Текст документа: Про стан дотримання фінансово-бюджетної дисципліни на підприємствах, в установах і організаціях Луганської області


ЛУГАНСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
ЛУГАНСЬКА ОБЛАСНА ВІЙСЬКОВО-ЦИВІЛЬНА АДМІНІСТРАЦІЯ
РОЗПОРЯДЖЕННЯ

від 13 вересня 2005 року № 754


Про стан дотримання фінансово-бюджетної дисципліни на підприємствах, в установах і організаціях Луганської області

За результатами проведеної Контрольно-ревізійним управлінням в Луганській області роботи у 2005 році на підприємствах, в установах і організаціях усіх форм власності у 374 суб'єктів контролю виявлено фінансових порушень, що призвели до збитків, на 8,9 млн. грн., у тому числі у 248 бюджетних установах - на 3,7 млн. гривень.

Найбільш поширеними серед фінансових порушень залишаються незаконне та не за цільовим призначенням витрачання бюджетних коштів при виконанні державних і регіональних програм, оплаті вартості будівельних, ремонтних робіт, послуг і матеріальних цінностей.

Непоодинокими є випадки порушення законодавства з оплати праці, безоплатного надання в оренду природних і матеріальних ресурсів, заниження площ та розмірів орендної плати тощо.

Також проведеними ревізіями і перевірками виявлено, що внаслідок неправомірних дій окремих керівників, безоплатного надання в оренду природних і матеріальних ресурсів тощо бюджетами усіх рівнів та бюджетними установами втрачено можливість отримати належні їм доходи в сумі 6,1 млн. гривень.

Вжитими Контрольно-ревізійним управлінням в Луганській області заходами забезпечено сплату до бюджету, бюджетним установам і організаціям належних їм доходів на суму 0,4 млн. грн. та відшкодування незаконних, нецільових витрат і недостач на 3,4 млн. гривень.

По установах, організаціях та підприємствах державної форми власності найбільші збитки виявлені у системі: Міністерства палива і енергетики України - на 2,5 млн. грн., Міністерства освіти і науки - на 0,3 млн. грн., Державного телебачення та радіомовлення - на 0,2 млн. гривень.

Перевіркою Луганської обласної державної телерадіокомпанії встановлено фінансових порушень, що призвели до втрат фінансових ресурсів, на 5,6 млн. грн., у тому числі недоотримання фінансових ресурсів унаслідок реалізації за заниженою вартістю послуг, які надаються на платній основі, на 5,4 млн. гривень.

Перевірками правильності нарахування та відшкодування з державного бюджету компенсацій за проїзд громадян пільгової категорії автомобільним та електротранспортом за 2004 рік та I квартал 2005 року встановлено незаконних витрат на 26,5 тис. грн. та інших фінансових порушень на 8887,4 тис. гривень.

Проведеними перевірками на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 23.06.2005 N 216-р "Про проведення перевірки фінансово-господарської діяльності підприємств державного сектору економіки" у дочірньому підприємстві "Луганський облавтодор" та його структурних підрозділах за 2004 рік на 13 об'єктах контролю встановлено фінансових порушень, що призвели до збитків, на 452,4 тис. грн., у тому числі незаконних витрат - на 427,0 тис. грн та недостачі - на 25,4 тис. гривень.

По об'єктах комунальної власності найбільші збитки виявлені при перевірці підприємств, установ та організацій, що належать до сфери капітального будівництва - на 1,2 млн. грн., освіти - на 0,4 млн. грн., житлово-комунального господарства - на 0,3 млн. гривень.

Перевірки з питань використання бюджетних коштів на виплату заробітної плати свідчать про недостатній контроль з боку керівників установ та організацій за використанням бюджетних коштів. З перевірених 262 суб'єктів контролю на 127 (48,5 %) встановлено фінансових порушень при здійсненні видатків на заробітну плату на 335,9 тис. грн., у тому числі незаконних видатків - на 320,3 тис. гривень.

