14 вересня 2016, 14:32

Департаментом регіонального розвитку, промисловості, інфраструктури та енергозбереження проведено низку заходів щодо упорядкування, покращання та безпеки пасажирських перевезень в області.

Протягом 2015-2016 року обласною владою, зокрема Департаментом регіонального розвитку, промисловості, інфраструктури та енергозбереження проведено низку заходів щодо упорядкування, покращання та безпеки пасажирських перевезень в області. 
Регулярні перевезення пасажирів на автобусних маршрутах у приміському та міжміському (внутрішньообласному) сполученнях здійснює 29 юридичних та фізичних осіб-підприємців. 
 Зі слів начальника управління транспорту, зв’язку та дорожнього господарства Департаменту, повністю оптимізовано маршрутну мережу приміських та міжміських(внутрішньообласних) маршрутів загального користування у зв’язку із зміною місцезнаходження обласного та районних центрів з урахуванням забезпечення доступу всіх верст населення Луганщини до об'єктів соціального, медичного та культурного призначення з внесенням до неї нових маршрутів, це в Станично-Луганському, Попанянському, Міловському та Новоайдарському районах. Відкрито 6 маршрутів: № 792 «Верхньобогданівка – Щастя – Сєвєродонецьк», № 793 «Райгородка – Сєвєродонецьк», № 794 «Кремінна – Сєвєродонецьк – Новотошківське», № 795 «Мілове – Діброва», № 796 «Колядівка – Старобільськ (ч/з Новоайдар)».
На цей час на Луганщині діє 104 приміських та 58 міжміських автобусних маршрутів.
Сьогодні в області досягнуто майже більш як 80% охоплення сільських населених пунктів, які мають дороги з твердим покриттям, автобусним сполученням
Повністю забезпечено транспортне автомобільне сполучення до КПВВ «Станиця Луганська». Внесено зміни перевізникам у більш як 12 договорів про організацію пасажирських перевезень до 25 маршрутів. На цей час з усіх районів області без пересадки можна потрапити до зазначеного пункту пропуску.
Одним з кроків до стимулювання розвитку пасажирського транспорту області є запровадження конкурсного відбору перевізників при визначенні права обслуговування автобусних маршрутів. 
У липні поточного року проведено конкурс з перевезення пасажирів на приміських та міжміських(внутрішньообласних) маршрутах загального користування. Конкурсним комітетом розглянуто 43 об’єкти на обслуговування 65 маршрутів, з яких на 26 об’єктах визначено  переможців. Під час проведення конкурсу ретельно перевірялась та враховувалася вся інформація, в тому числі документальна.
При визначенні переможця обов'язково враховується технічний стан рухомого складу, наявність виробничої бази або можливість для підтримання належного технічного та санітарного стану рухомого складу, умови зберігання автотранспорту, наявність резерву автобусів, умови для здійснення контролю за станом здоров'я водіїв, досвід роботи претендента з перевезення пасажирів, наявність порушень чинного законодавства у сфері автоперевезень, показники аварійності, рекомендації та оцінки роботи претендента з боку районних державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування, громадськості.
Також одним із важливих чинників визначення переможця є наявність інвестиційних зобов'язань щодо оновлення рухомого складу.
Визначено більш як половини переможців конкурсу в Сватівському, Старобільському та Білокуракинському районах.
На 05.10.2016 оголошено проведення наступного конкурсу до якого увійшло 28 об’єктів з обслуговування 35 маршрутів, який охопить всі маршрути, в тому числі відкриті та термін дії на обслуговування яких закінчується до кінця року.
Проблемою є і високий рівень «тонізації» перевезень з боку нелегальних перевізників, тобто тих, хто працює без отримання ліцензій, проведення конкурсів, сплати податків.
У цьому напрямку завдання обласної влади і Департаменту регіонального розвитку, промисловості, інфраструктури та енергозбереження, зокрема - координація роботи контролюючих органів по забезпеченню якісного та безпечного автотранспортного обслуговування населення області. 
За період з червня по вересень перевізниками області отримано 122 нових ліцензії на пасажирські перевезення, в тому числі 89 на таксі та легковими автомобілями на замовлення, 33 автобусні та вантажні перевезення.