Текст документа: Про підсумки виконання Програми економічного і соціального розвитку Луганської області за I півріччя 2005 року та завдання щодо виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України "Назустріч людям"


ЛУГАНСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
ЛУГАНСЬКА ОБЛАСНА ВІЙСЬКОВО-ЦИВІЛЬНА АДМІНІСТРАЦІЯ
РОЗПОРЯДЖЕННЯ

від 18 серпня 2005 року № 627


Про підсумки виконання Програми економічного і соціального розвитку Луганської області за I півріччя 2005 року та завдання щодо виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України "Назустріч людям"

За I півріччя 2005 року приріст обсягів промислового виробництва в порівнянні з відповідним періодом минулого року склав 4,5 відс. В обробній промисловості минулорічні обсяги за цей же період перевищено на 5,6 відс., із виробництва та розподілення електроенергії - на 11,8 відс. На підприємствах добувної промисловості відбувся спад обсягів виробництва продукції на 3,9 відс.

Обсяг виробництва продукції сільського господарства збільшився на 1,5 відс., у тому числі у рослинництві - на 28,1 відс., тваринництві - на 1,2 відс.

Введено в дію 107,2 тис. кв. м житла, що відповідає рівню минулого року за цей же період та складає 38,1 відс. річної програми. Введено в експлуатацію 211,9 км газопроводів, газифіковано 6775 будинків та квартир.

Підприємствами, що працювали за контрактами будівельного підряду, виконано робіт на суму 295,8 млн. грн., що в порівнянні з I півріччям минулого року менше на 6,2 відс.

Пасажироперевезення усіма видами транспорту в порівнянні з аналогічним періодом 2004 року збільшилися на 14,8 відс., вантажні - навпаки скоротилися на 9,9 відс.

Досягнуто приріст обсягів у роздрібній торгівлі на 13,0 відс.

Оборот зовнішньої торгівлі товарами за 5 місяців поточного року склав 1402,3 млн. дол. США і збільшився в порівнянні з відповідним періодом минулого року на 65,4 відс., у т. ч. експорту - на 15,5 відс., імпорту - у 4,2 раза.

Актуальним залишається питання залучення інвестиційного капіталу в економіку області.

За I півріччя 2005 року обсяг інвестицій в основний капітал склав 1559,6 млн. грн., що на 29,3 відс. більше, ніж за I півріччя 2004 року.

Обсяг прямих іноземних інвестицій за I півріччя 2005 року склав 34,3 млн. дол. США і зріс на 86,4 відс.

Індекс споживчих цін (індекс інфляції) на споживчому ринку області за I півріччя 2005 року склав 107,0 відс. Ціни на продовольчі товари зросли на 7,8 відс., непродовольчі - на 1,5 відс., послуги - на 8,0 відс.

Середньомісячна заробітна плата в розрахунку на одного працівника області у I півріччі поточного року становила 729,3 грн, що на 33,4 відс. більше, ніж рік тому. Загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати по підприємствах (установах, організаціях) області за станом на 01.07.2005 склала 138,9 млн. грн. і збільшилася порівняно з початком року на 21,5 відс.

За станом на 01.07.2005 рівень зареєстрованого безробіття становив 2,3 відс. населення працездатного віку, що на 0,4 відсоткових пункта менше, ніж рік тому. Рівень працевлаштування зріс на 2,8 відс.

Фінансовий результат суб'єктів господарювання від звичайної діяльності до оподаткування (крім сільськогосподарських, малих підприємств та установ, що утримуються за рахунок бюджету) за січень - травень 2005 року становив 512,3 млн. грн. прибутку, що у порівнянні з відповідним періодом минулого року в 11,5 раза більше.

За станом на 01.07.2005 дебіторська і кредиторська заборгованість суб'єктів господарювання (без малих підприємств та бюджетних установ) становили відповідно 10367,6 та 17033,5 млн. грн. і зменшилися у порівнянні з відповідним періодом минулого року на 5,2 і 2,2 відс.

За I півріччя 2005 року збільшилися платежі до зведеного бюджету України на 38,4 відс., державного бюджету - на 45,3 відс., місцевих бюджетів - на 26,2 відс.

За станом на 01.07.2005 податковий борг платників податків (з урахуванням підприємств-банкрутів) складає 1561 млн. грн., у т. ч. 1422,2 млн. грн. - до держбюджету і зріс з початку року на 45,7 млн. грн.

Заборгованість суб'єктів господарювання перед Пенсійним фондом України за станом на 01.07.2005 дорівнює 203,6 млн. грн. і збільшилась у червні поточного року на 2,8 млн. грн. З початку року недоїмка по збору, пені, штрафних санкціях зросла на 21,6 млн. грн., або 11,9 відс.

