Текст документа: Про підсумки реалізації в області державної політики зайнятості населення та створення нових робочих місць і завдання щодо удосконалення цієї роботи


ЛУГАНСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
ЛУГАНСЬКА ОБЛАСНА ВІЙСЬКОВО-ЦИВІЛЬНА АДМІНІСТРАЦІЯ
РОЗПОРЯДЖЕННЯ

від 02 серпня 2005 року № 563


Про підсумки реалізації в області державної політики зайнятості населення та створення нових робочих місць і завдання щодо удосконалення цієї роботи

З метою реалізації в Луганській області державної політики зайнятості населення рішенням вісімнадцятої сесії Луганської обласної ради від 13.01.2005 N 18/30 затверджена та реалізується Програма зайнятості населення Луганської області на 2005 рік.

Основні показники Програми зайнятості за перше півріччя 2005 року виконані.

Проектом Державної програми зайнятості населення на 2005 рік, ухваленої Кабінетом Міністрів України 22 червня 2005 року, передбачено створення у 2005 році в Луганській області 35,0 тис. нових робочих місць.

За перше півріччя обсяги створення нових робочих місць в усіх сферах економічної діяльності по Луганській області склали 17,6 тис., у тому числі в галузях економіки - 2,3 тис., інших сферах економічної діяльності - 15,3 тис. Рівень виконання планового показника щодо створення нових робочих місць на 2005 рік склав 50,4 відс.

Протягом першого півріччя 2005 року на обліку в службі зайнятості Луганської області перебувало 75,7 тис. незайнятих громадян, що становило 64,1 відс. від передбачуваного обсягу на 2005 рік.

За сприяння служби зайнятості у першому півріччі 2005 року працевлаштовано 22,3 тис. незайнятих громадян, зареєстрованих у центрах зайнятості області. Виконання прогнозного показника на 2005 рік склало 53,0 відс.

Шляхом надання роботодавцям дотацій працевлаштовано 0,7 тис. безробітних, що склало 44 відс. від прогнозного показника. Робота проводилася у межах фінансування з Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Професійне навчання, перенавчання та підвищення кваліфікації проходили 5,2 тис. безробітних, у громадських роботах брали участь 13,9 тис. безробітних.

Передбачені прогнозом на 2005 рік показники з профнавчання виконані на 59,9 відс., громадських робіт - на 57,8 відс.

За станом на 27 липня 2005 року на підприємствах, в установах та організаціях області налічується 12619 працюючих інвалідів проти 10508 осіб, які працювали на відповідну дату 2004 року. Зростання цього показника склало 20 відс.

Із загальної кількості підприємств області 2188 виконали вимоги ст. 19 Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" щодо працевлаштування інвалідів, і в порівнянні з минулим роком цей показник збільшився на 13,4 відс.

У першому півріччі 2005 року понад 80 підприємств сплатили штрафні санкції за нестворення робочих місць для працевлаштування інвалідів. Значно зменшилася кількість підприємств, які не сплачують штрафні санкції за недотримання чотирьохвідсоткового нормативу для працевлаштування інвалідів. Таких підприємств 356. За станом на 27 липня 2005 року до Держбюджету України від підприємств області надійшло штрафних санкцій на суму 4,2 млн. грн.

На виконання Програми створення нових робочих місць для працівників вугільної промисловості, які вивільняються у зв'язку із закриттям шахт, на 2004 рік, затвердженої розпорядженням голови облдержадміністрації від 15.06.2004 N 392 (у редакції згідно з розпорядженням голови облдержадміністрації від 27.08.2004 N 622), за рахунок коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття перераховано підприємствам 38115,3 тис. грн. для створення 822 робочих місць. Фактично створено 638.

На ЗАТ "ТЕНЕКО" (м. Свердловськ), ТОВ "Дон-Україна" (м. Красний Луч) та ТОВ "Інтермет" (м. Стаханов) реалізація робочих проектів триває, у третьому кварталі 2005 року планується створити 182 нових робочих місця.

З метою виконання Програми зайнятості населення Луганської області на 2005 рік та Указу Президента України від 11.07.2005 N 1073/2005 "Про вдосконалення державного регулювання у сфері зайнятості населення та ринку праці в Україні":

1. Головним управлінням: економіки, праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, Луганському обласному центру зайнятості розробити пропозиції щодо внесення змін до Програми зайнятості населення Луганської області на 2005 рік, передбачивши створення додатково 7,4 тис. нових робочих місць.

2. Визнати незадовільною роботу ДК "Луганськлегінвест" щодо створення нових робочих місць для працевлаштування шахтарів, які вивільняються у зв'язку із закриттям шахт.

3. Районним держадміністраціям, виконкомам міських рад міст обласного значення:

3.1. Проаналізувати хід виконання прогнозних показників щодо створення нових робочих місць, передбачених міськими та районними програмами зайнятості на 2005 рік.

3.2. Розробити пропозиції щодо внесення змін до міських та районних програм зайнятості на 2005 рік, передбачивши збільшення створення нових робочих місць, насамперед у сферах високотехнологічного виробництва, послуг та туризму, індивідуальної підприємницької діяльності, сільському господарстві.

3.3. Забезпечити дійовий контроль за станом створення нових робочих місць, працевлаштування на них незайнятого населення.

4. Головному управлінню праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, обласному відділенню Фонду соціального захисту інвалідів разом з органами місцевого самоврядування, райдержадміністраціями, громадськими організаціями інвалідів, роботодавцями вжити заходів, спрямованих на збільшення серед працюючих осіб з обмеженими фізичними можливостями, у тому числі шляхом створення нових робочих місць за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів.

5. Головному управлінню праці та соціального захисту населення облдержадміністрації разом з Контрольно-ревізійним управлінням в Луганській області проаналізувати ефективність використання коштів на громадські роботи Луганським обласним центром зайнятості за 2004 - 2005 роки.

6. Представництву Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва в Луганській області, обласному відділенню Фонду соціального захисту інвалідів разом з органами місцевого самоврядування, райдержадміністраціями, громадськими організаціями інвалідів організувати консультування та навчання підприємницькій діяльності осіб з обмеженими фізичними можливостями, розвитку їх сімейного бізнесу.

7. Головним управлінням: економіки, праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, Луганському обласному центру зайнятості за участю об'єднань роботодавців та професійних спілок визначити конкретні напрями підвищення якості наявних робочих місць з метою створення гідних умов праці та забезпечення зростання зайнятості населення.

8. Управлінню у справах преси та інформації облдержадміністрації забезпечити висвітлення в засобах масової інформації ходу виконання програми створення нових робочих місць.

9. Головному управлінню освіти та науки облдержадміністрації, керівникам навчальних закладів здійснити організаційні та підготовчі заходи щодо надання першого робочого місця молоді, яка отримала вищу або професійно-технічну освіту, згідно з положеннями Закону України "Про забезпечення молоді, яка отримала вищу або професійно-технічну освіту, робочим місцем з наданням дотації роботодавцю".

10. Головним управлінням: статистики в Луганській області, сільського господарства та продовольства, праці та соціального захисту населення облдержадміністрації проаналізувати причини безробіття членів домогосподарств та вжити конкретних заходів щодо сприяння їх зайнятості.

11. Звернутися до Кабінету Міністрів України про прискорення затвердження Порядку спрямування коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття на здешевлення кредитів для створення нових робочих місць.

12. Контроль за виконанням цього розпорядження покласти на заступників голови обласної державної адміністрації Гузара З. Т. та Рисухіна В. В.

 

Заступник голови,
виконуючий обов'язки голови облдержадміністрації 

 
 
З. Т. Гузар