, і середньомісячний дохід її менший за прожитковий мінімум, до сукупного доходу враховується фактичний розмір середньомісячного доходу.

9

Якщо заробітна плата без урахування податку з доходів фізичних осіб становить менше прожиткового мінімуму, чи підвищується середньомісячний дохід до прожиткового мінімуму?

 

Якщо дохід працездатної особи складається лише із заробітної плати, розмір якої без урахування податку з доходів фізичних осіб становить менше прожиткового мінімуму, за кожний місяць періоду, за який визначається сукупний дохід,  включається   місячний   дохід   на  рівні прожиткового  мінімуму,  встановленого  для  працездатних  осіб  у відповідному періоді.

10

Плата за оренду земельного паю включається без податку з доходів фізичних осіб?

Земельний пай здано в оренду. До доходу враховується нарахована чи виплачена сума орендної плати?

Державна фіскальна служба України роз’яснює (http://sfs.gov.ua/slujba--yaka-pratsyue-dlya-vas/vidpovidi-na-pitannya-predstavnikiv-ag/print-60396.html):

Особливості оподаткування доходу від надання нерухомості в оренду (суборенду) майна визначено п.170.1 ст. 170 розділу IV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року N 2755-VІ, із змінами та доповненнями (далі - Кодекс).

Відповідно до п.п. 170.1.1 п. 170.1 ст. 170 Кодексу податковим агентом платника податку - орендодавця щодо його доходу від надання в оренду земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю є орендар. При цьому об'єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не менше ніж мінімальна сума орендного платежу, встановлена законодавством з питань оренди землі.

Згідно із п.п. 170.1.4 п. 170.1 ст. 170 Кодексу доходи від надання в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм) нерухомого майна оподатковуються податковим агентом під час їх виплати за їх рахунок.

Відповідно до ст. 168 Кодексу податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов'язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену в статті 167 цього Кодексу                (15 відсотків; у разі якщо загальна сума отриманих платником податку у звітному податковому місяці доходів перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, ставка податку становить 17 відсотків суми перевищення).

При виплаті орендної плати у грошовій формі, податок з доходів фізичних осіб перераховується до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом  (п.п. 168.1.2 п. 168.1 ст. 168 Кодексу).

При цьому, у підпункті 168.1.5 пункті 168.1 статті 168 Кодексу визначено: якщо оподатковуваний дохід нараховується податковим агентом, але не виплачується (не надається) платнику податку, то податок, який підлягає утриманню з такого нарахованого доходу, підлягає перерахуванню до бюджету податковим агентом у строки, встановлені Кодексом для місячного податкового періоду, тобто не пізніше 30 календарних днів, наступних за місяцем нарахування доходу.

Крім того, з суми орендної плати за земельну ділянку (пай) стягується військовий збір, ставка якого з 01.01.2015 становить 1,5%.

Ураховуючи роз’яснення Державної фіскальної служби, а також те, що згідно з п.8 Положення для призначення субсидії сукупний дохід обчислюється виходячи з отриманих особами доходів без урахування податку з доходів фізичних осіб, до сукупного доходу особи, яка здає в оренду земельну ділянку (пай), включається нарахована сума орендної плати за виключенням податку з доходів фізичних осіб.

 

11

Яку суму зарплати включати в дохід працівникам УМВС, яким щомісяця відшкодовується прибутковий податок?

 

В дохід працівникам УМВС включається заробітна плата без урахування податку з доходів фізичних осіб.

12

Чи включаються до сукупного доходу грошові перекази, які мають систематичний характер (наприклад, щомісячні)?

Грошові перекази, які мають систематичний характер (наприклад, допомога родичів, аліменти за домовленістю тощо), включаються до сукупного доходу.

13

Чи включається до доходу опікуна допомога на дітей, що перебувають під опікою, якщо діти проживають за іншою адресою?

Відповідно до пункту 6 Положення  у разі коли у житлових приміщеннях (будинках) зареєстровані неповнолітні діти, які залишились без батьківської опіки (піклування), субсидія призначається за заявою опікуна (піклувальника) і розраховується виходячи з розміру пенсії у зв'язку з втратою годувальника та інших соціальних виплат, які отримує  опікун (піклувальник) на підопічних дітей.

У такому випадку суми пенсії у зв'язку з втратою годувальника та інших соціальних виплат, які отримує  опікун (піклувальник) на підопічних дітей, не враховуються до доходу опікуна.

 

14

Якщо неповнолітня особа набула повної цивільної дієздатності і не має доходів, чи підвищується її середньомісячний дохід до розміру прожиткового мінімуму?

Згідно статті 6 Сімейного кодексу України неповнолітніми є особи, які не досягли вісімнадцяти років.

