Sub_Class with id 258 does not exist
Луганська обласна військово-цивільна адміністрація (стара версія)Діяльність ОДАВійськово-цивільна адміністраціяДепартаменти та управлінняДепартамент соціального захисту населенняІнформація для громадянРоз'яснення фахівцівРоз'яснення фахівців
Луганська обласна державна адміністрація
| |


ГоловнаЛист адміністратору Веб-сервераКарта сайту

ОпитуванняОпитування
Дитяча гаряча лінія

Сьогодні: вівторок, 30 квітня 2024
Луганська обласна військово-цивільна адміністрація (стара версія)Діяльність ОДАВійськово-цивільна адміністраціяДепартаменти та управлінняДепартамент соціального захисту населенняІнформація для громадянРоз'яснення фахівців

 
Роз'яснення фахівців

20 07 2015,15:38 | Питання та відповіді, поставлені слухачами тренінгів щодо запровадження спрощеного порядку надання населенню житлових субсидій: контроль та особові рахунки

 

Контроль

 

Якщо особа, яка отримує субсидію, здає в найм кімнату у своєму житловому приміщенні без договору оренди, доходи від цього не декларує, чи має право управління припинити надання субсидії та застосувати штрафні санкції?

 

Так, якщо може бути доведено, що особа має інші доходи, не зазначені в декларації про доходи і витрати.

 

При вибірковому обстеженні матеріально-побутових умов проживання як може соцінспектор виявити додаткові джерела доходу? Якщо таки виявив, чи можна зупинити надання субсидії?

Якщо факт подання недостовірних даних виявлено під час вибіркового обстеження матеріально-побутових умов сім’ї, що передувало призначенню субсидії, субсидія не призначається відповідно до п. 5 Положення. Разом з тим, у такому випадку субсидія, як виняток, може бути призначена на підставі  рішень  районних,  районних у містах Києві і Севастополі державних  адміністрацій,  виконавчих  органів міських, районних у містах  (у  разі  їх  створення)  рад  або  утворених ними комісій. Такі рішення приймаються, виходячи з конкретних обставин, на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства.

Якщо додаткові джерела доходу виявлені соціальним інспектором після призначення субсидії, слід керуватися нормою абзацу третього п. 20 Положення, яким встановлено, що  у разі якщо громадянин  приховав або свідомо подав недостовірні дані про доходи та майновий стан,  що вплинули на встановлення права на субсидію і визначення її розміру, внаслідок чого йому була надміру перерахована  сума  субсидії, надання раніше призначеної субсидії припиняється з місяця, в якому виявлено порушення.

Сума  субсидії,  перерахованої (виплаченої) надміру внаслідок свідомого подання   громадянином документів з недостовірними відомостями, повертається ним у подвійному розмірі за  вимогою органу, що призначив субсидію.

 

 

Чи позбавляється д/г права на субсидію на наступний термін внаслідок виявлення недостовірної інформації про доходи? На який термін призупиняється надання субсидій після накладення штрафних санкцій?

 

Пунктом 20 Положення встановлено, що у разі якщо громадянин  приховав або свідомо подав недостовірні дані про доходи та майновий стан,  що вплинули на встановлення права на субсидію і визначення її розміру, внаслідок чого йому була надміру перерахована  сума  субсидії, надання раніше призначеної субсидії припиняється з місяця, в якому виявлено порушення.

Сума  субсидії,  перерахованої (виплаченої) надміру внаслідок свідомого   подання   громадянином   документів  з  недостовірними відомостями, повертається ним у подвійному розмірі за  вимогою  органу, що призначив субсидію.

Таким чином, до штрафних санкцій, які застосовуються до домогосподарства у разі подання недостовірних даних про доходи і майновий стан, належать: припинення надання раніше призначеної субсидії з місяця, в якому виявлено порушення, та повернення подвійного розміру надміру перерахованої (виплаченої) суми субсидії.

Інших штрафних санкцій (позбавлення домогосподарства права на призначення субсидії на наступний термін тощо) чинними нормативно-правовими актами з питань призначення та надання населенню житлових субсидій не передбачено.

 

 

Чи має автоматично нараховуватися субсидія на наступний період, якщо у попередньому періоді її надання припинено через недостовірну інформацію? З якого терміну у такому випадку може бути призначено субсидію на наступний період?

У разі коли надання субсидії припинено через недостовірну інформацію, на наступний період субсидія може бути призначена лише за новим зверненням. Відповідні заява та декларація можуть бути подані в місяці, наступному за місяцем, з якого припинено надання субсидії.

