Sub_Class with id 258 does not exist
Луганська обласна військово-цивільна адміністрація (стара версія)Діяльність ОДАВійськово-цивільна адміністраціяДепартаменти та управлінняДепартамент соціального захисту населенняІнформація для громадянРоз'яснення фахівцівРоз'яснення фахівців
Луганська обласна державна адміністрація
| |


ГоловнаЛист адміністратору Веб-сервераКарта сайту

ОпитуванняОпитування
Дитяча гаряча лінія

Сьогодні: середа, 01 травня 2024
Луганська обласна військово-цивільна адміністрація (стара версія)Діяльність ОДАВійськово-цивільна адміністраціяДепартаменти та управлінняДепартамент соціального захисту населенняІнформація для громадянРоз'яснення фахівців

 
Роз'яснення фахівців

13 04 2016,08:45 | Відповіді на запитання громадян щодо житлових субсидій

 

- На сайті Мінсоцполітики і прочитала, нібито ніякої заборгованості по субсидіях немає, що все ви виплачуєте. Я у жовтні подала декларацію на субсидію – і досі рішення немає, а гроші як малозабезпечена я повинна получити лише в цьому місяці, хоч подавала документи в листопаді.

Маріанна Тангел

 

- Прошу повідомити , який термін передбачений законом для розгляду заяви на надання субсидії для оплати комунальних послуг . 11.11.15 р я подав заяву на розгляд , 11.01.16 навідався в районне управління, однак мені повідомили , що моєї заяви не розглядали . Третій місяць "розгляду" заяви ні розрахунку ні відмови в наданні субсидії немає.

Колісник Віктор Олексійович , смт.Лужани , Кіцманський р-н, Чернівецька обл.

 

- Рішення про призначення (непризначення) субсидії повинно прийматися протягом десяти днів після подання заяви та отримання усіх необхідних відомостей на запит від інших організацій, органів влади та суб’єктів господарювання.

Ви можете звернутися зі скаргою на дії чи бездіяльність місцевого органу соціального захисту до органу влади, якому він підпорядковується. Зокрема, якщо Вам досі не призначили субсидію, Ви можете звернутися до керівництва районної держадміністрації чи виконавчого комітету міської ради. Далі можна звернутися до обласного управління або департаменту соціального захисту, керівництва обласної державної адміністрації.

Також Ви маєте можливість захистити свої права у судовому порядку.

 

- Какой платеж нужно оплачивать за газ в частном доме, если по соц.норме из расчета по субсидии выделено 470м3 , а фактически было использовано меньше (например 280м3). Где и в каком документе КМ Украины можно прочесть, как проводится начисление за фактические м3 при том, что субсидии зашло 1100грн. в месяц на счет абонента – это на 470м3 газа . В г. Мелитополе ДП горгаз обязывает всех вне зависимости от потребленных м3 оплачивать обязательный платеж. Почему другие предприятия, если потребил меньше установленной нормы, то к оплате идет 0,00 грн. все перекрывает субсидия, а горгаз ничего не может пояснить абонентам?

Наталья Комаринская

 

- Положенням про порядок призначення та надання населенню субсидій (п.15 абзац 3)  визначено, що громадяни, яким призначено субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, зобов'язані щомісячно сплачувати свою обов'язкову частку витрат на оплату цих послуг  (з текстом Положення можна ознайомитися  за посиланням http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/848-95-%D0%BF).

Розмір обов'язкової частки плати за послуги вказано у Вашому Повідомленні про призначення субсидії.

Якщо Ви не використали кошти перерахованої субсидії внаслідок економного споживання послуг, підприємство, якому перераховано надлишкову суму субсидії, повинно зарахувати її як оплату спожитих послуг, в тому числі обов'язкової частки платежу, в наступні розрахункові періоди.

Ви можете використовувати суму переплати для оплати послуг, зокрема, не платити обов’язковий платіж або сплачувати обов’язковий платіж частково, доки не вичерпається сума переплати. Потрібно лише стежити, щоб не утворилася заборгованість.

