04 грудня 2012, 09:51

55 років шахті «Білоріченська»

 

29 листопада відбулися урочисті заходи з нагоди 55-річчя з дня здачі в експлуатацію ДВАТ «Шахта «Білоріченська».

Історія шахти почалася ще у 1949 році з наказу Міністра вугільної промисловості СРСР Засядько О.Ф. про виділення коштів на складання проекту будівництва підприємства. Перший кіл на місці майбутнього ствола шахти «Білоріченська» було забито у грудні 1950 року, а у 1957 році шахта була введена в експлуатацію. 25 листопада тут була видано на-гора перша тонна вугілля.

Після введення в експлуатацію шахти об’єм видобутку вугілля і темпи проведення гірничих виробок різко зростали. Доблесно трудився колектив у 60-70 роки минулого століття. Білоріченці неодноразова становилися переможцями Всесоюзних соціалістичних змагань, нагороджувалися перехідними Знаменами Кабінету Міністрів СРСР. Гірники-стахановці шахти «Білоріченська» були удостоєні високих нагород Батьківщини, сотні білоріченців відмічені галузевими нагородами.

На шахті впроваджувалася й успішно освоювалася нова техніка, послідовно удосконалювалася організація праці. Незмінними залишалися лише традиції ударництва, які зародилися ще в період становлення колективу. У 80-і роки почали переводити видобувні дільниці на повну конвеєризацію. Бригади видобувних дільниць видавали на-гора з комплексно-механізованих вибоїв не менше 200 тисяч тонн вугілля на рік. В останні роки білоріченці становлять все нові й нові рекорди. За підсумками роботи 2011 року колектив шахти «Білоріченська» досяг рекордних показників з видобутку вугілля за всю історію підприємства. При проектній потужності видобутку 750 тис. тонн вугілля на рік і плановій – 1 млн 200 тис. тонн, шахтарі видали на-гора 1 млн 630 тис. 100 тонн вугілля.

І сьогодні гірники ДВАТ «Шахта «Білоріченська» за багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм, вагомий внесок у розвиток вугільної промисловості області були нагороджені державними нагородами, грамотами обласної ради та обласної державної адміністрації.