06 лютого 2014, 14:07

5 консорціумів українських міст, серед яких і міста Луганської області, отримають від Німецького бюро міжнародного співробітництва (GIZ) технічну допомогу в сумі 4 млн євро

Одним зі стратегічних завдань Уряду є використання кращого світового досвіду управління регіонами та впровадження енергозберігаючих технологій. Сьогодні за підтримки Уряду 5 консорціумів українських міст підписали меморандум з Німецьким бюро міжнародного співробітництва (GIZ) для впровадження проекту «Енергоефективність у громадах». В рамках цього проекту GIZ надасть українським містам технічну допомогу на суму 4 млн євро», - сказав в.о. Віце-прем’єра Олександр Вілкул на урочистому підписанні меморандуму, про це повідомляє його прес-служба.

Він зазначив, що за минулий рік завдяки, в тому числі, впровадженню енергозберігаючих технологій, споживання газу на виробництво теплової енергії українськими підприємствами теплокомуненерго зменшено на понад 6%. В регіонах було реалізовано десятки проектів, направлених на енергозбереження. Наразі з міжнародними фінансовими організаціями (МФО) в Україні вже реалізується 4 великих проекти загальною вартістю понад 3 млрд грн.

Урядом ведеться робота щодо підготовки до реалізації ще 5 спільних з МФО проектів з модернізації галузі ЖКГ на суму майже 10 млрд грн. Проекти направлені на впровадження енергозберігаючих технологій, підвищення якості муніципальної інфраструктури в містах України, а саме – систем водопостачання та водовідведення, теплопостачання, енергоефективності житлових будинків.

«Нашими стратегічними партнерами в процесі впровадження енергоефективних технологій та модернізації ЖКГ є Федеральне міністерство Німеччини з економічного співробітництва та Німецьке бюро міжнародного співробітництва (GIZ), з якими ми співпрацюємо в рамках міжнародної технічної допомоги. Я особисто дякую Послу ФРН в Україні Крістофу Вайлю за конструктивний діалог та підтримку наших ініціатив», - сказав Олександр Вілкул.

У своєму виступі Олександр Вілкул зазначив, що спільно з GIZ вже реалізовано ряд проектів, робота над іншими триває.

Так у 8 містах Луганській області це проекти «Підвищення якості муніципальних послуг», які направлені на розвиток енергоефективних та ресурсозберігаючих технологій, підвищення якості адміністративних послуг, вдосконалення нормативно-правової бази, підвищення кваліфікації працівників житлово-комунального господарства.

Подальшим продовженням української співпраці з GIZ є проект «Енергоефективність у громадах», меморандум про впровадження якого підписаний містами-учасниками 6 лютого 2014 року. У рамках проекту в результаті двоетапної конкурсної процедури, яка тривала з жовтня минулого року, GIZ та Мінрегіоном для участі було відібрано 5 консорціумів українських міст у такому складі:

місто Чернівці спільно з містами Кам’янець-Подільський та Коломия;

Полтавська обласна державна адміністрація та міста Комсомольськ, Лубни, Миргород, Полтава;

Дніпропетровська обласна рада та міста Дніпродзержинськ, Дніпропетровськ, Кривий Ріг, Павлоград;

місто Житомир спільно з містами Бердичів, Коростень, Новоград-Волинський;

місто Луганськ спільно з містами Краснодон, Ровеньки, Свердловськ, Сєвєродонецьк.

Головним завданням проекту «Енергоефективність у громадах» є посилення ролі місцевого самоврядування у підвищенні енергоефективності в Україні, в тому числі впровадження енергозберігаючих технологій у ЖКГ. Проект планується реалізувати до кінця 2016 року.

«В рамках модернізації галузі ЖКГ подальша співпраця з GIZ має бути спрямована на розробку та впровадження системи ефективного енергетичного розвитку міст та залучення іноземних, в тому числі німецьких компаній в житлово-комунальну сферу. У тому числі стратегічним напрямком є залучення інвесторів на основі державно-приватного партнерства», - сказав Олександр Вілкул.