 

Особові рахунки

 

Дві сім’ї проживають в одному д/г в хаті та в літній кухні. Мають два лічильники газу, відкрито два особових рахунки. Поштова адреса одна. Як правильно призначити субсидію у цьому випадку?

Відповідно до п. 2 Положення право  на  отримання  адресної  безготівкової субсидії для відшкодування   витрат   на   оплату  житлово-комунальних  послуг, а  також субсидії готівкою на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива (далі - субсидія) поширюється на  громадян,  які  проживають  у  житлових приміщеннях (будинках) державного  та  громадського  житлового  фонду,  в  тому  числі  у гуртожитках, - на оплату користування житлом; приватного житлового фонду  та  фонду  житлово-будівельних (житлових) кооперативів - на оплату   утримання  житла;  житлового  фонду  незалежно  від  форм власності  -  на  оплату комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Таким чином, субсидії надаються лише на житлові приміщення, при цьому розмір  субсидії  для  відшкодування  плати  за  індивідуальне опалення (теплопостачання)  розраховується  виходячи  з  фактичного розміру загальної,    опалюваної   площі,   якою   користуються   мешканці домогосподарства,  але  не  більше  встановленої  соціальної норми житла (п. 14 Положення).

Законодавство України визначає літні кухні як господарські будівлі, які є нежитловими приміщеннями (Інструкція про порядок проведення технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна, затверджена Наказом Держбуду України від 24.05.2001 N 127, зареєстрована в Міністерстві юстиції України10 липня 2001 р. за N 582/5773). Крім літніх кухонь, до господарських будівель відносяться сараї (хліви),  гаражі, майстерні, навіси, вбиральні тощо.

Враховуючи зазначене, у наведеному в запитанні випадку субсидія може бути призначена лише на житловий будинок. При цьому обидві сім’ї, якщо вони  зареєстровані за цією адресою, складають одне домогосподарство, і мають бути враховані при призначенні субсидії.

 

За матеріалами Мінсоцполітики


03.12.2016,11:01 | Умови призначення житлових субсидій для фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування
24.06.2016,11:27 | ІНФОРМАЦІЯ про порядок надання житлових субсидій
19.05.2016,09:21 | Методичні рекомендації до постанови Кабінету Міністрів України від 27.04.2016 № 319 „Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України”
13.04.2016,08:45 | Відповіді на запитання громадян щодо житлових субсидій
17.03.2016,13:52 | Відповіді на запитання громадян щодо житлових субсидій (зі сторінки Мінсоцполітики у мережі Фейсбук) 14.03.2016
02.03.2016,14:40 | Про право на пенсію за особливі заслуги перед Україно
23.12.2015,09:04 | Онлайн реєстрація документів для призначення житлової субсидії
04.12.2015,11:36 | Роз’яснення фахівців щодо призначення житлових субсидій
23.07.2015,16:49 | Питання та відповіді, поставлені слухачами тренінгів щодо запровадження спрощеного порядку надання населенню житлових субсидій: різне
22.07.2015,10:08 | Питання та відповіді, поставлені слухачами тренінгів щодо запровадження спрощеного порядку надання населенню житлових субсидій: склад сім'ї, соціальні норми і нормативи, тарифи, послуги, перерахунки, процедурні питання
20.07.2015,15:38 | Питання та відповіді, поставлені слухачами тренінгів щодо запровадження спрощеного порядку надання населенню житлових субсидій: контроль та особові рахунки
13.07.2015,15:53 | Питання та відповіді, поставлені слухачами тренінгів щодо запровадження спрощеного порядку надання населенню житлових субсидій: дходи та витрати
29.05.2015,10:56 | Відповіді на запитання громадян щодо житлово-комунальних субсидій
29.05.2015,10:53 | Роз’яснення застосування норми пункту 18 статті 25 Закону України «Про відпустки»
29.05.2015,10:50 | Про оплату дня у разі госпіталізації після закінчення робочого дня

|| Наступна сторінка
Сторінки:
12345

Sub_Class with id 0 does not exist
Sub_Class with id 0 does not exist
Sub_Class with id 0 does not exist
Sub_Class with id 0 does not exist

Інші матеріали розділу Інформація для громадян

© 2006-2013 Луганська обласна державна адміністрація
91016, Україна, м. Сєвєродонецьк, пр-т.Центральний, 59
Тел. (+38 0645) 70-50-85 , Тел./Факс (+38 0645) 70-50-86
У разі використання матеріалів сайту посилання на www.loga.gov.ua є обов'язковим.
Технічна підтримка: Відділ інформаційно-комп'ютерного забезпечення апарату
Лист адміністратору Веб-сервера