Текст документа:

Про внесення змін до Положення про обласну координаційну раду з питань протидії туберкульозу та ВІЛ- інфекції/СНІДу


ЛУГАНСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
ЛУГАНСЬКА ОБЛАСНА ВІЙСЬКОВО-ЦИВІЛЬНА АДМІНІСТРАЦІЯ
РОЗПОРЯДЖЕННЯ

від 14 серпня 2012 року № 1088

(Документ втратив чинність)


Про внесення змін до Положення про обласну координаційну раду з питань протидії туберкульозу та ВІЛ- інфекції/СНІДу


 

Керуючись постановою Кабінету Міністрів України від 11.07.2007 № 926 "Деякі питання протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу", враховуючи лист Державної служби України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних хвороб від 31.05.2012 № 22/1670/Ал:

внести зміни до Положення про обласну координаційну раду з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу, затвердженого розпорядженням голови облдержадміністрації від 04.11.2008 № 1503, затвердивши його в новій редакції, що додається.







Голова                                                                             В.М.ПРИСТЮК








ЗАТВЕРДЖЕНО
Розпорядження голови
облдержадміністрації
" 14 " серпня 2012 р. № 1088


ПОЛОЖЕННЯ
про обласну координаційну раду
з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу

1. Загальні положення
1.1. Обласна координаційна рада з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу (далі - рада) є консультативно-дорадчим органом, що здійснює координацію діяльності місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, міжнародних та громадських організацій, у тому числі тих, що об'єднують людей, які живуть з ВІЛ-інфекцією, та людей, яких торкнувся туберкульоз; підприємств, установ, представників бізнесових кіл, об'єднань профспілок, роботодавців та релігійних організацій (далі - зацікавлені сторони), що діють на території області, з метою формування та ефективної реалізації державної політики, консолідованого використання коштів та удосконалення системи моніторингу та оцінки у сфері протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу.
1.2. Рада утворюється розпорядженням голови обласної державної адміністрації.
1.3. У своїй діяльності рада керується Конституцією та законами України, актами Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України, рішеннями Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу (далі - Національна рада), розпорядженнями голови обласної державної адміністрації, а також цим Положенням.

2. Основними завданнями ради є:
2.1. Координація діяльності та сприяння співробітництву зацікавлених сторін щодо протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу.
2.2. Розроблення та внесення на розгляд Національної ради та голови обласної державної адміністрації пропозицій стосовно визначення пріоритетів та забезпечення реалізації державної політики, програм та заходів щодо профілактики туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу, лікування, догляду та підтримки хворих на туберкульоз, ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД людей на засадах дотримання прав людини та гендерної рівності.
2.3. Сприяння раціональному та ефективному використанню коштів бюджетів різних рівнів та зацікавлених сторін, що призначені для фінансування програм з профілактики туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу, лікування, догляду та підтримки хворих на туберкульоз, ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД людей.
2.4. Аналіз даних епідемічного нагляду захворюваності на туберкульоз та ВІЛ-інфекцію/СНІД та інших досліджень з метою оперативного реагування на зміну епідемічної ситуації.
2.5. Інформування Національної ради, обласної державної адміністрації та громадськості про стан реалізації заходів з протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу.
2.6. Розроблення та внесення на розгляд голови обласної державної адміністрації проектів регіональних програм і заходів щодо протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу, пропозицій стосовно їх фінансування з метою подальшого внесення в установленому порядку на розгляд сесії обласної ради, а також проектів нормативно-правових актів з питань забезпечення виконання цих програм.
2.7. Забезпечення використання даних моніторингу та оцінки для прийняття рішень та подальшого планування програм і заходів щодо протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу.

3. Рада має право:
3.1. Одержувати в установленому законодавством порядку інформацію від зацікавлених сторін, необхідну для виконання покладених на неї завдань.
3.2. Заслуховувати звіти зацікавлених сторін стосовно реалізації ними програм та заходів щодо протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу, які фінансуються за державні кошти та/або з будь-яких інших джерел, не заборонених законодавством, зокрема, Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.
3.3. Утворювати в разі потреби консультаційні, експертні та робочі групи для виконання конкретних завдань.
3.4. Скликати наради, конференції, семінари за участю зацікавлених сторін.
3.5. Запрошувати в разі потреби для участі в засіданні ради інших осіб, які не є її членами.
3.6. Звертатися до Національної ради для отримання інформації, роз'яснень, консультацій і прийняття рішень.
3.7. Сприяти залученню вітчизняних та іноземних інвестицій, коштів міжнародних організацій, благодійних фондів тощо для реалізації програм і заходів щодо протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу.

