04 жовтня 2016, 08:32

Розширені виробничі збори керівників вугледобувних підприємств

30 вересня на території ПАТ «Лисичанськвугілля» за участі Сергія Шелеста відбулося розширені виробничі збори керівників вугледобувних підприємств, членів виборних профспілкових органів, представників структурних підрозділів облдержадмністрації, за участю народних депутатів України з питання виходу зі складної ситуації, яка склалася на вугільних підприємствах області.
В ході наради обговорювалися питання погашення заборгованості по заробітній платі, поточні проблеми підприємств, пов'язані з відсутністю належної підтримки вугільної галузі з боку держави і наростанням соціальної напруженості серед робітників. Також були обговорені механізми виходу з критичної ситуації і недопущення консервації шахт.
Зокрема обговорювалися перспективи створення малих шахт і збагачувальної фабрики на території підприємства, що дасть можливість суттєво економити кошти і зменшити собівартість продукції
За результатами наради, складено низку протокольних доручень, виконання яких залежить від керівників підприємств.
Була створена робоча група з напрацювання шляхів виходу з ситуації, що склалася, до складу якої входять представники Міністерства, обладміністрації, підприємств, профспілкових організацій, профільних інститутів, представників громадськості. У завдання робочої групи, перш за все, входить розробка плану розвитку вугледобувної галузі, включаючи інвестиційні проекти, а також розподіл функцій між підприємством і територіями щодо утримання об'єктів соціальної сфери які знаходяться на балансі підприємств.
Керівники обладміністрації та структурних підрозділів неодноразово зверталися і продовжують звертатися до вищих органів державної влади з вимогою повернути повноцінну підтримку державним вугільним підприємствам, забезпечити необхідне фінансування.
Забезпечення стабільної роботи вугільної галузі сьогодні є одним із пріоритетних напрямків роботи облдержадміністрації. На жаль, на сьогоднішній день існує багато серйозних, невирішених проблемних питань. Мітингами і акціями протесту ситуацію не виправити, такі необдумані дії лише збільшують напругу серед трудових колективів і заважають конструктивним діям. Це близько 4,5 тисячі працівників, у кожного з яких є сім'ї, тобто від нормальної роботи шахт залежить благополуччя і впевненість у завтрашньому дні жителів Лисичанська. Необхідно разом, об'єднавшись шукати шляхи виходу з сьогоднішньої ситуації. Вугледобувні підприємства - це основне джерело наповнення місцевих бюджетів. Завдання керівників підприємств шукати можливості зниження собівартості продукції - тим самим збільшуючи його конкурентоспроможність на ринку, а також виходу підприємств на самоокупність.
На сьогоднішній день, завдяки особистому втручанню губернатора області Юрія Гарбуза, співробітники підприємства вже отримали реальні гроші. Питання забезпечення стабільної роботи шахт і вуглевидобувної галузі в регіоні і надалі залишатиметься одним із пріоритетів роботи обласної влади, оскільки від постійної роботи галузі залежить енергетична безпека, як нашої області, так і держави в цілому
Необхідно відзначити, що облдержадміністрація поділяє позицію трудових колективів і відстоює інтереси вугледобувних підприємств, а також продовжує роботу щодо вирішення соціальної напруженості, погашення заборгованості по заробітній платі, створення збагачувальної фабрики і малих шахт для збереження і збільшення кількості робочих місць.