З метою повного відшкодування незаконних та не за цільовим призначенням витрат, мобілізації ресурсів до бюджетів, підвищення рівня контролю за законним, раціональним та економним використанням бюджетних коштів, керуючись статтею 119 Конституції України, згідно з вимогами статей 22, 26, 115 Бюджетного кодексу України, Законом України "Про Державний бюджет України на 2005 рік", Указом Президента України від 25.12.2001 N 1251/2001 "Про зміцнення фінансової дисципліни та запобігання правопорушенням у бюджетній сфері", розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24.02.2003 N 70-р "Про стан виконавської дисципліни та заходи щодо посилення контролю і підвищення відповідальності керівників центральних та місцевих органів виконавчої влади за своєчасне і безумовне виконання законів України, актів і доручень Президента України і Кабінету Міністрів України":

1. Звернути увагу керівників структурних підрозділів обласної державної адміністрації, голів райдержадміністрацій, міських голів міст обласного значення на наявність серйозних порушень фінансової, бюджетної, розрахункової дисципліни та зобов'язати їх:

1.1. Забезпечити виконання вимог бюджетного законодавства щодо ефективного використання бюджетних коштів.

1.2. Дотримуватися регламенту затвердження кошторисів на утримання бюджетних установ, обов'язкового врахування при цьому кредиторської і дебіторської заборгованості, що складаються на кінець року. Поточні рішення про виділення коштів у межах кошторисних призначень головним розпорядникам приймати за умови подання керівниками підпорядкованих організацій, установ інформації про стан заборгованості з розрахунків у розрізі кодів бюджетної класифікації. Не допускати фінансування заходів при існуванні дебіторської заборгованості за цим видом видатків понад місяць.

1.3. Привести у відповідність до нормативів штатні розписи бюджетних установ та забезпечити дотримання вимог чинного законодавства щодо оплати праці.

1.4. Забезпечити належний контроль за повнотою та своєчасністю отримання плати за послуги, які надаються бюджетними установами за госпрозрахунковими угодами, з метою недопущення втрат надходжень до спеціального фонду бюджету.

2. Управлінню охорони здоров'я облдержадміністрації (Комаревцева І. О.) забезпечити повне відшкодування збитків, виявлених проведеними перевірками КРУ в Луганській області, та недопущення порушень у подальшому. Забезпечити підвищення відповідальності керівників медичних установ та вжити заходів щодо забезпечення надходження доходів від проведених медичних оглядів, які надаються на платній основі.

3. Новопсковській районній державній адміністрації вжити дієвих заходів щодо поновлення бухгалтерського обліку в Новопсковському районному територіальному медичному об'єднанні та відшкодування завданих збитків.

4. Головному управлінню освіти і науки облдержадміністрації (Дьяченко Б. А.):

4.1. Розглянути результати перевірок закладів професійно-технічної освіти на колегії управління та вжити заходів щодо повного усунення виявлених порушень та відшкодування збитків, притягнути винних осіб до дисциплінарної та матеріальної відповідальності.

4.2. З метою запобігання фактам порушень бюджетного законодавства в частині взяття зобов'язань щодо оплати послуг за теплопостачання та електроенергію понад затверджені асигнування забезпечити в повному обсязі потреби професійно-технічних навчальних закладів у відповідних асигнуваннях.

4.3. Забезпечити неухильне дотримання підвідомчими установами та організаціями вимог нормативно-правових актів з питань оплати праці та обліку отриманих благодійних внесків.

4.4. Провести семінар-навчання з директорами та головними бухгалтерами відділів освіти та навчальних закладів за участю фахівців управління Державного казначейства у Луганській області, Головного фінансового управління облдержадміністрації, Контрольно-ревізійного управління в Луганській області з питань додержання фінансово-бюджетної дисципліни, бухгалтерського обліку та застосування вимог Закону України "Про закупівлю товарів, робіт та послуг за державні кошти".

5. Керівникам структурних підрозділів облдержадміністрації, головам райдержадміністрацій, керівникам підприємств, установ та організацій, які ревізувалися або перевірялися, своєчасно інформувати Контрольно-ревізійне управління в Луганській області та його територіальні підрозділи про вжиті заходи щодо усунення виявлених фінансових порушень, попередження їх у подальшому.

6. Запропонувати Контрольно-ревізійному управлінню в Луганській області (Покиньборода Й. О.) здійснювати постійний моніторинг стану усунення порушень, виявлених перевірками, регулярно надавати облдержадміністрації інформації про факти невжиття відповідних заходів головами райдержадміністрацій та міськими головами.

7. Контроль за виконанням цього розпорядження покласти на першого заступника голови обласної державної адміністрації Гузара З. Т.

 

Голова
обласної держадміністрації 

 
О. М. Данілов 


 

Електронну копію тексту надано Луганською обласною державною адміністрацією.