За загальним правилом, що міститься у ч. 1 ст. 188 КЗпП, допускається прийняття на роботу лише тих неповнолітніх осіб, які вже досягли шістнадцяти років. У трудових правовідносинах, відповідно до трудового законодавства, вони прирівнюються у правах до повнолітніх і так само, як повнолітні, зобов'язані чесно і сумлінно працювати, своєчасно і точно виконувати розпорядження роботодавця, додержуватися трудової дисципліни тощо. А от в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці неповнолітні користуються певними пільгами, встановленими законодавством України, — про це прямо зазначено у ст. 187 Кодексу законів про працю.

Разом з тим, при визначенні умов праці неповнолітніх на виробництві повинні враховуватися як фізіологічні особливості організму підлітків, який тільки формується. Саме тому в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці їм надаються пільги.

Таким чином, неповнолітні особи (навіть ті, які набули повної цивільної дієздатності) мають обмежену працездатність, обумовлену фізіологічними особливостями їх організму. Ураховуючи зазначене, при обчисленні сукупного доходу для призначення житлових субсидій неповнолітні особи, які набули повної цивільної дієздатності, розглядаються як непрацездатні особи.

 

15

Як обрахувати дохід особи, яка досягла пенсійного віку, але не отримує пенсію, оскільки згідно із законодавством не має права на її призначення, а також не має інших доходів?

Особа, яка досягла пенсійного віку, є непрацездатною особою, до неї не може бути застосована норма абзацу першого пункту 12 Положення стосовно врахування місячного доходу на  рівні прожиткового  мінімуму,  встановленого  для  працездатних  осіб. Тому до сукупного доходу при призначенні субсидії враховуються фактичні розміри доходів осіб, які досягли пенсійного віку і не набули права на пенсію. 

 

16

Як обраховується дохід інтерна-контрактника?

Відповідно до Положення про спеціалізацію (інтернатуру) випускників вищих медичних і фармацевтичних закладів освіти III-IV рівнів акредитації медичних факультетів університетів, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров'я України від 19 вересня 1996 р. N 291,

інтернатура є обов'язковою формою післядипломної підготовки випускників всіх факультетів медичних і фармацевтичних вищих закладів освіти III-IV рівнів акредитації  медичних  факультетів університетів незалежно від підпорядкування та форми власності, після  закінчення якої їм присвоюється кваліфікація лікаря(провізора)-спеціаліста певного фаху.

Інтернатура проводиться в очно-заочній формі навчання і поділяється на такі частини:

очне навчання - на кафедрах медичних (фармацевтичних) вищих  закладів  освіти  III-IV рівнів  акредитації  медичних факультетів університетів і закладів медичної  (фармацевтичної)  післядипломної  освіти;

 стажування в базових установах і закладах охорони здоров'я, де заробітна  плата  лікарям(провізорам)-інтернам  протягом всього періоду навчання сплачується за рахунок закладів (установ), в  які  вони   зараховані   лікарями(провізорами)-інтернами,   або закладом (установою),  з яким укладено трудовий договір, у розмірі, встановленому чинним законодавством.

Враховуючи зазначене, за час проходження очної частини навчання дохід інтернів обчислюється як дохід осіб, які навчаються за денною формою  навчання  у  загальноосвітніх,  вищих навчальних закладах. За час проходження стажування дохід інтернів обчислюється як дохід інших працездатних осіб.

 

17

Жінка працює на 0,5 ставки і отримує допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку, при цьому її середньомісячний дохід менший за прожитковий мінімум. Як правильно обрахувати дохід такої особи?

Для громадян, які одержують (одержували) стипендію, соціальні виплати   (допомоги   при   народженні  (усиновленні)  дитини,  до досягнення  дитиною  трирічного  віку,  по  догляду за інвалідом I групи    або    особою,    яка   досягла   80-річного   віку,   за дитиною-інвалідом  віком  до  18  років,  інвалідом  I чи II групи внаслідок  психічного  розладу,  допомоги  по  безробіттю, а також компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги і мають право  на  отримання  субсидії,  у  тому  числі на підставі рішень комісій,  під час визначення сукупного доходу осіб, зареєстрованих у  житловому приміщенні (будинку) (осіб, які фактично проживають), враховуються фактичні розміри стипендій та соціальних виплат.

Ураховуючи зазначену норму Положення, середньомісячний дохід жінки, яка працює на 0,5 ставки і отримує допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку, ураховується у його фактичному розмірі.

 

18

Якщо у складі д/г є учень (студент) ПТУ, ліцею, коледжу (повнолітній/неповнолітній), який отримує стипендію (або не отримує), як правильно обрахувати його дохід?

Відповідно до Закону України «Про загальну середню освіту» систему загальної середньої освіти становлять:

загальноосвітні навчальні заклади всіх типів і форм власності, у тому числі для громадян, які потребують соціальної допомоги та соціальної реабілітації, навчально-виробничі комбінати, позашкільні заклади, науково-методичні установи та органи управління системою загальної середньої освіти, а також професійно-технічні та вищі навчальні заклади I-II рівнів акредитації, що надають повну загальну середню освіту.