4. Рада зобов'язана:
4.1. Забезпечувати проведення регулярного комплексного аналізу причин поширення епідемій туберкульозу і ВІЛ-інфекції/СНІДу та ефективності впровадження заходів з протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу. В межах своєї компетенції проводити аналіз дотримання місцевими органами виконавчої влади, підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності вимог нормативно-правових актів з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу.
4.2. Інформувати Національну раду про свою діяльність шляхом подання річного звіту та плану роботи на наступний рік. Звіт і план роботи затверджуються на останньому засіданні ради в поточному році, підписуються головою та секретарем і подаються Національній раді до 31 січня.
4.3. Взаємодіяти з Комітетом з регіональної політики та Комітетом з програмних питань Національної ради і брати участь в їх засіданнях.
4.4. Сприяти діяльності районних та міських рад шляхом надання їм методичної допомоги, участі членів ради в їх засіданнях, запрошення голів цих рад на засідання ради для звітування; інформувати на регулярній основі районні та міські ради про свою діяльність, прийняті рішення і стан їх виконання.
4.5. Забезпечувати навчання секретарів та членів районних і міських рад з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу.
4.6. Широко інформувати громадськість про свою діяльність, прийняті рішення та стан їх виконання шляхом оприлюднення інформації на офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації, цільової розсилки та в засобах масової інформації.
4.7. Висвітлювати в засобах масової інформації стан і результати реалізації програм і заходів щодо протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу.

5. Організація роботи ради
5.1. Раду очолює начальник Головного управління охорони здоров'я обласної державної адміністрації.
5.2. До складу ради входять представники зацікавлених сторін. Кількість членів ради з числа неурядових організацій має становити не менше ніж 40 % від загальної кількості членів ради.
5.3. Персональний склад ради затверджується головою обласної державної адміністрації за поданням Головного управління охорони здоров'я обласної державної адміністрації.
5.4. Голова ради має двох заступників, один з яких є представником місцевих органів виконавчої влади, а інший - представником громадських організацій, у тому числі тих, що об'єднують людей, які живуть з ВІЛ-інфекцією, та таких, що об'єднують людей, яких торкнувся туберкульоз.
5.5. Організаційною формою роботи ради є засідання.
5.6. Засідання проводяться відповідно до плану роботи, який затверджує голова ради, але не рідше ніж один раз на квартал. Позачергові засідання проводяться в разі потреби. Ініціювати позачергові засідання може член ради шляхом відповідного звернення з обґрунтуванням до голови ради.
5.7. Рада провадить свою діяльність відповідно до регламенту. Регламент роботи ради затверджується на її засіданні.
5.8. Засідання ради є правоможним, якщо на ньому присутні не менш як дві третини її членів.
5.9. Члени ради зобов'язані особисто брати участь у її засіданнях. Члени ради, які у виняткових випадках не можуть особисто взяти участь у засіданні, повинні завчасно письмово повідомити голову або секретаря ради про делегування свого голосу уповноваженій особі та забезпечити її участь у відповідному засіданні ради.
5.10. Засідання ради проводить її голова. У разі відсутності голови ради виконання його повноважень покладається на заступника голови ради - посадову особу Головного управління охорони здоров'я облдержадміністрації.
5.11. За дорученням голови ради підготовку засідань здійснюють заступники голови, секретар та робочі групи ради.
5.12. Рішення ради приймається двома третинами голосів її членів, присутніх на засіданні.
5.13. Рішення ради оформлюється протоколом, який підписують голова ради та її секретар. Рішення ради мають рекомендаційний характер і можуть бути реалізовані шляхом прийняття відповідних актів обласної державної адміністрації.
5.14. Зміни до переліку питань, попередньо визначених порядком денним засідання, вносяться за пропозицією будь-якого члена ради і ухвалюються шляхом відкритого голосування на початку засідання.
5.15. Рада здійснює контроль за виконанням своїх рішень та розглядає на кожному засіданні стан їх виконання.
5.16. Відповідальність за роботу ради несе її голова.

6. Рекомендований посадовий склад ради:
- начальник Головного управління охорони здоров'я обласної державної адміністрації - голова ради;
- заступник начальника Головного управління охорони здоров'я обласної державної адміністрації - заступник голови ради;
- начальник управління освіти і науки обласної державної адміністрації;
- заступник начальника управління у справах сім'ї, молоді та спорту обласної державної адміністрації;
- начальник Головного управління Міністерства внутрішніх справ України у Луганській області (за згодою);
- представник Управління Державної пенітенціарної служби України в Луганській області (за згодою);
- начальник Головного управління праці та соціального захисту населення обласної державної адміністрації;
- начальник Головного фінансового управління обласної державної адміністрації;
- начальник управління у справах преси та інформації обласної державної адміністрації;
- начальник відділу у справах національностей та релігій обласної державної адміністрації;
- головний лікар Луганського обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом області (за згодою);
- головний лікар Луганського обласного протитуберкульозного диспансеру області (за згодою);
- головний лікар Луганського обласного шкірно-венерологічного диспансеру області (за згодою);
- завідуючий відділом з охорони праці, здоров'я та соціальних питань Федерації профспілок Луганської області (за згодою);
- перший заступник генерального директора Державної організації Луганська обласна державна телерадіокомпанія (за згодою);
- заступник начальника відділу внутрішнього контролю Комунального підприємства "Луганська обласна "Фармація" (за згодою);
- головний державний санітарний лікар Луганської області (за згодою);
- шість представників громадських організацій (за згодою), в тому числі:
- представник громадської організації, що об'єднують людей, які живуть з ВІЛ-інфекцією;
- чотири представники інших громадських організацій, які працюють у напрямах протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу;
- представник Луганської обласної організації Товариства Червоного Хреста України.




Заступник голови - керівник апарату                                О.С.ОСТАПЕНКО