Враховуючи показники аналізу розвитку області та з метою виконання Програми економічного і соціального розвитку Луганської області на 2005 рік, а також Програми діяльності Кабінету Міністрів України "Назустріч людям":

1. Схвалити звіт про виконання Програми економічного і соціального розвитку Луганської області за I півріччя 2005 року (додається) та внести на розгляд чергової сесії Луганської обласної ради питання "Про підсумки виконання Програми економічного і соціального розвитку Луганської області за I півріччя 2005 року та завдання щодо її реалізації до кінця року".

2. Доручити заступнику голови обласної державної адміністрації Рисухіну В. В. виступити на черговій сесії Луганської обласної ради із звітом "Про підсумки виконання Програми економічного і соціального розвитку Луганської області за I півріччя 2005 року та завдання з її реалізації".

3. Затвердити План організаційних заходів Луганської облдержадміністрації щодо виконання у 2005 році Програми діяльності Кабінету Міністрів України "Назустріч людям" (додається).

4. Першому заступнику голови обласної держадміністрації Гузару З. Т., заступникам голови облдержадміністрації Рисухіну В. В., Путінцеву А. В., заступнику голови - керівнику апарату облдержадміністрації Зюзю А. Ю., керівникам структурних підрозділів облдержадміністрації, головам райдержадміністрацій, рекомендувати міським головам (міст обласного значення) спрямувати основні зусилля на забезпечення розв'язання актуальних проблем області та відповідних адміністративно-територіальних одиниць, їх сталий соціально-економічний розвиток, виконання відповідних програм, підвищення рівня життя людей.

5. Керівникам структурних підрозділів обласної держадміністрації, головам райдержадміністрацій та міським головам (міст обласного значення) звернути увагу на недостатню роботу щодо забезпечення сталого економічного і соціального розвитку області, підвищення ефективності роботи підприємств, недопущення необґрунтованого зростання цін на продовольчі товари та товари першої необхідності, дебіторської і кредиторської заборгованості, заборгованості із заробітної плати, податкових платежів до місцевих бюджетів і соціальних фондів.

Ретельно проаналізувати результати роботи за напрямками діяльності, встановити причини відставання, передбачивши комплекс заходів щодо забезпечення економічної активності та залучення додаткових важелів для недопущення зниження темпів економічного зростання основних секторів економіки, виконання усіх показників Програми економічного і соціального розвитку Луганської області на 2005 рік у II півріччі поточного року.

6. Головним управлінням: економіки (Зінченко А. М.), промислової політики (Смірнов М. М.), сільського господарства і продовольства (Махортов Ю. А.), управлінням: стратегічного розвитку області (Бегічева І. В.), будівництва (Мухін М. В.) облдержадміністрації спільно з райдержадміністраціями та виконавчими органами міських рад міст обласного значення розробити заходи щодо залучення інвестицій для модернізації технологічної бази підприємств та розвитку інфраструктури, збільшення частки інноваційної продукції у провідних секторах економіки та підвищення продуктивності праці темпами вищими за темпи зростання заробітної плати.

7. Управлінню житлово-комунального господарства облдержадміністрації разом з виконавчими органами міськрад міст обласного значення проаналізувати хід підготовки об'єктів житлово-комунального господарства до роботи в осінньо-зимовий період 2005 - 2006 років, вжити своєчасних заходів щодо завершення цієї роботи до 15 жовтня поточного року.

8. Головному управлінню праці і соціального захисту населення облдержадміністрації (Білоус В. М.) до 15 вересня провести суцільну перевірку ходу виконання Програми зайнятості населення Луганської області на 2005 рік та надати пропозиції щодо вирішення проблемних питань з її реалізації.

9. Рекомендувати Луганському обласному відділу з питань банкрутства Міністерства економіки України (Яцкін В. І.), Луганській філії державної госпрозрахункової установи "Агентство з питань банкрутства" (Пліс Г. В.) разом з Головним управлінням економіки облдержадміністрації провести роботу з арбітражними керуючими щодо погашення заборгованості із заробітної плати підприємствами, які проходять процедури санації згідно із Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

10. Управлінню у справах преси та інформації облдержадміністрації (Желєзний В. О.), Луганській обласній державній телерадіокомпанії (Небольсін О. А.) разом з управлінням з питань внутрішньої політики облдержадміністрації (Пшенянік Н. В.) забезпечити висвітлення результатів виконання Програми економічного і соціального розвитку Луганської області за підсумками I півріччя 2005 року.

11. Контроль за виконанням цього розпорядження покласти на заступника голови облдержадміністрації Рисухіна В. В.

 

Голова обласної держадміністрації 

О. М. Данілов 


 

Додаток
до розпорядження Луганської обласної державної адміністрації
від 18 серпня 2005 р. N 627 


Звіт
про виконання Програми економічного і соціального розвитку Луганської області за I півріччя 2005 року

За I півріччя 2005 року приріст обсягів промислового виробництва області в порівнянні з відповідним періодом 2004 року становив 4,5 відс. (Програмою економічного і соціального розвитку Луганської області на 2005 рік передбачено зростання 8,0 відс.).