 

- Хочу отримати повідомлення про надання субсидії в електронному варіанті. Не отримала повідомлення в паперовому вигляді і не можу по квитанціях зрозуміти, скільки мені потрібно сплачувати за комунальні.

Slavka Podvalnaya

 

- Вручення повідомлення в електронному вигляді чинним Положенням про порядок призначення і надання субсидій населенню не передбачене.

Радимо Вам звернутися до місцевого органу соціального захисту, який призначав субсидію, для отримання повідомлення про прийняте рішення.

Разом з тим, повідомляємо, що Ви можете звернутися зі скаргою на дії чи бездіяльність місцевого органу соціального захисту до органу влади, якому він підпорядковується. Зокрема, якщо не призначив субсидію районний орган соціального захисту, Ви можете звернутися до керівництва районної держадміністрації чи виконавчого комітету міської ради. Далі можна звернутися до обласного управління або департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації.

Також Ви маєте можливість захистити свої права у судовому порядку.

 

- 28.11.2015 я звернувся із заявою про призначення житлової субсидії до Управління соціального захисту населення в Приморському районі м. Одеси. Мною було подано повний комплект документів. Тривалий час мої документи розглянуті не були. 11.01.2016 року я звернувся до Урядової гарячої лінії, моє звернення було зареєстровано за №ЩЕ-4658634. Протоколом №1 від 14.01.2016 року мені була призначена житлова субсидія. Мені надійшов лист, де вказано, що пізніше мені надійде розрахунок про розмір призначеної субсидії. 13.02.2016 я отримав від Управління соціального захисту населення в Приморському районі Одеси витяг із вказаного протоколу від 14.01.2016 року. А також повідомлення про призначення судсидії на ЖКГ від 20.01.2016 року, в якому вказано, що розмір субсидії, яку призначено, становить 0,00 гривень щомісячно. Фактично мені не відмовлено в призначенні субсидії, однак завдяки діям та рішенням посадових осіб, як виглядають як шулерство та шахрайство, мені відмовлено в призначенні субсидії. Водночас посадовці органів соцзахисту населення Одеської міськради будуть подавати до Головного управління статистики Одеської області звіти за формою 1, де будуть рапортувати про призначення субсидій дестякам тисяч одеситів, у той час, як мені стало відомо, що "нульових" субсидій безліч. Фактично я за статистикою є особою, якій призначено субсидію. Прошу провести комлексну перевірку діяльності вказаних посадових осіб за фактами вказаними в моєму зверненні, надати детальні роз'яснення щодо розміру призначеної мені субсидії і надати мені відповідь.

Александр Щелчков

- Для аргументованої відповіді на Ваше питання необхідно знати сукупний дохід сім’ї і вартість послуг в межах соціальних норм, якими Ви користуєтеся. Для приблизного розрахунку можете скористатися калькулятором субсидії, який є на сайті Міністерства соціальної політики.

Якщо у Повідомленні вказано "призначено субсидію у розмірі 0,00 грн.", це означає, що вартість житлово-комунальних послуг в межах соціальних норм не перевищує обов'язкової частки плати за послуги, яку має сплачувати сім'я в разі призначення субсидії.

Вам не відмовили у призначенні субсидії. Тому, коли тарифи зростуть чи відбудеться перерахунок опалення на повний місяць (якщо призначення з жовтня) субсидія буде автоматично перерахована, і Вам не доведеться знову звертатися по її призначення.

На жаль, Ви не надали інформації, на який період Вам призначена субсидія у розмірі 0,00 грн. Це могло бути у літні місяці або у жовтні, коли опалення працювало неповний місяць. Але у Повідомленні про призначення субсидії вказується також розмір обов'язкової плати для кожної послуги. Саме розмір обов'язкової частки витрат на оплату послуг - це та плата, яку Ви повинні вносити в разі призначення субсидії. Решту вартості спожитих послуг в межах соціальної норми буде відшкодовано управлінням соціального захисту.

