11 квітня 2016, 14:55

Захист прав дітей – пріоритет держави

7-8 квітня 2016 року в м. Сєвєродонецьк за підтримки Данської Ради з питань біженців відбувся  обласний семінар-тренінг для фахівців служб у справах дітей міськвиконкомів та райдержадміністрацій на тему «Діти – жертви конфлікту на Сході України: ризики та вразливість дітей, які є внутрішньо переміщеними особами».  У заході взяли участь керівник секретаріату міжфракційного депутатського об’єднання «Захист прав дітей – пріоритет держави» Верховної ради України Л.С.Волинець,  заступник голови Луганської обласної державної адміністрації Лішик О.П. та начальник служби у справах дітей облдержадміністрації Р.В.Родіна.

В рамках обговорення нагальних проблем захисту дітей у сучасній ситуації конфлікту були розглянуті наступні питання:

- особливості роботи з дітьми, переміщеними з зони АТО або тимчасово окупованих територій, в тому числі без законного представника;

-  порядок надання дозволу на вчинення правочинів щодо нерухомого майна, право власності на яке або право користування яким має дитина, розташованого на території, де органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження.

-  соціальний захист дітей в світлі Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми».

Особливу увагу учасники семінару приділили розгляду механізму повернення дітей, які залишились без батьківського піклування, на території Російської Федерації, які мають місце походження на території України де органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження.