07 грудня 2015, 17:04

Про призначення субсидій та державних соціальних допомог в умовах перейменувань вулиць

Відповідно до Закону України від 09.04.2015 №317 «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» сьогодні відбувається перейменування вулиць, провулків, проспектів, що викликає багато запитань з боку громадян, які користуються житловими субсидіями та державними соціальними допомогами, проце інформує Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації.

Законодавством не передбачено внесення змін до правовстановлюючих документів (свідоцтва про право власності, свідоцтва про право на спадщину, договору купівлі-продажу, договору міни, договору дарування, тощо) у зв’язку з перейменуванням вулиць, на яких знаходиться об’єкт нерухомого майна, а тому вони є чинними та не потребують заміни чи отримання нового правовстановлюючого документа.

У той же час, із власної ініціативи або у разі необхідності (продаж, дарування, тощо) власник майна (у тому числі, земельної ділянки), відносно якого відбулись зміни у назві вулиці (проспекту, провулку тощо), відповідно до законодавства має право самостійно (або уповноважити на це іншу особу за довіреністю) звернутись до органу державної реєстрації прав на нерухоме майно із заявою про внесення змін до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно у зв'язку зі зміною назви чи перейменування вулиці або провулку відповідно до рішення місцевої ради.

У разі необхідності здійснення нотаріальних дій з нерухомістю (продаж, успадкування, дарування тощо) у місцевій раді  можна отримати рішення  про перейменування вулиці. На підставі правовстановлюючих документів зі старою назвою вулиці і рішення місцевої ради нотаріус видає новий правовстановлюючий документ з новою назвою вулиці.

Виходячи з цього, управління соціального захисту мають користуватися рішенням місцевої ради про перейменування вулиць, де будуть зазначені нові назви вулиць. І саме на підставі цього рішення, не вимагаючи внесення змін у паспорт чи інші документи, призначати субсидії та державні соціальні допомоги.