Для більш детальної відповіді Вам необхідно надіслати копію Повідомлення про призначення субсидії.

 

- Дмитрієва Наталія Іванівна (м. Павлоград, Дніпропетровська обл.) Декларація була надана 07.10.2015 на ім’я Самоніної Варвари Матвіївни, моєї матері. Моя матір померла 01.12.2015. Відділ субсидій про її смерть я повідомила 04.12.2015. Але станом на 15.02.2016 не можу отримати результату щодо розгляду прохання про субсидію.

Чи маю я право на субсидію? Якщо так, то яким чином вона повинна нараховуватись? На який термін надається субсидія, чи можна вирахувати переплату за жовтень-листопад 2015 року, чи переноситься вона на грудень 2015? Якщо ні, то яким чином мені слід здійснювати оплату за користування природним газом (які показники брати за основу)? До кого я можу звернутися із питанням про перерахунок? Хочу зауважити, що я є спадкоємицею, вступити у спадок зможу тільки через півроку, тобто 01.06.2016, але протягом всього часу доглядаю за будинком та стежу за газовими приладами.

 

- Відповідно до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій (п.14), субсидія призначається з місяця звернення по її призначення.

Тобто у разі наявності права Вашій матері субсидію повинні були призначити з жовтня 2015 року. (З Положенням можна ознайомитися за посиланням: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/848-95-%D0%BF)

У разі смерті особи, якій було призначено субсидію, надання субсидії не припиняється за умови, що у житловому приміщенні (будинку) зареєстровані інші особи, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги (п.6 Положення).

Якщо ж у житловому приміщенні ніхто не зареєстрований і фактично не проживає, субсидія буде припинена. Таким чином, субсидія Вашій матері має бути призначена на жовтень і листопад 2015 року.

Особисто Ви маєте право на субсидію лише за місцем реєстрації.

Субсидія може призначатися особі, яка не зареєстрована, але фактично проживає у житловому приміщенні на підставі договору найму (оренди) житла..

Наявність у власності іншого житла не впливає на призначення субсидії.

 

- На одном из интернет-ресурсов прочел, что на решение о предоставлении или отказе в субсидии дается 10 дней. Но в моем случае этот срок затянулся. Субсидию оформляет моя мать, подала декларацию, еще в АВГУСТЕ 2015 года, то есть идет уже СЕДЬМОЙ месяц, а ответа нет. Все обращения в местные органы соцзащиты заканчиваються отговорками "вас много, нас мало, ждите".

Алексей Попов

 

- Моя свекровь, пользующаяся субсидией 10 лет, подала заявление в апреле 2015 года, а назначили ей субсидию в январе. Мне до сих пор не посчитали субсидию с августа 2015, а зима уже почти прошла и мне пришлось отключить газ и топить дровами, а на дрова я не подавала субсидию. Думаю или в Херсоне ваша служба совсем плохо работает, или вы не имеете правдивой информации.

Галина Симонова

 

- Рішення про призначення (непризначення) субсидії повинне прийматися протягом 10 днів після подання заяви і отримання усіх необхідних відомостей на запит від інших організацій, органів влади і суб’єктів господарювання.

Ви можете звернутися зі скаргою на дії чи бездіяльність місцевого органу соціального захисту до органу влади, якому він підпорядковується. Зокрема, якщо Вам досі не призначили субсидію, Ви можете звернутися до керівництва районної держадміністрації чи виконавчого комітету міської ради. Далі можна звернутися до обласного управління або департаменту соціального захисту, керівництва обласної державної адміністрації.

Також Ви маєте можливість захистити свої права у судовому порядку.

 

- Прочитав у газеті статтю, в якій є абзац: ?...людям следует помнить, если не будет уплачиваться обязательная доля платежа (или за фактический объем потребленных услуг, если он меньше обязательного платежа) после назначения субсидии, ее предоставление может быть прекращено", - отметил директор Департамента государственной социальной помощи Минсоцполитики".