В обробній промисловості минулорічні обсяги перевищено на 5,6 відс. (за Програмою - 9,3 відс.), із виробництва та розподілення електроенергії - на 11,8 відс. (3,0 відс.), на підприємствах добувної промисловості відбувся спад обсягів виробництва продукції на 3,9 відс. (Програмою передбачено зростання на 2,0 відс.).

Серед галузей обробної промисловості найбільший приріст досягнутий у хімічній та нафтохімічній промисловості на 20,2 відс. (Програмою передбачено зростання на 13,4 відс.), машинобудуванні - на 17,0 відс. (6,5 відс.), целюлозно-паперовій, видавничій діяльності - на 15,4 відс. (8,1 відс.), металургії та обробленні металу - на 9,3 відс. (18,7 відс.). Зниження обсягів продукції сталося з виробництва коксу та продуктів нафтоперероблення на 2,6 відс., виробництва інших неметалевих мінеральних виробів - на 8,6 відс., у легкій промисловості - на 8,5 відс.

Обсяг продукції сільського господарства в усіх категоріях господарств збільшився на 1,5 відс. (за Програмою - 1,4 відс.), у тому числі в рослинництві - на 28,1 відс., тваринництві - на 1,2 відс.

За I півріччя 2005 року у тваринництві реалізовано на забій усіма категоріями господарств худоби та птиці 30,9 тис. тонн (100,3 відс. до I півріччя 2004 року), вироблено молока 201,4 тис. тонн (100,0 відс.), яєць 307,3 млн. шт. (95,3 відс.).

Будівельними підприємствами виконано підрядних робіт на суму 295,8 млн. грн., що менше на 6,2 відс. у порівнянні з I півріччям 2004 року.

Уведено в дію 107,2 тис. кв. м житла, що відповідає рівню I півріччя 2004 р. та складає 38,1 відс. річної програми.

Уведено в експлуатацію 211,9 км газопроводів, газифіковано 6775 будинків та квартир.

Вантажні перевезення усіма видами транспорту склали 15,1 млн. тонн і зменшились у порівнянні з аналогічним періодом 2004 р. на 9,9 відс., при цьому вантажооборот зріс на 13,7 відс. у зв'язку зі збільшенням далеких перевезень.

Пасажироперевезення склали 136,9 млн. чол. та збільшилися на 14,8 відс., пасажирооборот досяг 2226,1 млн. пас. км і збільшився на 12,4 відс.

За I півріччя оборот роздрібної торгівлі склав 2495,6 млн. грн., що на 13,0 відс. більше, ніж у I півріччі 2004 року. Оборот роздрібного товарообороту підприємств, що здійснюють діяльність з роздрібної торгівлі та ресторанного господарства, досяг 1185,1 млн. грн. і збільшився на 12,5 відс.

За 5 місяців 2005 року оборот зовнішньої торгівлі товарами склав 1402,3 млн. дол. США і збільшився в порівнянні з відповідним періодом 2004 року на 65,4 відс., у т. ч. експорту - на 15,5 відс., імпорту - у 4,2 раза.

Зовнішньоторговельні операції здійснювали 466 підприємств з партнерами з 99 країн світу.

Основні статті експорту: енергетичні матеріали, нафта і продукти її перегонки - 33,1 відс. від загального обсягу експорту області, чорні метали - 28,9 відс., добрива і продукція органічної хімії - 6,2 відс.

Основні статті імпорту: енергетичні матеріали, нафта і продукти її перегонки - 73,4 відс. від загального обсягу імпорту області, машини, апарати і механічні пристрої - 7,3 відс., продукція хімічної та пов'язаних з нею галузей - 4,2 відс.

Актуальним залишається питання залучення інвестиційного капіталу в економіку області.

За I півріччя 2005 року обсяг інвестицій в основний капітал становив 1559,6 млн. грн., що на 29,3 відс. більше, ніж за I півріччя 2004 року.

Обсяг прямих іноземних інвестицій за I півріччя 2005 року склав 34,3 млн. дол. США і зріс на 86,4 відс.

Обсяг портфельних інвестицій на 01.07.2005 склав 0,2 млн. дол. США, за I півріччя 2005 р. відбулося їх зменшення на 20,5 млн. дол. США. Основною формою залучення прямих інвестицій були рухоме і нерухоме майно - 28,7 млн. дол. США, грошові внески - 2,2 млн. дол. США та інші форми здійснення інвестицій - 3,4 млн. дол. США.

За I півріччя 2005 року індекс споживчих цін (індекс інфляції) на споживчому ринку області склав 107,0 відс. (по Україні - на 106,4 відс.). Ціни на продовольчі товари зросли на 7,8 відс., непродовольчі - на 1,5 відс., послуги - на 8,0 відс.

Середньомісячна заробітна плата в розрахунку на одного штатного працівника області у I півріччі п. р. становила 729,3 грн., що на 33,4 відс. більше, ніж рік тому.

Заробітна плата у червні - 812,9 грн., що на 4,4 відс. більше рівня травня п. р. та на 38,3 відс. - червня м. р., і перевищує рівень мінімальної заробітної плати й рівень прожиткового міні