29 листопада 2013, 14:33

Питання активізації процесу створення і функціонування об’єднань співвласників багатоквартирних будинків розглянуто на колегії Мінрегіону

Як повідомляє прес-служба Мінрегіону України, Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Темник на засіданні колегії Мінрегіону, яке відбулось в Рівному наголосив: «Регіонам необхідно вжити заходів щодо забезпечення системної роботи з вирішення проблемних питань створення нових та функціонування існуючих об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Зокрема, треба щорічно передбачати в місцевому бюджеті кошти на проведення капітальних ремонтів будинків, де створено ОСББ, та приймати програми фінансової підтримки діяльності таких об’єднань».

В ході засідання відзначено, що протягом 2013 року найбільше ОСББ створено в Донецькій (111), Миколаївській (77), Харківській (72) та Луганській (64) областях.

Питання активізації процесу створення і функціонування об’єднань співвласників багатоквартирних будинків перебуває на постійному контролі облдержадміністрації, Департаменту житлово-комунального господарства та будівництва облдержадміністрації.

У поточному році прийнято Дорожню карту, якою визначено напрямки роботи Регіональної ради та органів влади на період 2013-2014 років по активізації процесів створення і сприяння діяльності ОСББ. З моменту прийняття цього документу Департамент здійснює моніторинг його виконання. Органам місцевого самоврядування рекомендовано конкретизувати й активізувати роботу відповідальних фахівців із забезпеченням кінцевого результату – реєстрації ОСББ. Також залучати до цього процесу громадськість та засоби масової інформації.

Проте навіть найвищі показники створення ОСББ у зазначених областях не відповідають запланованому рівню виконання регіональних програм реформування і розвитку житлово-комунального господарства.

Слід зазначити,  що із 15426 багатоповерхових будинків, які знаходяться в Луганській області, всього системою об’єднань охоплено лише 975 будинків або 6,3%.

Директор Департаменту житлово-комунального господарства та будівництва облдержадміністрації Олександр Голуб у своїх виступах неодноразово наголошує: «Держава дала альтернативу для вирішення проблеми утримання житлового фонду, але ми нею не користуємося. Наше завдання полягає в створенні системи організації та функціонування ОСББ, як основної форми самоорганізації населення в житловому секторі економіки. Люди повинні самостійно ухвалювати рішення де і в яких умовах їм жити, а органи місцевого самоврядування повинні надавати всіляку підтримку в створенні та функціонуванні ОСББ».