02 грудня 2013, 14:33

Ще одну шахту канадської компанії EastCoal повернуть у державну власність

29 листопада, перший заступник голови Луганської облдержадміністрації Лозовський Е.М. провів робочу нараду з питання стану справ на водовідливному комплексі шахти імені Володарського (стара назва, після взяття її в оренду канадською компанією EastCoal – шахта «Вертикальна», смт Володарськ, м. Свердловськ, Луганська область).

У нараді взяли участь керівники структурних підрозділів облдержадміністрації та профільних відомств, у тому числі управління  реструктуризації та закриття вугільних підприємств Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, ДП «Обласна дирекція «Луганськвуглереструктуризація», регіонального відділення Фонду держмайна України у Луганській області, Стахановської гірничотехнічної інспекції нагляду у вугільній промисловості територіального управління Держгірпромнагляду в Луганській області та ін.

Також були запрошені фахівці з маркшейдерських і геодезичних досліджень Українського державного науково-дослідного і проектно-конструкторського інституту гірничої геології, геомеханіки та маркшейдерської справи.

«15 листопада поточного року до облдержадміністрації звернулося керівництво ТОВ «Східна вугільна компанія» з проханням посприяти в питанні повернення цілісного майнового комплексу шахти імені Володарського ДП «Укршахтгідрозахист» та прийняти його в управління Міністерства енергетики та вугільної промисловості України. Керівництво підприємства проінформувало про причини – у зв’язку із банкротством їх материнської компанії, яка базується у Канаді – і можливих наслідках, які настануть у разі неприйняття невідкладних заходів», – розповів Лозовський Едуард Мойсейович. Також добавив, що сьогодні стоїть задача – передбачити катастрофу техногенного характеру у вигляді підтоплення суміжних вугледобувних  підприємств та, що особливо важливо, прилеглих населених пунктів, бо «точка неповернення» у разі припинення робіт із відкачування води на даному об’єкті (через відключення електроенергії, невиходу працівників або по ряду інших причин, пов’язаних із припиненням оренди) настає вже через 14-15 днів після зупинки насосів.

Обговоривши ситуацію, учасники наради визначили конкретні терміни виконання ряду протокольних рішень. Основні зусилля будуть зосереджені на узгодженні необхідної документації, без якої за законом неможливо розпочати процес передачі орендованого майна новому балансоутримувачу. При цьому представники галузевого міністерства підкреслили, що вони не мають наміру затягувати процес повернення шахти у державну власність.

Обговорювалися також питання подальшого працевлаштування вивільнених у зв’язку із припиненням оренди працівників (безпосередньо насосну станцію обслуговують 100 осіб, всього штатна чисельність становить 357 осіб) – їх готовий прийняти на роботу новий балансоутримувач, про що також було офіційно заявлено у ході наради.

Нагадаємо, що 21 жовтня поточного року EastCoal Inc. призупинила видобуток вугілля на орендованій шахті «Вертикальна», перевівши її в режим консервації. Відповідне рішення компанія прийняла, оскільки не змогла домовитися про залучення фінансування.

Шахта «Вертикальна» стала другим вугледобувним активом канадської компанії в Україні, від якого їй прийшлося відмовитися через «складної ситуації на ринку вугілля». Розірвання договору оренди першого об’єкта – шахти «Марія-Глубока» ТОВ «Інтер-інвест вугілля» – відбулося 31 серпня. Підприємство має бути повернуто в управління Міністерства енергетики та вугільної промисловості України. Але офіційно в держвласність шахта ще не прийнята, триває підготовка відповідної документації.