Коледж — вищий навчальний заклад другого рівня акредитації або структурний підрозділ вищого навчального закладу третього або четвертого рівня акредитації.

Таким чином, до сукупного доходу домогосподарства враховується фактичний дохід учня (студента) професійно-технічного навчального закладу, ліцею, коледжу.

 

19

Чи мають право органи соцзахисту вимагати надання довідок про доходи для підтвердження задекларованих доходів, які неможливо перевірити (отримання пенсії, стипендії за кордоном)?

Пунктом 13 Положення визначено, що для   призначення   субсидії  громадянин  подає (або надсилає поштою):

 заяву про призначення житлової субсидії та декларацію   про  доходи  і  витрати  осіб,  які звернулися  за  призначенням  житлової  субсидії, за встановленими формами;

 довідки  про доходи - у випадках, передбачених абзацом третім пункту 12 Положення;

 договір найму (оренди) житла (за наявності).

Для  призначення  субсидії  сукупний  дохід  обчислюється виходячи  з  отриманих  особами  доходів  без урахування податку з доходів  фізичних  осіб, інформацію про які зазначено у декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії.

 Забороняється   вимагати   від   громадян  документи,  що  не

передбачені цим Положенням.

 

20

Чи враховується дохід від земельного паю, який здається в оренду?

Так, враховується (без податку з доходів фізичних осіб).

21

Чи має право на субсидію сім’я, яка оформила молодіжний кредит, і перший внесок перевищує 50 тис. грн.?

Чи обмежується право на субсидію у разі здійснення купівлі на суму більше 50 тис. грн. на умовах кредиту?

У разі здійснення купівлі товарів, в тому числі житла, на умовах кредиту для визначення права на отримання субсидії розглядається сума першого внеску.

Якщо сума першого внеску при купівлі товарів у кредит перевищує 50 тис. грн., субсидія, як виняток, може бути призначена на підставі  рішень  районних,  районних у містах Києві і Севастополі державних  адміністрацій,  виконавчих  органів міських, районних у містах  (у  разі  їх  створення)  рад  або  утворених ними комісій. Такі рішення приймаються, виходячи з конкретних обставин, на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства.

 

За інформацією Мінсоцполітики


03.12.2016,11:01 | Умови призначення житлових субсидій для фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування
24.06.2016,11:27 | ІНФОРМАЦІЯ про порядок надання житлових субсидій
19.05.2016,09:21 | Методичні рекомендації до постанови Кабінету Міністрів України від 27.04.2016 № 319 „Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України”
13.04.2016,08:45 | Відповіді на запитання громадян щодо житлових субсидій
17.03.2016,13:52 | Відповіді на запитання громадян щодо житлових субсидій (зі сторінки Мінсоцполітики у мережі Фейсбук) 14.03.2016
02.03.2016,14:40 | Про право на пенсію за особливі заслуги перед Україно
23.12.2015,09:04 | Онлайн реєстрація документів для призначення житлової субсидії
04.12.2015,11:36 | Роз’яснення фахівців щодо призначення житлових субсидій
23.07.2015,16:49 | Питання та відповіді, поставлені слухачами тренінгів щодо запровадження спрощеного порядку надання населенню житлових субсидій: різне
22.07.2015,10:08 | Питання та відповіді, поставлені слухачами тренінгів щодо запровадження спрощеного порядку надання населенню житлових субсидій: склад сім'ї, соціальні норми і нормативи, тарифи, послуги, перерахунки, процедурні питання
20.07.2015,15:38 | Питання та відповіді, поставлені слухачами тренінгів щодо запровадження спрощеного порядку надання населенню житлових субсидій: контроль та особові рахунки
13.07.2015,15:53 | Питання та відповіді, поставлені слухачами тренінгів щодо запровадження спрощеного порядку надання населенню житлових субсидій: дходи та витрати
29.05.2015,10:56 | Відповіді на запитання громадян щодо житлово-комунальних субсидій
29.05.2015,10:53 | Роз’яснення застосування норми пункту 18 статті 25 Закону України «Про відпустки»
29.05.2015,10:50 | Про оплату дня у разі госпіталізації після закінчення робочого дня

|| Наступна сторінка
Сторінки:
12345

Sub_Class with id 0 does not exist
Sub_Class with id 0 does not exist
Sub_Class with id 0 does not exist
Sub_Class with id 0 does not exist

Інші матеріали розділу Інформація для громадян

© 2006-2013 Луганська обласна державна адміністрація
91016, Україна, м. Сєвєродонецьк, пр-т.Центральний, 59
Тел. (+38 0645) 70-50-85 , Тел./Факс (+38 0645) 70-50-86
У разі використання матеріалів сайту посилання на www.loga.gov.ua є обов'язковим.
Технічна підтримка: Відділ інформаційно-комп'ютерного забезпечення апарату
Лист адміністратору Веб-сервера