Тобто людей лякають: якщо не будете платити обов'язкову частку, то субсидії відмінять. Я звертався на гарячу лінію, ходив у відділ субсидій – і всі в один голос говорять, що не потрібно платити обов'язкову плату при умові, якщо є переплата. Ці переплачені кошти автоматично переходять на наступний місяць. То як насправді?

Олег Думяк

 

- Коли сім'я отримує субсидію, то вона зобов'язана сплачувати обов'язкову частку платежу, встановлену органом соціального захисту. І це зрозуміло: держава допомагає оплатити житлово-комунальні послуги, але і накладає обов'язок – певну частину цих послуг ви повинні оплачувати.

Але  є можливість зменшити або й зовсім не платити цю частину платежу сім'ї: якщо внаслідок економного використання послуг утворилася переплата, ви можете використати її для сплати вашого обов'язкового платежу.

 

- Являются ли выплаты от страховой компании доходом при оформлении субсидии?

Елена Охримович

 

- Відповідно до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій (п.8), "Для призначення субсидії сукупний дохід обчислюється виходячи з нарахованих особам доходів без урахування податку з доходів фізичних осіб, відомості про які надаються структурним підрозділам з питань соціального захисту населення ДФС, Пенсійним фондом України, фондами соціального страхування, вищими навчальними закладами". З Положенням можна ознайомитися за посиланням: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/848-95-%D0%BF

 

- Я отримував субсідію протягом 2015 року. Чи повинен я подавати нову заяву для продовження отримання субсідії у 2016 році?

Андрій Лобко

 

- Заяву для призначення субсидії на наступний термін подавати не потрібно. Призначення субсидії на наступний період буде зроблене органом соціального захисту, коли закінчиться термін дії Вашої субсидії. Вам буде надіслане відповідне повідомлення.

 

- Согласно моей субсидии, норма на газ составляет 379 куб.м., плата 904.99 грн в месяц. Сколько мне платить, если я израсходовал 100куб.м.?

 

- Відповідно до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій (п.15, абзац 3), "Громадяни, яким призначено субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, зобов'язані щомісячно сплачувати свою обов'язкову частку витрат на оплату цих послуг. У разі коли вартість фактично використаної послуги менша ніж обов’язкова частка витрат на оплату цієї послуги, громадяни сплачують її фактичну вартість". (З Положенням можна ознайомитися за посиланням: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/848-95-%D0%BF)

У Повідомленні про призначення субсидії вказується розмір обов'язкової плати для кожної послуги. Якщо вартість спожитих Вами послуг менша від обов’язкової плати, Ви маєте сплачувати фактичну вартість послуг.

Якщо Ви не використали перераховану субсидію внаслідок економії споживання послуг, підприємство, якому перераховано надлишкову суму субсидії, повинне зарахувати її як оплату Ваших послуг, у т.ч. обов'язкової частки платежу, в наступні розрахункові періоди.

 

- Субсидія була оформлена на прописаних 3 особи. Син поступив до училища на контракт і на період навчання прописаний у навчальному закладі. Чи потрібно переоформлювати субсидію?

Анатолій Куцман

 

- Відповідно до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій (п.15), "громадянин, якому призначено субсидію, зобов’язаний протягом місяця поінформуватиструктурний підрозділ з питань соціального захисту населення про зміну складу зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) ..., шляхом подання відповідних документів?. У цьому разі субсидія Вам буде перерахована, виходячи з кількості зареєстованих осіб.

 

- Я проживаю і зареєстрована у будинку, власником якого є мій чоловік. Особові рахунки виписані на мого чоловіка, але він зареєстрований у квартирі за іншою адресою. Чи маю я право на отримання житлової субсидії?

Наталія Корольчук

 

- Так, Ви маєте право на призначення субсидії. Відповідно до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій (п.6), субсидія призначається одній із зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб.

Не має значення, на кого відкриті особові рахунки для оплати послуг.

