04 лютого 2014, 14:13

Створення ефективного власника житла – одне із ключових завдань реформування галузі

Одним із ключових завдань за напрямом «Реформа житлово-комунального господарства» у 2014 році визначено запровадження ринкових механізмів у сфері житлово-комунального господарства, а саме створення конкурентного середовища на ринку послуг.

У житловому господарстві – це створення ефективного власника житла. В цій підгалузі накопичилося найбільше організаційних, управлінських і технічних проблем. Муніципалітети не можуть самостійно вирішити проблему. Фінансових ресурсів на капітальний ремонт житла хронічно не вистачає. Це призводить до передчасного його фізичного зносу.

Тому в області проводяться заходи щодо впровадження нових форм управління житлом для залучення коштів населення.

Так у містах Луганську, Первомайську житло передано у відання керуючої компанії. Розроблено механізм залучення коштів населення на ремонт будинків. Зараз ця схема відпрацьовується і вдосконалюється.

У м. Ровеньках на конкурсній основі залучено до управління житлом недержавні підприємства.

Однак пріоритетом залишається створення ОСББ.

Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, як показала практика, найефективніше справляється з вирішенням проблем, з якими стикаються мешканці багатоповерхівок.

Тенденція до збільшення кількості ОСББ протягом 2013 року спостерігалася в усіх регіонах  України.

За цим показником у 2013 році Луганська область перемістилася з останнього місця в першу п’ятірку серед областей України, адже питання активізації процесу створення і функціонування об’єднань співвласників багатоквартирних будинків перебуває на постійному контролі керівництва облдержадміністрації та Департаменту житлово-комунального господарства та будівництва облдержадміністрації.

Так у 2013 році було прийнято Дорожню карту, якою визначено напрямки роботи Регіональної ради та органів влади на період 2013-2014 років по активізації процесів створення і сприяння діяльності ОСББ. З моменту прийняття цього документу Департамент здійснює моніторинг його виконання. Органам місцевого самоврядування рекомендовано конкретизувати й активізувати роботу відповідальних фахівців із забезпеченням кінцевого результату – реєстрації ОСББ. Також залучати до цього процесу громадськість та засоби масової інформації.

Директор Департаменту житлово-комунального господарства та будівництва облдержадміністрації Олександр Голуб у своїх виступах неодноразово наголошує: «Держава дала альтернативу для вирішення проблеми утримання житлового фонду, але ми нею не користуємося. Наше завдання полягає в створенні системи організації та функціонування ОСББ, як основної форми самоорганізації населення в житловому секторі економіки. Люди повинні самостійно ухвалювати рішення де і в яких умовах їм жити, а органи місцевого самоврядування повинні надавати всіляку підтримку в створенні та функціонуванні ОСББ».