30 серпня 2016, 17:50

Вдалося зберегти 400 робочих місць

У Луганській області веде виробничу діяльність ТДВ «Лисичанський желатиновий завод», який поставляє желатин для виготовлення солодощів. Це один з небагатьох працюючих заводів Лисичанська, крім пивзаводу.
В якості сировини використовуються білкові відходи обріза шкур великої рогатої худоби. Вітчизняними постачальниками забезпечуються лише 10% потреб підприємства. Решта імпортується, в тому числі з Російської Федерації.
Розпорядженням Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України 18.07.2016 №15-1-2-6 / 5906 введена заборона на ввезення продукції тваринного походження із-за спалаху дерматиту в Краснодарському краї Російської Федерації.
Впровадження зазначеного акта тягне за собою серйозні ризики, а саме привело б до зупинки виробництва, і, в подальшому, зриву зобов'язань щодо постачання продукції споживачам.
Однак, обріз, який використовується для виробництва желатину, утворюється в результаті проходження декількох технологічних етапів вичинки шкір із застосуванням хімічних реагентів. Наявність вірусу в імпортованій сировині виключено.
Департаментом підготовлено лист голові Державної Служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів з клопотанням про надання підприємству індивідуального дозволу на ввезення сировини для виробництва желатину. Завдяки підтримці та сприянню керівництва облдержадміністрації, зокрема заступника голови облдержадміністрації Юрія Клименка, а також депутатів Лисичанскої міськради і народних депутатів України, питання вдалося врегулювати. На сьогоднішній день ТДВ «Лисичанський желатиновий завод» має підтвердження можливості ввезення сировини, що дало можливість не зупиняти виробництво і зберегти 400 робочих місць в області.
Керівництво Департаменту висловлює подяку всім, хто не залишився байдужим до цієї проблеми і взяв безпосередню участь у вирішенні цього питання.