 

- Чомусубсидія за всікомунальніпослуги (газ, опалення, ЖЕК, вивізсмття) нараховується у повномуобсязі, а на воду ні? У повномуобсязі за воду я повинна заплатити 155 грн, а субсидія компенсує тільки 51грн – 104 грн. я маю сплачувати самостійно...

Віра Задорнова

 

- Субсидія призначається не на повний обсяг спожитих послуг, а лише на соціальні нормативи користування житлово-комунальними послугами.

Якщо об'єм споживання не обліковується (вивіз сміття), або якщо у Вас відсутні засоби обліку (для послуги газопостачання), норми споживання послуг, за якими здійснюються нарахування вартості послуг та соціальні норми споживання послуг співпадають, тому субсидія покриває видатки на користування цими послугами.

Але для послуг водопостачання норми споживання в разі відсутності лічильників і соціальні норми відрізняються. Встановлення лічильників доступне по ціні і може окупитися протягом 1-2 років.

 

- Ко мне,как к общественному активисту обратилась женщина с просьбой задать вопрос: почему при ее доходе в 1000 грн ей начислили субсидию не на всю площадь(она проживает в квартире площадью 54,78 кв. м), а субсидию дали только 48,6. При этом плата за 5 кв м идет по полной стоимости, что превышает сумму субсидии.

Олександр Бурухін

 

- Для сім'ї з однієї особи соціальний норматив площі житла становить 48,87 кв.м. Відповідно до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій, на понаднормову площу житла субсидії можуть призначатися за рішенням місцевих органів влади або утворених ними комісій лише непрацездатним особам, які проживають самі.

 

- Чи існує можливість позбавлення людей субсидій у разі відсутності в їхніх деклараціях даних про доходи від вкладів у банках?

Олег Думяк

 

- Постановою КМ України від 28 лютого 2015 року №106, яка набрала чинності 1 травня 2015 року, було внесено зміни до Положення про порядок призначення і надання населенню субсидій. Серед іншого, було встановлено: "Для призначення субсидії сукупний дохід обчислюється виходячи з отриманих особами доходів без урахування податку з доходів фізичних осіб, інформацію про які зазначено у декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії" (пункт 8 Положення).

Тобто громадяни самі декларували всі доходи та їх розміри. Також у Положенні сказано:

"Громадянин несе відповідальність за подані відомості про доходи, майно, що вплинули або могли вплинути на встановлення права на призначення субсидії та на визначення її розміру" (п.13).

Але постановою КМ України від 26 червня 2015 року №475 до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій (п.8 абзац 2) внесено зміни, якими встановлено: "До сукупного доходу не враховуються сплачені особою аліменти, доходи від розміщення депозитів, ..."

Тому, якщо Ви звернулися по субсидію після набрання чинності цієї постанови (26 червня 2015 року), немає потреби вказувати такі доходи в декларації. Наявність такого доходу жодним чином не впливає на призначення субсидії і не може спричинити повернення раніше призначеної субсидії.

 

- Я оформила субсидию на отопительный период (на летний мне субсидия не положена). Отопительный период рассчитан с октября по апрель и определена обязательная оплата за газ 759 грн.в месяц. 12февраля я пошла на сверку в горгаз города Лисичанска Луганской области. Мне в расчетной книжке оператор сделала запись: с октября по март мне положено 1200м3 по 3,60 грн. И с апреля по сентябрь стоимость 1 куб. м – 7,19 грн. Получается, субсидия мне дана с октября по апрель, а по данным горгаза, в апреле субсидии нет, и я должна оплатить полную стоимость газа. Прав ли горгаз?

Людмила Федоровна Пономарева

 

- Якщо Вам призначено субсидію, то незалежно від тарифу на газ, в межах соціальних нормативів Ви сплачуєте свою обов'язкову частку плати за послугу.

Субсидія призначається на 12 місяців з місяця звернення, і про це має бути сказано у повідомленні, яке Ви отримали.

Міськгаз щомісяця отримує від управління соціального захисту списки громадян, яким призначено субсидії, і розміри перерахованих коштів призначеної субсидії. Тому і у квітні Вам буде нараховано субсидію, і відповідні списки будуть надіслані до міськгазу.

Незалежно від тарифу на газ, для Вас залишиться незмінним розмір обов'язкової плати.

 

- Мені здається, знижені тарифи без субсидій економніші для країни... Я не оформляю субсидію, а чекаю, коли Ви відміните це неподобство

Тетяна Ярмак

 

- Не можемо з Вами погодитися. Якщо замість адресних субсидій запровадити понижені тарифи – то це ті ж субсидії, тільки для всіх: і для бідних, і для багатих. Таке вже було. Причому багатші отримуватимуть більше, бо за більшої площі житла, більшого споживання води, електрики, газу вони отримували більшу компенсацію з державного бюджету, адже у вартості кожного кіловата, кубометра газу, води були закладені дотації з державного бюджету. Хіба це справедливо по відношенню до переважної більшості населення країни?.. Відповідь очевидна.

 

- Введена ли обещанная реформа субсидии по поводу принятия к расчету дохода "чистыми", а не «грязными»?

Оксана Чернышева

 

- Так, відповідно до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій (п.8)", для призначення субсидії сукупний дохід обчислюється виходячи з нарахованих особам доходів без врахування податку з доходів фізичних осіб".

 

За матеріалами офіційного веб-сайту Мінсоцполітики України


03.12.2016,11:01 | Умови призначення житлових субсидій для фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування
24.06.2016,11:27 | ІНФОРМАЦІЯ про порядок надання житлових субсидій
19.05.2016,09:21 | Методичні рекомендації до постанови Кабінету Міністрів України від 27.04.2016 № 319 „Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України”
13.04.2016,08:45 | Відповіді на запитання громадян щодо житлових субсидій
17.03.2016,13:52 | Відповіді на запитання громадян щодо житлових субсидій (зі сторінки Мінсоцполітики у мережі Фейсбук) 14.03.2016
02.03.2016,14:40 | Про право на пенсію за особливі заслуги перед Україно
23.12.2015,09:04 | Онлайн реєстрація документів для призначення житлової субсидії
04.12.2015,11:36 | Роз’яснення фахівців щодо призначення житлових субсидій
23.07.2015,16:49 | Питання та відповіді, поставлені слухачами тренінгів щодо запровадження спрощеного порядку надання населенню житлових субсидій: різне
22.07.2015,10:08 | Питання та відповіді, поставлені слухачами тренінгів щодо запровадження спрощеного порядку надання населенню житлових субсидій: склад сім'ї, соціальні норми і нормативи, тарифи, послуги, перерахунки, процедурні питання
20.07.2015,15:38 | Питання та відповіді, поставлені слухачами тренінгів щодо запровадження спрощеного порядку надання населенню житлових субсидій: контроль та особові рахунки
13.07.2015,15:53 | Питання та відповіді, поставлені слухачами тренінгів щодо запровадження спрощеного порядку надання населенню житлових субсидій: дходи та витрати
29.05.2015,10:56 | Відповіді на запитання громадян щодо житлово-комунальних субсидій
29.05.2015,10:53 | Роз’яснення застосування норми пункту 18 статті 25 Закону України «Про відпустки»
29.05.2015,10:50 | Про оплату дня у разі госпіталізації після закінчення робочого дня

|| Наступна сторінка
Сторінки:
12345

Sub_Class with id 0 does not exist
Sub_Class with id 0 does not exist
Sub_Class with id 0 does not exist
Sub_Class with id 0 does not exist

Інші матеріали розділу Інформація для громадян

© 2006-2013 Луганська обласна державна адміністрація
91016, Україна, м. Сєвєродонецьк, пр-т.Центральний, 59
Тел. (+38 0645) 70-50-85 , Тел./Факс (+38 0645) 70-50-86
У разі використання матеріалів сайту посилання на www.loga.gov.ua є обов'язковим.
Технічна підтримка: Відділ інформаційно-комп'ютерного забезпечення апарату
Лист адміністратору Веб-сервера